НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 11:42 pm Вижте мненията без отговор
РАЗБУДЕНИ ВУЛКАНИ СЕЯТ СМЪРТ ...
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Апр 09, 2008 12:20 pm
МнениеЗаглавие : ????????? ??????? ???? ????? ...
Отговорете с цитат

Отдавна на Земята не е имало толкова действащи “огнени планини”

Когато Земята започне на бълва огън, страх и ужас вцепеняват човека. Още от далечни времена вулканите са били обект на преклонение.

Щом изригнат, това е приемано за сигурен знак, че боговете са се разсърдили и пращат проклятие на хората.

А напоследък май боговете много са се разсърдили. Отдавна на Земята не е имало толкова много активни вулкани. Десетки хора загинаха и цели острови бяха изтрити от лицето на Земята.

В началото на октомври вулкан изригна в Червено море. Огнената лава погълна малкия остров Джабал ал Таир. Стихията уби шестима йеменски войници, четирима бяха изпепелени, други двама се удавиха в студените морски води. За последно вулканът е изригвал през ХIХ век.

Страната с най-много действащи и заспали вулкани е Индонезия. Те са близо 500 по целия архипелаг. Около 130 от тях са активни, а 65 са регистрирани като опасни.

Опасността вулканът на остров Кракатау да изригне става все по-голяма, предупредиха специалисти от Центъра по вулканология и геология. Местните власти забраниха достъпа на туристи в близост до вулкана, който е разположен между островите Ява и Суматра, на около 130 км от столицата Джакарта.

В островната държава са регистрирани 20 подземни труса. Заради тях вулканът се събуди и започна да бълва дим. Експертите твърдят, че той се издига на 200 м височина. Степента на тревога е повишена. За последен път вулканът изригна през август 1883 г. и шумът от изхвърлената огнена маса бе чут на 3500 км в Австралия. Стихията тогава отне живота на 36 000 души.

Още един вулкан в Централна Индонезия изригна наскоро, бълвайки бял дим и пясък на височина 1500 метра. Местните власти успяха да евакуират бързо живеещите в подножието на вулкана Сопутан на остров Сулавеси и да ги спасят от сигурна смърт. Пепел покри склоновете на 1780-метровия вулкан.

Отдавна специалисти предупреждават, че започне ли земята да се тресе, ще последват изригвания на вулкани. В района на Индонезия това означава и опасност от огромни вълни цунами. Със своите 13 600 острова тя е най-големият в света архипелаг.

Земетресенията в Индонезия са толкова чести, че местните жители са свикнали с тях. Забележително е, че този толкова опасен с природни катаклизми район в света доскоро нямаше система за наблюдение на земната активност.

До 2004 г. тук никой не предупреждаваше населението за опасност и евакуация. След като през декември 2004 г. подводно земетресение и последвалото цунами убиха повече от 230 000 човека в страните от Югоизточна Азия и Океания, на Хаваите бе създаден Център за предупреждение от цунами.

Индонезийските власти отидоха по-далеч, създавайки система за защита на населението и туристите от природни катаклизми.
Но въпреки всичко при земетресението на остров Ява през май 2006 г. загинаха 6000 човека, а цунамито през юни отне живота на 500.

През август 2007 ГОД. след поредния земен трус се събуди вулканът на връх Карангетанг. Лавата и горещите облаци, които излизаха от него, застрашиха живота на хората от много селища на острова. Лавата потече до 1,5 км по западните и югозападните склонове на връх Карангетанг. "Засякохме вулканични трусове, което означава, че лавата ще се изкачи до повърхността на кратера", съобщи експерт по вулканите. Благодарение на неговата препоръка 1600 души бяха евакуирани на съседен остров.

Честите земетресения напоследък събудиха много вулкани в света. Преди година пробудил се вулкан на Филипините накара властите да евакуират 20 000 души. Вулканът Майон започна да се пробужда още през февруари, през юли изхвърли хиляди тонове пепел, а на 7 август 40 минути бълваше огнена лава. Върхът на вулкана бе покрит с прах и дим. Майон е най-активният вулкан на Филипините. За миналите 400 години той е изригвал около 50 пъти. През 1814 г. убива 1200 човека, а през 1993 г. - 75.

В Колумбия вулканът Галерас не дава мира на местното население. В подножието на вулкана се намира 500-хиляден град - Пасто. През последните 12 години Галерас е изхвърлял лава само веднъж. Тогава загинаха 9 вулканолози, които наблюдавали неговата активност. Друг вулкан в Колумбия - Невадо дел Руис, погуби 25 000 човека преди 20 години, но в последно време отново дава признаци на пробуждане.

И Европа си има своите вулкани. В началото на септември вулканът Етна на остров Сицилия изригна за пореден път. Тогава той започна да бълва лава. Искри осветиха нощното небе и малки огнени потоци се стичаха надолу към необитавана долина. Местните власти обявиха, че изригването на лава не представлява заплаха за населението. Близките селища бяха покрити с облак вулканична пепел. Летището в град Катаня, който е разположен в подножието на вулкана, бе затворено.

Етна изригва редовно, но причинява обикновено минимални щети на населените райони. Но освен на земята вулканите дебнат и под водата. Край бреговете на Сицилия бе открит един такъв подводен вулкан. Спътникова снимка показа, че основата на вулкана Емпедокъл е с размерите на градския площад в Рим, а височината му - колкото Айфеловата кула в Париж. Този вулкан според специалистите е спящ и скоро няма да изригне. Ако обаче изригне, от лавата му ще се образува остров.

Повишената сеизмична активност ще създава доста главоболия в бъдеще, предупреждават сеизмолози и вулканолози. Въпреки точните предвиждания от последните няколко години специалистите не крият, че може да бъдат изненадани от природата.
--------------------------------------------------------------------
standartnews.com

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov