НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Юни 06, 2024 12:57 pm Вижте мненията без отговор
НЕВЕРОЯТНИЯТ КОТЕШКИ НОКЪТ
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Сеп 22, 2007 8:56 pm
МнениеЗаглавие : ???????????? ??????? ?????
Отговорете с цитат

Котешки нокът (Uncaria Tomentosa (Willd.) Dc.)

Ункария томентоза е диворастяща лоза, която заради формата на шиповете и листата си е получила името “Котешки нокът”. За медицински цели се използва кората, която съдържа алкалоиди (изоптероподин, птероподин, изомитрафилин, митрафилин, изоринхофилин, ринхофилин).

Алкалоидите притежават висока биологична активност и подпомагат потенциалната активност на имунната система и преди всичко на клетките на фагоцитарната система. Засилването на фагоцитарното звено на имунитета от една страна, се явява един от най-вероятните механизми за имунно-модулиращото действие на растението, а от друга - нормализиране нивото на секреция на цитокините, т.нар. медиатори на имунитета, които практически оказват влияние на всички клетки на организма, обезпечавайки междуклетъчната кооперация и контрола на хомеостазата.

Следователно, имунно-модулиращите свойства на котешкия нокът се обуславят като преки (чрез стимулиране фагоцитарното звено на имунитета), така и косвени (чрез синтеза на ендогенни медиатори) действия на различните клетки на организма, участващи в развитието на имунния отговор.

Мощният имунно-модулиращ потенциал на растението позволява то да бъде считано за едно от перспективните средства за профилактика и комплексно лечение на онкологичните заболявания. Съществуват многобройни резултати от изследвания, доказващи способността на алкалоидите на котешкия нокът да подтискат деленето на левкозните клетки.

Освен алкалоиди, в състава на котешкия нокът влизат и флавоноиди (протоантоцианиди, катехини), тритерпенови съединения, органични киселини, дъбилни вещества, на които се дължат биологичните ефекти на растението, а именно, антиоксидантно, противовъзпалително, спазматично, антисептично, хипотензивно, хепатопротективно, жлъчкогонно, диуретично и детоксикиращо действие.

По тази причина котешкият нокът е ефективен в комплексното лечение на артрити, бурсити, заболявания на стомашно-чревния тракт, дихателните пътища, простатит, възпалителни заболявания на женската полова система, нарушения на менструалния цикъл, за повишаване устойчивостта на организма към инфекциозни заболявания.

В българската флора не се среща билката котешки нокът (Uncaria tomentosa (Willd.) D.C. , известна още като ( саменто, вилкакора и пр.). Котешкият нокът е разпространен в Амазония и в други тропически райони на Южна и Средна Америка.

За медицински цели се използват листата.У нас лечебното растение котешки нокът се внася най-вече под формата на хранителни добавки на билкова основа (под формата на капсули, филтърни торбички за чай и др.). Тези продукти могат да се купят от аптеките и дрогериите.

Най-добрият и чист продукт на пазара е CAT,S CLAW оригинално производство на GNC - GENERAL NUTRITION CORPORATION - USA.

Идват тежки инфекциозни и вирусни заболявания, така че се подгответе!!!

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov