НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 8:04 am Вижте мненията без отговор
НАРЪТ - ВИТАМИННАТА ГРАНАТА
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Мар 05, 2008 11:24 am
МнениеЗаглавие : ????? - ??????????? ???????
Отговорете с цитат

Нарът – витаминната граната Есента е сезонът на плодовете, а нарът е един от най-мистичните и атрактивни дарове на природата.

Той придава аристократизъм и изящност на празнично украсената трапеза. Червената му кора блести всред багрите на есента, а зрънцата са като блестящи рубини.

Една купа с нарове мигновено може да ви препрати към библейските времена, към тайните вечери и ритуали. Затова и присъствието му на трапезата е на особена почит.

Нарът е възпят още в Стария завет, а в Египет, Афганистан и Кавказ е бил почитан като символ на плодовитостта.

Едно от имената на този божествен плод е гранат, но не защото формата му е като граната, а от латинското название “granatum”, което означава зърнест. На английски е – зърнеста ябълка.

Наистина много полезна зърнеста сладост, но и не толкова лесна за консумация. Не може пътьом за работа да хруснеш един нар. Консумацията на нара е цял ритуал. Плодът се разтваря, зрънцата се събират като капки роса и се разнася невероятен аромат. Разбира се трябва да се внимава с петната от аления като кръв сок.

Важно е да се знае, че нарът е наистина витаминна граната.
реклама

Той е изключително богат на витамини C и успешно може да замества лимона по нашите географски ширини. Богат е също и на витамини P, B1, B2, B6 и B12, а също така витамин E и провитамин A.

Сокът от нар действа тонизиращо и е изключително предпочитан в страните с горещ климат. Той е богат на манган, фосфор, магнезий, алуминий, силиций, хром, никел, калций, мед, което го прави пръв приятел на народните лечители. Притежава още плодови киселини, аминокиселини, нишесте, целулоза, течни масла, дъбилни вещества.

В най-голямо количество дъбилните вещества са в кората на плода, затова от нея се прави ароматен чай, който действа благотворно при стомашни разстройства. Смята се, че помага и при висока температура, ангина и кашлица, както и при пневмония, анемии, дерматити.

Нарът се е използвал навремето и в борбата срещу тениите, при обилна менструация, възпаление на сливиците и венците. Правела се е настойка от кора от нар, която се е варяла в 500 мл вода. Отварата се е прецеждала и се е пиела преди ядене.

Сокът на киселите плодове е идеална напитка и за диабетици.

Зрънцата от нар могат да се използват за украса на сладоледи, торти и други сладкарски изделия. Варен и сгъстен сокът от нар се използва в източната кухня за подправка за печени птичи меса и риба.

Родината на нара е Югозападна Азия, но той от дълги години се култивира и у нас. Най-добре вирее в Югозападна България и по Черноморието, но е желан плод във всеки дом.

Вероника Дамянова

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov