НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Май 02, 2024 6:55 am Вижте мненията без отговор
Калций
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Авг 07, 2007 6:30 pm
МнениеЗаглавие : ??????
Отговорете с цитат

Калций

Препоръчителна дневна доза: 1 000 милиграма
Безопасна горна граница: 2 500 милиграма

Добри хранителни източници: броколи, сирена, зелеви листа, царевични питки (обработени със зелен лимон), брюкселско зеле, прясно мляко (обезмаслено), синапени листа, портокалов сок (портокалов фреш е най-добрия вариант), сьомга с кости (консервирана), сардини с кости, кисело мляко (обезмаслено).

Лечебни свойства

В наши дни почти всеки знае, че получаването на достатъчно калций помага за предотвратяването на остеопорозата – болестта на чупливите кости. Но знаете ли как точно калцият извършва тази важна задача? Ето как.

Когато ядете сирене или пиете мляко, калцият в тези храни се абсорбира чрез тънкото черво и в кръвта ви. След това калцият се свързва с фосфор и образува твърди кристалоподобни вещества, които оформят “решетката”, върху която са изградени здравите зъби и кости. Когато нивото на калция в хранителната диета е ниско, костите страдат, защото тялото е принудено да краде калций от тях, за да изпълнява други жизненоважни функции, обяснява Джон Андерсън, доктор на науките, професор по хранене в Колежите по обществено здраве и медицина в Университета на Северна Каролина. 99 % от калция във вашето тяло е складиран в скелета.

Но не само костите и зъбите ви се нуждаят от калций; също и: вашето сърце (за да бие нормално), вашата кръв (за съсирване), и всяка нервна и мускулна клетка в тялото ви (за да функционират правилно).

Само 14 % от жените на възраст между 20 и 50 години приемат препоръчителната доза калций от 1 000 милиграма дневно, и само 4 % от жените над 50 години приемат нужните им 1 200 милиграма.

Наръчник на купувача

Ако искате калциева добавка, която не съдържа алуминий или олово, избягвайте тези, направени от натурален калциев карбонат, защото те биха могли да са замърсени със тези метали.

Дори в някои форми на доломит (комбинирана добавка от натурален калций и магнезий) са откривани тези метали. Калциевият карбонат от фармацевтично качество, от друга страна, би трябвало да е чист от тези метали. Калциевият глюконат, калциевият лактат и калциевият цитрат също не съдържат метали, но всички те съдържат по-малко концентрирани форми на калций.

Тъй като мултивитамините не съдържат 100 % от препоръчителната дневна доза калций, препоръчва се да се опитвате да приемате около 100 милиграма дневно чрез храната Ви.

Контрол за безопасност

С калция, както и с много други хранителни вещества, повече не винаги означава по-добре. Високият прием на калций (повече от 2 500 милиграма на ден) може да предизвика запек и камъни в бъбреците.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov