НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 11:25 am Вижте мненията без отговор
Съществува ли "Семейна душа"?
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Дек 07, 2007 3:08 pm
МнениеЗаглавие : ?????????? ?? "??????? ????"?
Отговорете с цитат

Отдавна се канех да пусна тази тема,провокирана от едно популярно тв предаване,по-точно ток-шоу,в което са взимали учатие и домакините и други познати нам личности.

За съжаление хванах малка част от него,беше случайно,та мога само да предположа какво имаха предвид с това понятие.

Чух,че някои участници говореха за "семейни констелации",които водещата пердпочиташе да нарича "семейни съзвездия".

Може би целта беше да се изясни какво влияение оказват на човек съдбите на членовете на родовете,от които произхожда,взаимовръзките в семействата,отношенията между членове и роднини - в миналото и сега,родова карма,как човекът се вписва в тази схема и доколко е повлиян от всичко това.

Всички тези взаимозависимости и връзки формирали т.н. "семейна душа",ако правилно съм го разбрала.Според вас може ли да се говори въобще за явлението "семейна душа"? Rolling Eyes


_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Дек 07, 2007 3:46 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Глупости на търкалета ... разбира се!

Всеки импровизира и прави лични съждения и умозаключения, та и ... проявява вихъра на развинтените си фантазии, породени от неправилното виждане на нещата.

Ако се спрем на понятието Монада, то би могло да се говори за нещо като "семейна Душа", защото Монадата е свързана с общо 12 Души, а всяка Душа е свързана с 12 личности, но ... тази геометрична сакралност се нарича Монадическо семейство, а не ... "семейна душа". Sad

Такова понятие не съществува!!!

Но съществуват невежи и самовлюбени нарцистични личности, които мислят, че като употребяват сложни и неразбираеми термини - дори и от самите тях (пък каво остава за зрителите!!!) - ще привлекат интереса на същите и ще ги... направят свои клиенти, щото видите ли ?! - ми те са такива многознаещи и великоразбиращи!!!

Само дето не са наясно, че съществява термин като семейна компактност, семен резонанс, семейна хармония, семейна атмосфера, семейно единение, ако щете ... и взаимозависимост, и взаимодействие между семейните членове - нищо повече.

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Дек 07, 2007 3:59 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Селена написа:
...Само дето не са наясно, че съществява термин като семейна компактност, семен резонанс, семейна хармония, семейна атмосфера, семейно единение, ако щете ... и взаимозависимост, и взаимодействие между семейните членове - нищо повече.


Ами явно точно това са се опитали да вкарат в едно понятие,та да объркват хората,никoй не можа да даде сносно просто и ясно обяснение,та даже и изказванията не можаха да се вместят нормално в темата.


_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Дек 07, 2007 4:11 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

КОНСТЕЛАЦИЯ - Стечение на обстоятелства, положение.

Ето какво е искал/искала да каже - горе/долу - въпросната личност в шаблонното си изказване за "констелацията на семейната душа" ... сложна, неразбираема и ... абсолютно безсмислена терминология.

Защо всичко се казва толкова сложно, след като е толкова просто ... ?!

Преди това обяснявам просташки: фасилитатор - преподавател, учител, наставник.


Цитат:
СЕМЕЙНИ КОНСТЕЛАЦИИ ЗА ПАРТНЬОРСКИ ДВОЙКИ

Като участник в тази групата за семейни констелации, има три нива, на които можете да се включите:

-Наблюдател
-Представител
-Участник вав вашата собствена констелация

На нивото на наблюдател вие преживявате констелацията така, както изглежда тя отвън, наблюдавайки и подкрепяйки в тишина.

Това е едно богато преживяване, което ви дава възможността да станете свидетели, да поддържате фокуса и да видите цялата констелация как се разгръща.

Може да се случи така, че да се идентифицирате силно с някой от участниците и чувствата, които излизат на повърхността при тях, докато се придвижват към разрешението на своята ситуация.

Това може да бъде много мощно, катарзисно и лекуващо преживяване за вас като наблюдател.

На нивото на представител, вие можете да бъдете помолен да изпълнявате роля на член от семейството в констелацията на някой от участниците.

Ако искате да участвате, вие приемате ролята и си позволявате да преживеете това, което се появява в момента на развиване на констелацията.

Това може да бъде много ценен и силен процес, който да ви даде възможност да почувствате преживяването на някой друг и неговата позиция в семейството.

Ще ви бъдат давани напътствия от фасилитатора, докато той води груповата динамика към състояние на покой или разрешаване. Като представител, вие играете значителна роля в процеса на лекуване на семейство, в което сте били избран.

В процеса на работа може да се окаже, че изграждате вашата собствена констелация. Това ще се случи с 7-10 участника по време на деня.

Обикновено се случва така, че хората, които правят своите констелации, са готови за това да се обърнат към някой конкретен проблем или важна тема в живота им и и да я придвижат към разрешаване.

Не може предварително да се предвиди кой ще подреди своята констелация и в това се състои част от непредвидимостта на този вид работа.

Процесът поеема със своя собствена енергия и посока в отговор на това, което присъства в залата.

Работата по вашата собствена констелация изисква малко думи и повече присъствие за преживяването. Вие ще изберете представител за себе си и за членовете на семейството си, които да отразят вашата семейна ситуация.

Под ръководството на фасилитатора ще имате възможност да наблюдавате как ситуацията се придвижва към естественото си разрешение за момента.



След това ще отидете на мястото на човека, който преди това сте избрали за ваш представител, на своето собствено място в констелацията, за да станете част от това разрешение.

Това е много дълбок и силен процес и след като сте направили констелацията си, препоръчва се да останете в тишина известно време, за да уважите процеса.

Какво се случва

Начинът, по който този метод работи, е в група от хора между 10 и 30 човека, които седят в кръг.

Човекът, който става с някаква ситуация за изследване, избира представители за членове от семейството си, като това става в началото.

Хората биват избирани от групата като представители на членовете на съответното семейство на участника, включително се избира представител и за човека, който подрежда констелацията.

Тези представители идват в центъра на кръга, и един по един биват подредени от участника в отношение един спрямо друг в пространството. Той ги нарежда на мястото в кръга, където чувства, че е правилно за момента.

Този процес на преместване се прави като се изоставят всички идеи за семейството, които участникът има и просто се остави на чувството да ги подреди така, както усеща, че е редно в момента за всеки представител. След като намери места за всички, участникът сяда и наблюдава процеса.

В този момент фасилитаторът може да окуражи представителите да следват техните вътрешни движения. Често представителите се движат от самосебе си, следвайки своите импулси .Това може да отнеме известно време.

Когато семейството се подреди в някаква констелация, се случва така, сякаш констелацията се превръща в антена за енергията на биологичното семейство на участника.

Често се случва някой от участниците да потвърди че представителите се чувстват точно както членовете на биологичното семейство са се чувствали.

На база формата на констелацията и на това, което споделят представителите, фасилитаторът разбира мястото на заплитане и насочва процеса към подходящо разрешение за участника в момента.

Разрешение в констелацията е постигнато тогава, когато всички членове на семейството или групата се чувстват добре или са на подходящо място.

Алтернативна форма на работата с констелациите е тази в минимизиран състав. В този случай фасилитаторът работи само с един или двама представители или директно с участника върху основата на неговия проблем.

Водещият насочва представителя да следва бавните движения, които се появяват наред с чувствата му. Тази форма на констелациите се извършва в тишина.


Ами какво да кажа ... невнятна психология и ... вредна при това.

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov