НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 12:58 pm Вижте мненията без отговор
НАПИТКА ОТ ГОРСКИ ПЛОДОВЕ
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Ное 18, 2007 8:39 pm
МнениеЗаглавие : ??????? ?? ?????? ???????
Отговорете с цитат

Всяка година в нашата страна изгниват стотици тонове горски плодове - едно неоползотворено богатство.

Тази полезна напитка от трънки, глогинки и шипки, която ви предлагаме, ще обогати с витамини трапезата ви през късната есен и зимата, а и ще ви помогне, ако имате оплаквания от храносмилателните органи, сърдечно-съдови или често боледувате от простудни заболявания

Плодовете на трънката съдържат гликоза, фруктоза, пентозан, пектин, вит.С, танинови вещества, плодови киселини (главно ябълчна) минерални соли (калциеви, фосфорни и магнезиеви).

Трънките са били използувани от древните гърци и римляни като регулиращо работата на храносмилателните органи в-во.

Плодовете на глога съдържат (изсушената месеста част): захари (глюкоза, фруктоза и малко захароза), минерални соли (натриеви, калиеви, калциеви, фосфорни,алуминиеви) пектини, танинови в-ва, органични киселини, вит.С, вит. А, ензими. Глогът е известен на медиците като укрепващо и регулиращо сърдечносъдовата и централната нервна система средство.

Изсушените плодове на шипката съдържат:вит.С, вит.В1 и В2, вит.РР, вит.Е, вит.К, пектин, плодова киселина (лимонена и ябълчна), танинови вещества, захароза, флавони, минерални соли, микроелементи и др.

Тя регулира бъбречните и чернодробните функции, повишава съпротивителните сили на организма срещу инфекциозни заболявания.

От трънките, глогинките и шипките се прави питие, което съчетава сполучливо лечебните им качества. Хора с оплаквания от страна на храносмилателния тракт е целесъобразно да увеличат съотношението на трънките в питието, при сърдечно-съдови оплаквания, трябва да преобладават глогинките, а често боледуващите от простудни и грипни заболявания трябва да увеличат % на шипките.

Особено полезно е питието през зимните месеци, като източник на толкова необходимия през този сезон вит.С Ако се спази дадения по-долу начин на приготвяне, вит.С се запазва до голяма степен. За това спомагат таниновите вещества, каквито в питието има в достатъчно количество и прибавянето на лимонена киселина, която го стабилизира.

От останалите вит.съдържащи се в плодовете, практически значение има вит.Р, вит.К, вит. Е и провит. А в напитката няма, защото те са водонеразтворими, а вит.В1,В2 и РР са в малки количества.Почти всички биологично активни съставки на плодовете минават в питието.

Напитката се приготвя по следния начин:

В стъклена дамаджана от 5 л се поставят 1,5-2кг смес от пресни шипки,трънки и глогинки (или 0,7 до 1кг изсушени) и се долива с престояла или преварена вода,250 кг захар и една чаена лъжичка лимонена киселина. Около 1/10 от обема на дамаджаната се оставя празен. Запушва се неплътно и се държи при стайна температура на защитено от светлина място. Готово е след 4-6 дни.

В никакъв случай, не се прибавя грозде или шира, с цел да се подобрят цветът и ферментацията, както правят някои при приготвянето на шипковото вино!

Гроздето съдържа ензима аскорбиноксидоза, който разрушава бързо вит. С. Не бива да се прибавят за ароматизиране и някои плодове като дюли, ябълки, защото съдържащите се в тях ензими също намаляват количеството на този химично не много стабилен витамин.

Разбъркването трябва да става през ден, чрез внимателно обръщане на съда със запушалката надолу. Тъй като вит.С е неустойчив на светлина и в присъствие на въздух дамаджаната трябва да се държи на тъмно, а при приготвянето на питието да се използува преварена вода, от която въздухът се е отделил.

В съда с напитката се извършва слаба алкохолна ферментация, при която се образува малко етилов алкохол (колкото в бозата) и въглероден двуокис.

След като изпиете течността в дамаджаната, може отново да прибавите захар, лимонена киселина и вода и така плодовете да се използуват, два, три пъти. Това е възможно, защото в-вата в клетките намаляват с всяко ново добавяне на вода, но не се извличат напълно.

Цветът, вкусът и ароматът на напитката са превъзходни, но по желание може да се подобрят още чрез прибавяне на дренки, зрели плодчета от кисел трън (недозрелите горчат), касис, зелени орехчета. Споменатите плодове съдържат стабилизатори на вит.С ,а не вещества които го разрушават.

От трънките, глогинките и шипките, може да се приготви и хубаво плодово вино, като се прибави повече захар и дамаджаната се запуши с ферментационна запушалка.Оставя се да престои, докато спре ферментацията. Полученото вино може и да се шампанизира.

в."Стопанин"бр.47/96г.



ТАЙНАТА НА ГОРСКИТЕ ПЛОДОВЕ

Горските плодове са изкушение, от което рядко някой се отказва. Скрити зад зелените си листа, те срамежливо чакат някой да ги откъсне. Къпината, червената и синята боровинка привличат не само с вкуса си, но и с разнообразието си от лечебни качества.

Къпината е малко изучена. Плодовете и се употребяват в свеж вид или се сушат на слънце. В нар. медицина лечебните с-ва на къпината се използуват при простудни заболявания, подагра, възпаление на ставите и т. н. Отварата от нейните листа помага за заздравяване на косъма на косата и премахване на пърхота.

Червената и синя боровинка, макар и от един род, нямат едни и същи лечебни свойства.

В медицината червената боровинка често се използува при авитаминоза и гастрит. Настойката и отварата от нейните листа притежава антисептични свойства, които спомагат при овладяване на процеси свързани с уринирането.

В нар.медицина плодовете на червената боровинка се използуват при болен стомах, подагра, възпалено гърло и т.н.

Синята боровинка пък заема първо място сред всички други плодове по съдържание по съдържание на манган, а по количеството на вит. А, тя е два пъти по богата от млякото.

Плодовете и се използуват във вид на кисел или настойка, като изпитано средство против диария, особено при децата.

В нар.медицина синята боровинка се употребява също при камъни в бъбреците, ревматизъм, кожни и други заболявания.

Лекарствено значение при диабет имат и листата на тази боровинка, тъй като притежават свойства подобни на инсулина.

Екстрактът от синя боровинка подобрява зрението, препоръчва се при профилактика на хора, чиято работа е свързана със значително напрежение на зрението - шофьори, пилоти и т. н.

сп."Еко"бр.5/12.96г.



_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov