НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 9:35 am Вижте мненията без отговор
90 АСТЕРОИДА ЛЕТЯТ КЪМ ЗЕМЯТА
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Дек 29, 2007 12:07 pm
МнениеЗаглавие : 90 ????????? ????? ??? ??????
Отговорете с цитат

Деветдесет опасни астероиди ще прелетят край Земята само за периода от 30 октомври 2007 г. до 6 април 2008 г.

На пресконференция шефът на Руската космическа агенция Анатолий Перминов заяви, че до 2040 г. Русия ще е готова с отбранителна система срещу астероидни атаки.

През последното десетилетие астрономите изброиха невиждани армии от небесни тела, шарещи в убийствена близост.

Учените предлагат рисковите космически обекти да се наблюдават постоянно, а светът да се мобилизира пред реалната заплаха от планетарен апокалипсис.

Това ще наложи построяването на групи от 5-метрови телескопи, които да се монтират по тройки в Южното и Северното полукълбо. Всеки от тях ще следи определен сектор от видимия Космос, а данните ще се събират и обработват, за да се отсеят по-големите астероиди.

"Ако успеем да държим под око поне 90% от тях, вероятно ще е по силите ни да предвидим предстоящите сблъсъци век напред", надяват се от агенцията. Само наблюдение не е достатъчно и досега няма готов план за действие в случай, че астероидът Апофиз или по-голям от него лети директно към Земята.

"Ядрената и водородната бомба крият огромни рискове тъй като след взривяването им ситуацията може да излезе от контрол. Най-доброто решение е да променим посоката на движение. Например като прикачим към обекта космически кораб със слънчев панел под формата на вдлъбнато огледало.

Панелът ще концентрира слънчевата енергия в малък участък от повърхността", описва хипотетично Борис Шустов, президент на Астрономическия институт към Руската академия на науките.

Благодарение на слабата гравитация от подгрятите участъци ще започне интензивно топене и изпарение, което ще изкриви траекторията. Друг вариант е да се за крепят мощни ракетни двигатели и когато настъпи най-подходящият момент, те да се активират дистанционно.

"За съжаление астероидите трябва да са ни добре познати, за да предвидим поведението им и да действаме с изброените методи. В противен случай просто ще си играем на смъртоносен билярд. Без да знаем правилата на играта", убеден е Шустов.

"Спецсистемата за прихващане на небесните убийци изисква огромни инвестиции. Откриването на астероида Апофиз преди 3 години ни напомни колко сме неподготвени.

През 2029 г. той ще мине само на 40 000 км от Земята, а там се намират сателитите ни. Не е изключено земното притегляне да ни изиграе лоша шега. Дали през 2029 или през 2036 г. опасността от сблъсък е реална.

Разбира се, дори и това да се случи - катастрофата ще бъде локална, а не глобална, тъй като диаметърът му е 350 метра. Планетарен апокалипсис също е вероятен -достатъчно е на хоризонта да изплува астероид с диаметър от 1 км", разсъждава Юрий Зайцев, анализатор в Института за космически изследвания към Руската академия на науките.

Рояк от огледални космически кораби, фокусиргущи слънчевите лъчи, замислят и астрофизиците от университета в Глазгоу. Те предлагат астероидите да се подгряват до 2100 градуса по Целзий. Така изпаряващите се потоци от газове ще променят траекторията им.

Планът за действие

250-метровият астероид Апофиз е само един от милионите астероиди, носещи се из Слънчевата система.

През 2007 г. случайно е открит чудовищен 3-километров къс скала, наречен 2007РА8, Само той е напълно достатъчен да помете половината човечество.

За щастие шансовете да удари са нула, но само за него, Стотици други се движат в орбита около Слънцето и един ден могат да се окажат в убийствена близост.

Всяка скала с големина 1 км ще пресече земната атмосфера с такава лекота» сякаш нея изобщо я няма. Ефектът от удара е сравним с взрив на атомна бомба от 70 000 мегатона ТНТ.

Ние сме във война. Земята е закрито стрелбище и няма къде да избягаме. В техническо отношение сме се развили достатъчно, за да измислим как да избегнем космическите "бомби“.

Някой най-накрая трябва да вземе решение, категоричен е астронавтът от "Алоло“ Ръсел Швейкарт, основател на Фондацията за космически изследвания 8612.

В следващите месеци групата на Швейкарт организира срещи с експерти от ООН. На тях ще предложи плановете си за реакция срещу заплахата "Апофиз“ и останалите вече набелязани космически убийци.

Окончателният документ с отбранителните стратегии се очаква до 2009 г. Той ще е подписан от Комитета на ООН за мирно използване на Космоса.

Към ноември 2007 г. от НАСА, по програмата "Близки до Земята обекти", са изброени 127 рискови за планетата астероиди. До 2020 г. техният брой ще скочи с хиляди. Изчисляването на траекториите им никога не е сигурно и шансовете за удар са големи.

"Ако почакаме още малко, сценарият "Армагедон" може да се сбъдне бързо - прогнозира Швейкарт, - До 2027 г. еднотонен кораб трябва да е кацнал на Апофиз, Да се надяваме, че световните космически агенции ще работят съвместно, а ООН ще договори с тях адекватни реакции, Не е по силите ни да спрем урагана, но сме длъжни да опитаме.“


Те идват от Космоса

ВСЕКИ ден 25 тона космически отломъци бомбардират Земята. През 1908 г. 5-10-километров метеорит експлодира над река Тунгуска в Сибир. Взривът бил 700 пъти по-мощен от атомната бомба над Хирошима.

Преди 50 000 години друго небесно тяло с диаметър 50 метра пада в Аризона. То издълбава кратера "Беринджър", широк километър, около който се наслагват 30 тона метеоритно желязо. На 10 000 години са астероидните кратери "Рио Карто“ в Аржентина.

При удара се е завихрила планина от огън, широка 10 км и дълга 50 км. "Хенбъри" в Австралия и "Каали" в Естония са на 4 хилядолетия. "Бъркъл" е на дъното на Индийския океан и е с диаметър 33 км. Астерои-дът е вдигнал мегацунами, високо най-малкото 200 метра.

Според лунарния геолог Юджийн Шумейкър поне веднъж годишно в атмосферата избухва по една космическа "атомна бомба".

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Дек 29, 2007 6:02 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Черна дупка атакува съседна галактика

Астрономи за първи път успяха да заснемат спектакъла на фонтан от частици, които се отделят от гигантска черна дупка и удрят съседна галактика, която се намира на нейната траектория.

Този феномен може сериозно да увреди атмосферата на планетите от засегнатата галактика, предаде АФП.

„Вече сме наблюдавали струи от частици, отделящи се от черните дупки, но за първи път виждаме те да удрят съседна галактика по този начин“, каза в комюнике на НАСА ученият от Центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън в Кембридж Дан Еванс, който ръководи изследването.

Излизащите от черните дупки струи предизвикват високи нива на радиация. Ако те се комбинират със скоростта на частиците от потока, която е близка до тази на светлината, могат сериозно да увредят атмосферата на планетите, които се намират на пътя на струята.

Така например могат да разрушат защитния озонов слой, обяснява НАСА.


_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov