НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 10:36 am Вижте мненията без отговор
ДНЕС ЧЕСТВАМЕ СВЕТА АННА
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Дек 09, 2007 12:30 pm
МнениеЗаглавие : ???? ???????? ????? ????
Отговорете с цитат

Днес честваме св. Ана, майка на Пресв. Богородица - 09.12.2007
Днес честваме св. Ана, майка на Пресв. Богородица Божият промисъл подготвял постепенно появяването на Пречистата Девица, от която трябвало да се роди Спасителят на света.

В дълга редица поколения благородството се издигало непрекъснато, човешката природа ставала по-съвършена, докато най-после благословената двойка Иоаким и Ана се явила като благодатна почва, от която се родила Пресвета Богородица.

Праведните Иоаким и Ана живели в градчето Назарет, което се намира недалеч от Иерусалим. Иоаким бил от Давидовия царски род, от който било пророкувано, че ще се роди обещаният Спасител.

Разбира се, по това време евреите били под зависимостта на римляните и този род бил изгубил предишното си величие и се бил слял с останалия народ. Иоаким и Ана били щедри и милосърдни хора. За себе си изразходвали само една трета от доходите си. Останалите пари давали поравно на храма и на бедните.

Всекидневна скръб обаче помрачавала живота на тези добри хора – те нямали деца. А у израилтяните това се считало за голямо нещастие понеже бездетните родители се лишавали от надеждата да имат за свой потомък Христос. Бездетството се считало и за признак на греховност.

Така на един голям празник Иоаким отишъл да принесе жертва на Бога. Свещеникът обаче го нарекъл грешник, заради това, че няма деца и не му разрешил да принесе жертва. Иоаким се натъжил ужасно и решил да не се прибира вкъщи, а да отиде в пустинята и да се предаде на 40-дневен пост и молитва.

През това време в дома му скърбяла и света Ана. Веднъж, както работела в градината, тя видяла сред клоните на едно дърво гнездо с малки птиченца. Гледката на това гнездо я хвърлила в още по-голяма скръб.

„Само аз, Господи – казала тя – съм мъртва и безжизнена. Цялата природа те прославя със своите плодове. Всички се радват на свои деца. Само аз съм бездетна като безводна пустиня... Чуй ме, Господи, и аз ще Ти принеса роденото от мене в дар, за да бъде благословено в него Твоето милосърдие.”


Св. Ана вложила цялата си душа в тази молитва. И ето, Ангел Господен застанал пред нея и й казал:

„Ано, Ано, твоята молитва е чута. Твоите вопли преминаха в облаците. Твоите сълзи капнаха пред Господа. Ти ще родиш благословена дъщеря, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Чрез нея ще бъде дадено спасение на целия свят. Ще я наречете Мария.” След това Ангелът се явил да благовести същото и на Иоаким.


Срещата на двамата съпрузи била трогателна. Те горещо благодарили на Бога и принесли богати жертви в Иерусалимския храм. Скоро думите на ангела се изпълнили. Така тези, които били считани от хората за грешници, станали родители на Девицата, от която се родил по плът нашият Господ Иисус Христос.

Когато Пресвета Дева Мария навършила 3 години, праведните Иоаким и Ана изпълнили обещанието си и оставили дъщеря си да се учи и развива в Иерусалимския храм. Разказахме ви за това на 21 ноември - празникът Въведение Богородично.

Тук трябва да кажем, че едно от многобройните еретически нововъведения на римокоталицизма (от които трябва да се пазим) е свързано именно със зачеването на Пресвета Богородица от света Ана.

Веднъж отпаднал от Едната Света Съборна Апостолска Църква (наричана днес Православна) заради ерес, папизмът продължил да измисля нововъведения във вярата и така все повече да се отдалечава от истината.

Така на 8-ми декември 1854 г. папа Пий IX публикувал една була, с която провъзгласил за догмат, че Пресвета Дева Мария е била зачената непорочно от св. Ана.

Този т.нар. догмат по никакъв начин не може да бъде оправдан от Божественото Откровение, нито от Св. Писание, нито от Св. Предание. Нито един св. отец макар и бегло не споменава за нещо подобно. Нещо повече, дори по-разумната част от западните богослови и дори папи го отричат.

Ето например във времето когато това лъжеучение все още се е разпространявало като предание на Запад Бернар Клервоски, уважаван от католиците богослов от ХІІ век, пише следното: „Ужасявам се, като гледам как някои от вас дръзват да изменят важни неща и въвеждат нов празник, неизвестен на Църквата, неодобряван от разума и неоправдан от древното Предание. Особено пък никой да не говори, че Св. Дева е зачената от Св. Дух, а не от човек; аз казвам и доказвам, че Дух Светий слязъл над Нея, но не че е дошъл с Нея.


Аз казвам, че Дева Мария е заченала от Духа Светаго, но не че е била зачената от Св. Дух. Аз казвам, че тя е Девица, а в същото време и майка, но не казвам, че е родена от Девица.”

А по-нататък той дори отговаря на папските оправдания, че догматът бил провъзгласен в отговор на натиска на вярващия народ и за по-достойна похвала на Св. Богородица, като пише:

„Светата Дева всекиго ще осъди за такова прославление, което, както се вижда, е прославление на греха; тя никога няма да одобри нововъведение, което е измислено против учението на Църквата, нововъведение, което е майка на безразсъдността, сестра на суеверието и дъщеря на лекомислието.”

По молитвите на Пресвета Богородица да ни опази Господ!. Амин!

Владимир Дойчев

Материалът съдържа цитати от книгата на о. Владимир Гете „Схизматичното папство”


_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Дек 09, 2007 12:34 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

CB. АННА ЗА БЪЛГАРИТЕ Е ПОКРОВИТЕЛКА НА ВЕЩИЦИТЕ И ОМАЙНИЦИТЕ


Св. Анна зимна за българите е покровителка на магьосниците. Този ден е и празник на врачките, вещиците, омайниците.

Св. Анна е майка на Богородица. Тя закриля брака, семейството, девойките, бременните жени и вдовиците.

В нощта срещу празника магьосниците могат да примамват чуждото плодородие; тогава се извършват най-различни заклинания и прокоби (за раздяла, болест и смърт).

Поверията твърдят, че тогава черните магии “хващат”.

Затова строго се спазват различните забрани: жените не работят нищо, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът; мъжете не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, отвличат го.

Пред вратите мъжете запалват купчинки говежда тор, която прогонва злите сили. Жените мажат виметата на животните с въглен, чесън и мазнина, за да не им се отнеме млечността.

Птиците ги държат затворени, за да не ги примамят с магии. Девойките слагат под печките сол и жито, похлупват ги с паница и на сутринта с тях захранват животните, за да ги предпазят.


_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov