НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 7:39 am Вижте мненията без отговор
В СЪРЦЕТО НА МЕРКУРИЙ СА НАМЕРЕНИ СЛЕДИ ОТ ДЯВОЛА
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Дек 29, 2007 11:56 am
МнениеЗаглавие : ? ??????? ?? ???????? ?? ???????? ????? ?? ??????
Отговорете с цитат

Трийсет години учените са си блъскали главите над тази загадка и вече били готови да се предадат, решавайки, че тайната ще се бъде открита едвам след кацане на Меркурий.

Само че нов радарен експеримент даде неочаквани резултати, които позволиха да се оцени химическия състав на ядрото на най-близката до Слънцето планета.

Тази изтория започнала в средата на седемдесетте години когато космическият кораб Mariner 10 три пъти подхождаше наблизко разтояние към повърхността на Меркурий – максимум на 320 км от повърхността.

Бяха по повърхността на планетата.
По-нататъшните изследвания от земята показаха възможността за съществуване на воден лед в полярните кратери. Още едно важно откритие стана откритото собствено магнитно поле на Меркурий, чиято напрегнатост е около 1 % от земното.

По думите на професор Жан-Люк Марго от Корнуелския университет, това било доста неочаквано за учените.

Магнитното поле, по общоприето мнение, е присъщо само на планети с разтопено ядро. Меркурий не може да има такова защото е планета с много малки размери.

До този момент ексопертите предполагали, че първата планета от слъчевата система се състои от мантия, образувана от силикати и желязно ядро.
Считало се, че желязото, което влиза в състав на ядрото е твърдо защото на малките планети, каквато е Меркурий, то изстива доста бързо – почти веднага след формирането на планетата.

Учените си блъскали главите над разрешаването на тази загадка повече от 30 години. Много от тях били склонни да мислят, че тайната на Меркурий ще бъде решена едва след като космически кораб кацне на повърхността му.

Както и да е, но през 2002 г. учените насочили мощни антени към Меркурий, като се надявали да намерят отговор на въпроса откъде се е взело магнитното поле. Използвали 70-метрова антена Goldstone Solar System Radar. Радарното ехо от Меркурий се връщало на Земята приблизително след 10 минути.

Астрофизиците открили дребни завихряния в движенията на изучаваната планета при въртенето й около Слънцето. Това откритие опровергава наличието на твърдо ядро в Меркурий, пише Sciencedaily. Ефектът бил проверен проверен от трима независими радарни експерти.

За поддържане на ядрото в разтопено състояние е необходимо в продължение на милиарди години в сърцето на планетата да е имало по-«леки» елементи от рода на сярата, които предотвратяват снижаването на температурата на планетарното ядро...

Учените предполагат, че именно присъствието на «дяволския елемент» в ядрото на Меркурий го е «надарило» със собствено магнитно поле като по този показател го класира редом със Земята и Венера.

«Химическият състав на ядрото на Меркурий може да даде доста важна информация за процесите около сформирането на планетата – смята професор Марго. - Това е много важно за да се разбере как се сформират и еволюционират планетите, годни за възникване на живот.».

Впрочем, Меркурий пази още много тайни. Европейската космическа агенция (ESA) съвместно с японската авиокосмическа изследователска агенция (JAXA) разработва мисията BepiColombo, в рамките на която космическите апарати Mercury Planetary Orbiter (MPO) и Mercury Magnetospheric Orbiter (MMO) ще предоставят нова информация за планетата.

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Дек 29, 2007 6:07 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Луната е родена 62 млн. години преди Слънчевата система

Луната вероятно е „родена“ 62 млн. години преди началото на зараждането на Слънчевата система, сочи проучване, публикувано в британското списание "Нейчър", съобщава АФП.

Екип от учени от техническия университет в Цюрих, Швейцария, и от института по минералогия в Кьолн, Германия, извърши измервания на изотопи на волфрам.

Това позволило да определят, че отделянето на Земята и нейният сателит е станало преди 52 млн. години и 152 млн. години след сформирането на Слънчевата система, с максимална вероятност от 62 млн. години.

Учените установиха също, че пропорцията на двата изотопа на волфрама е същата като тази в земната и лунната кора.

Според най-разпространената теория за сформирането на Луната, тя се е отделила при сблъсък на Земята с небесно тяло с размери на Марс.


_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Маг Живин




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 1558
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Дек 29, 2007 9:41 pm
МнениеЗаглавие : Re: ? ??????? ?? ???????? ?? ???????? ????? ?? ??????
Отговорете с цитат

Маг Селена написа:
В СЪРЦЕТО НА МЕРКУРИЙ СА НАМЕРЕНИ СЛЕДИ ОТ ДЯВОЛА


Не знаех, че хората са пътували чак дотам Rolling Eyes Единствени те могат да оставят дяволски следи, защото никое друго същество не може да се идентифицира дотолкова пълноценно с него. Twisted Evil

_________________
"Всекиму своето!"
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov