НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 9:02 am Вижте мненията без отговор
НЯМА "СЛЪНЧЕВА СЛЕДА" В КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Апр 08, 2008 1:43 pm
МнениеЗаглавие : ???? "???????? ?????" ? ???????????? ???????
Отговорете с цитат

Няма "слънчева следа" в климатичните промени на земята

По-скоро хората са виновни за природните катаклизми.




Нови убедителни научни доказателства показват, че климатичните промени, ставащи в момента на Земята, не са предизвикани от изменения в слънчевата активност, се казва в репортаж на БиБиСи.

Последните проучвания оборват най-широко възприеманата теория на "климатичните скептици", че изменения в космическите лъчи, изпращани от Слънцето и достигащи до Земята, определят облачността и повишаващата се средна температура.

Според теорията, всяко колебание в слънчевата активност се отразява на интензитета на космическата радиация. Но според изследователи от Университета в Ланкастър, Великобритания, не може да се направи никакъв сериозен паралел между слънчевата радиацията и климата през последните 20 години.

Британският екип от учени е представил своите виждания, базирани на три различни изследвания, чрез които е търсена корелация между явленията. Резултатите са отрицателни, т.е. никаква връзка не е била установена.

Междуправителствената група по промените в климата (IPCC) е права, затова трябва по-бързо да се задействат всички възможни мерки за намаляване на въглеродните емисии в атмосферата, тъй като те най-вероятно са причина за предричаните климатични катаклизми, смятат британските изследователи.

Техните открития са поредният удар по теорията за космическите лъчи въздействащи на земната атмосфера, която бе развита от датския учен Хенрик Свенсмарк, работещ в Националния космически център на Дания.

"Нашите проучвания бяха водени именно от теорията на Свенсмарк", казва проф. Тери Слоун от Университета в Ланкастър. "Смятахме, че ако той е прав, то вървим по грешен път, препоръчвайки всички онези скъпи и тежки за прилагане мерки за съкращаване на въглеродните емисии, а щом греши той, продължаваме в същия дух", казва той.

Магнитното поле на Земята, в съдействие с т.нар. "слънчеви ветрове" (потоци от електрически заредени частички от Слънцето), отклонява космическите лъчи. Според Свенсмарк, когато слънчевите ветрове са по-слаби, повече космическа радиация прониква в земната атмосфера. Тогава в същата тази атмосфера възникват повече на брой електрически заредени частички, виновни за образуването на по-гъста облачност, която охлажда климата.

Екипът на проф. Слоун е изследвал взаимовръзката чрез сравняване на периоди във времето и места на Земята, където е засичана по-слаба или по-силна космическа радиация, за да се види дали там е имало и съответните промени в образуването на облаци.

"Например, понякога Слънцето се "оригва", т.е. изхвърля огромно количество заредени частици", обяснява Слоун. "След като наблюдавахме да видим дали облачната покривка се увеличава при някои от тези изхвърляния на лъчи от Слънцето, ние не открихме нищо", казва той.
-------------------------------------------------
i.actualno.com

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov