НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Ное 21, 2024 4:07 pm Вижте мненията без отговор
Черният хляб помага срещу хипертония
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Апр 29, 2008 1:31 pm
МнениеЗаглавие : ??????? ???? ?????? ????? ??????????
Отговорете с цитат

Жените, в чиято диета има ястия, които съдържат грубо смлени брашна, по-рядко страдат от високо кръвно налягане. Учените установили, че продължителната употреба на такъв род храни намалява риска от развитие на хипертония в последващото десетилетие.

Благотворното влияние върху сърдечно-съдовата система, намаляващо вероятността от развитие на инсулт оказват овесената каша, триците, попкорна, черният хляб, и така речените сиви сортове ориз.

Доказано е, че фибрите и други хранителни вещества, с които изобилстват споменатите видове храна, намаляват нивото на холестерина, намаляват възпалението и подобряват функциите на стените на кръвоносните съдове. До този извод стигнали учените от Харвардския университет Бостон (САЩ) въз основа на продължително наблюдение на 40000 жени-медицински работнички, което започнало през 1992 г. На миналия век. Изследователите съветват за профилактика на хипертонията да се намали потреблението на макаронени изделия от бял хляб и други изделия, които са бедни на растителни фибри.

По този начин хранителните влакна (фибрите) се оказват полезни не само за червата в борбата със запека, а и влизат в ролята на ангел хранител в борбата със заболяванията на сърцето и диабета. Не е нужно да се тъпчете с голямо количество невкусна храна. За да сте здрави е полезно на ден да изяждате около 20-35 фибри. Диетолозите казват, че хранителните влакна са полезни не само за долната част на тялото, но и за горната. Фибрите са полезни за целия организъм – от главата до петите.

По данни на учените от университета на щата Масачузетс (САЩ), употребата на фибри намалява количеството на С-реактивния белтък в кръвта, който е предвестник на инсулта и диабета. Употребата в храната на брашнени изделия от груби сортове, които съдържат голямо количество неразтворими фибри, повишава чувствителността на тъканите към инсулина, което позволява да се предотврати развитието на захарен диабет от втори тип. Учените поставят акцент върху това, че именно именно плодовете и зеленчуците, а не хранителните добавки са най-добрият източник на фибри.

Източници:
1. American Journal of Clinical Nutrition, August 2007, http://www.medicinenet.com Fiber Good, and
2. Not Just for Your Gut Thursday, April 13,2006

antidiabet.com





_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov