НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Ное 22, 2024 1:41 pm Вижте мненията без отговор
За прошката
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
penka

Пуснато наПуснато на: Сря Сеп 05, 2007 9:54 pm
МнениеЗаглавие : ?? ????????
Отговорете с цитат

Днес си дадох сметка, че прошката е много обширно понятие.Винаги съм си мислела, че прошка има, когато трябва да простиш на някой друг.Днес осъзнах, че първо трябва да простиш на себе си и после - на другите.Оказа се, че това е по-трудното /поне за мен/.В живота си съм правила много грешки /и сигурно още ще натворя/.Създала съм си врагове.На тях съм простила - искрено!Уча се от тях.Разбирам ги.Понякога и аз самата, ако ми се пръкне насреща такъв дзвер /като мен Embarassed /, бих постъпила точно като тях.Така че: пито -платено.Но ПРОШКАТА спрямо самия себе си буди у мен много размисли и ми се ще да чуя и вашето мнение.Ако човек си прощава всичко, защото така е било редно за момента, в който го е извършил, или поне на него така му се е струвало, то излиза, че виновни никога няма и няма как да има.Ми то тогава и Хитлер дори може да си прости за концлагерите.Може и серийният убиец да си прости.Някои хора съвсем лесно си прощават на самите себе си за всичко.Къде е тънката разделителна линия?
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
kati

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Сеп 05, 2007 9:56 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Може би съвестта. Rolling Eyes
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
penka

Пуснато наПуснато на: Сря Сеп 05, 2007 9:58 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Да, но понякога съвестта може да ти казва нещо, което не е правилно.Всъщност се питам - кое е правилното.
kati

Пуснато наПуснато на: Сря Сеп 05, 2007 10:01 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Rolling Eyes Трудно е да се определи субективно,в един момент смятаме,че нещо е правилно,след време разбираме че не е,а е друго...Понякога интуицията помага,но не всички я имаме или я усещаме Rolling Eyes
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
AUDAN

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Сря Сеп 05, 2007 10:02 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Съвестта НИКОГА не бърка!!!Тя е нещо като част от Вселенския харддиск.

Пуснато наПуснато на: Чет Сеп 06, 2007 10:41 am
МнениеЗаглавие : Re: ?? ????????
Отговорете с цитат

penka написа:
...Ако човек си прощава всичко, защото така е било редно за момента, в който го е извършил, или поне на него така му се е струвало, то излиза, че виновни никога няма и няма как да има.Ми то тогава и Хитлер дори може да си прости за концлагерите.Може и серийният убиец да си прости.Някои хора съвсем лесно си прощават на самите себе си за всичко.

Прошката е нещо напълно естествено за човека. Непрощаването не е. Всеки в даден етап от живота си притежава определен капацитет от мъдрост и действа въз основа на него. Повечето хора притежават най-вече предразсъдъци и действат въз основа на тях. Защо можем да си простим, че като малки сме късали крилцата на мухите или сме участвали в убийството на котка, прасе или каквото и да е там, а не можем да си простим, че примерно сме наранили нечие его, като сме постъпили честно и правилно според нашите си виждания. Защото може би сме разрушили една фалшива картинка, представа, удобство или предразсъдъци? В повечето случаи хората са спящи, лутащи се в пълен мрак - ако настъпиш някого в киното, казваш извинявай, но е тъмно и подобни неща се случват. Мисълта ми е, че не осъзнават какво правят. Затова и бях се подел по едно време да говоря за осъзнатостта и нейните приложения в делника ни, но явно на останалите им стана безинтересно и темата замря.

Все едно сомнамбулът да се вини за това, което е направил докато е сомнамбулирал.

Впоследствие, когато "прозрем" резултатите от своята дейност, постъпка и т.н. от новото си равнище на слепота, която ни изглежда безкрайна мъдрост, решаваме да се наказваме и да не си прощаваме... И се получава порочен кръг на помрачение, а не на просветление.

penka написа:
Къде е тънката разделителна линия?...

В степента на невежеството, съня, тъмнината или най-общо казано - в степента на неосъзнатост (или, дай Бог, осъзнатост).

AUDAN написа:
...Съвестта НИКОГА не бърка!!!...

Съвестта е софтуер, Mein Herr, тя се обуславя от променливи като морал, социална обусловеност и т.н. Според мен нещото, което рядко бърка е сърцето, интуицията.

От друга страна е малко тесногръдо да бъркаме това, което е най-добро за нас и нашият житейски и духовен път с онова, което е най-приятно за нас, и въз основа на това да си непрощаваме.

Правилното и неправилното решение са фикция и шега на ума, защото ги преценяваме в последствие спрямо миналото, а единствената характеристика на миналото, която все пак донякъде му придава реалност, е неговата непроменимост.

Пуснато наПуснато на: Чет Сеп 06, 2007 11:13 am
Отговорете с цитат

Маг Живин написа:
Правилното и неправилното решение са фикция и шега на ума

Е, това ще си го окача на стената!Вярно на 100 %!Трудно за осъзнаване.Не спира напъна във всеки един момент да продължаваш да се стремиш да вземеш "вярното" решение, да стъпиш на "верния" път.След време "вярното" вече го виждаш в друга светлина, но пак продължаваш по същия начин с напъните си към "вярното".Сигурно така се трупа жизнен опит: "проба - грешка - пак проба".Накрая, сигурно, ако можеш да погледнеш назад - всичко ще ти се струва смешно.Нещо като напъните на червей да изкачи буца.
Маг Живин

Пуснато наПуснато на: Чет Сеп 06, 2007 11:30 am
Отговорете с цитат

penka написа:
...Не спира напъна във всеки един момент да продължаваш да се стремиш да вземеш "вярното" решение, да стъпиш на "верния" път....Накрая, сигурно, ако можеш да погледнеш назад - всичко ще ти се струва смешно.Нещо като напъните на червей да изкачи буца.

Когато има стремеж, нещата изглеждат не точно смешно, а по-скоро странно. Когато има отклик на създала се ситуация, нещата са естествени, по-скоро произтичат от сърцето и интуицията, и са много по-близо до истината. Когато има целенасочен стремеж е по-вероятно да сме движени от предразсъдъци, интереси и вкаменени представи.

Пуснато наПуснато на: Чет Сеп 06, 2007 11:49 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

ПРОШКАТА МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРОДИКТУВАНО ЕДИНСТВЕНО И САМО ОТ ЛЮБОВ.

Така, че ПРОШКАТА Е ЛЮБОВ! Very Happy

Любов към самият себе си, любов към другия до теб, любов към всички и всичко.

ИНАЧЕ ТЯ Е НЕВЪЗМОЖНА!

Това е.

Пуснато наПуснато на: Чет Сеп 06, 2007 11:59 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Докато не се пребори с комплексите си човек, или поне докато не ги приеме, по точно да приеме себе си, той не може да си прости. Ако успееш да простиш на себе си, то ще можеш да прозреш защо някой постъпва по определен начин. А след това ще можеш да му простиш. У дома напоследък чувам - ето това не мога да си го простя. Айде сега и таз хубава. И започвам да вадя доводи - защо да не си простиш, перфектен ли си? От къде накъде не можеш да си простиш, че си човек, че бъркаш, опитваш се да се бориш с нещата от живота, а от горе на всичко и няма да си простиш. Еми ти ако не си простиш, кой друг ще ти прости?
penka

Пуснато наПуснато на: Чет Сеп 06, 2007 12:38 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Селена написа:

Така, че ПРОШКАТА Е ЛЮБОВ! Very Happy

От това следва, че когато не можеш да простиш, значи има дефицит на любов.Ше го запомня.Започва малко да ми се прояснява.Значи, за да си простя, първо ще трябва да приема себе си такава, каквато съм, че даже и да започна да се харесвам.Малко ми е трудно да се харесвам, защото се познавам Wink ама ще пробвам.
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Чет Сеп 06, 2007 12:52 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Хъ, хъ, хъ ... наистина ти е просветнало! Very Happy

Разбира се, че е точно така, както си го разбрала.

Е ... сега пък, няма лесни работи никъде! Rolling Eyes Laughing

Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Чет Сеп 06, 2007 3:54 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Много интересна тема !
Бях чела една книга "Силата е в теб" на Луиз Хей и ето какво тя казва за прошката
"Прошката е ключ към свободата.
Да можехме само да разберем,че всеки от тъй наречените ни проблеми е просто възможност да израстваме и да се променяме и че повечето от тях идват от вибрациите , които самите ние сме излъчвали!Всички ние наистина трябва да променим начина си на мислене,да сме готови да разтопим гнева си и да простим"
penka

Пуснато наПуснато на: Чет Сеп 06, 2007 6:29 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Благодаря на всички за мненията!Вие наистина ми помагате!
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Съб Сеп 08, 2007 12:30 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Didi написа:
Много интересна тема !
Бях чела една книга "Силата е в теб" на Луиз Хей и ето какво тя казва за прошката
"Прошката е ключ към свободата."

Прошката може да бъде клъч към свободата единствено тогава, когато има ЛЮБОВ!

И е ключ към свободата, защото човек се освобождава от собствената си болка, породена от личната обида - най-напред!

Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта