НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Сря Май 15, 2024 8:04 am Вижте мненията без отговор
Недостигът на витамини повишава риска от диабета
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Окт 02, 2007 1:24 pm
МнениеЗаглавие : ?????????? ?? ???????? ???????? ????? ?? ???????
Отговорете с цитат

Диабетът е състояние, което обикновено се характеризира с повишаване на нивото на захар (глюкоза) в кръвта. Единият от проблемите се състои в това, че глюкозата може да взаимодейства чрез биохимичен процес (гликация) с тъканите в организма, а това може да увреди тъканите и да доведе до усложнения.

Именно гликацията е главната причина за проблемите, свързани с диабета, включително за увреждането на нерви, загубата на зрение или заболявания на сърцето.

Ново изследване, проведено от изследователи от университета “Есекс” в Колчестър, Великобритания показва, че съществува и друг потенциален механизъм, който предизвиква усложнения при диабет. Резултатите, публикувани в списание Diabetes показват, че за болните от диабет е много характерен недостиг на витамин В1 (тиамин). При болните от диабет от първи и втори тип нивата на витамин В1 в кръвта се намаляват с 3/4.

Ниското ниво на витамин В1 се обяснява с увеличаване на загубата му през бъбреците. Недостигът предизвиква влошаване на апетита, лесна умора, мускулни болки, парализа на ръка или крак, трудности при ходене, сърдечна недостатъчност. Много от тези проблеми са добре известни усложнения при диабет.

В следващите си изследвания учените планират да изяснят дали тези симптоми могат да се подобрят или изчезнат с допълнителния прием на В1. Хората, които желаят да контролират своя диабет и да намалят риска от усложнения, трябва да спазват целесъобразна диета с нисък гликемичен индекс или ниско гликемично натоварване (low-Glycemic-index и low-Glycemic-load diet). Продуктите, богати на рафинирана захар и скорбяла, трябва да се употребяват в съвсем ограничени количества. И разбира се, препоръчителна е физическата активност.

Особено богати на витамин В1 за зеленчуците със зелен цвят, повечето бобови култури и пълнозърнестите храни.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov