НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 3:48 pm Вижте мненията без отговор
ЗА ВИДРАТА
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Май 09, 2008 12:17 pm
МнениеЗаглавие : ?? ???????
Отговорете с цитат

ДА Я СЪХРАНИМ ЗА ПОКОЛЕНИЯТА!

Видрата - Lutra Lurta L. има продълговато гъкаво тяло с къси крака. Пръстите й са съединени с плавателна ципа. Главата е широка, сплеснаята от горе с къси уши. Опашката й е дълга, месеста особено в основата. Телесната й покривка е едноцветна, кафява с рядък клас и много гъста вълна, която не се намокря във водата. Гърдите и коремът й са по - светли. Линеенето при нея протича много и незабележимо. Тялото й достига 70 - 75 см., а опашката - до - 50 - 55 см. Мъжките са по - едри от женските.

Видът е разпространен в Африка, Европа, Азия и Америка. В нашата страна се среща рядко край много водоеми, в равнината, в предпланинските и планинските райони. Заселва се край реки и езера, язовири и блата, богати на риба. Жилището си устройва в по - високите брегове на водоемите. Обикновено единият изход отива под водата, а другият - на сушата в някой храст.

Леговището й е над нивото на водата и остава винаги на сухо. Ако бреговете са каменисти, видрата използува скалните сипеи или пукнатини, недалеч от водата. Видрата е нощно животно. По земята се движи бавно със скокове. По - сигурно се чувствува във водата. Плува отлично и може да настигне и най - бързо плаващите риби. Гмурка се на голяма дълбочина и издържа под вода продължително време.

Има добре развити сетива - зрение, слух и обоняние. Храната си търси търси нощем. Лови преди всичко риба, но яде и жаби, мекотели, раци, различни водоплаващи птици. По -рядко излиза по крайбрежието, където намира яйца на някои гнездещи по земятя птици. Особено е активна в лунни нощи. Улавя риби, тежащи до 5 кг., които изяжда на определено място. Както и някои други хищници видрата улавя повече риба, отколкото може да изяде, особено в рибарниците.

Свадбува в края на зимата и началото на пролетта. Бременността й продължава до 63 дни. Малките се появяват обикновено през април - май. Броят им се движи от две до 5. Те са слепи 10-ина дни. Когато пораснат, родителите ги извеждат от леговището и ги учат във водата да ловуват. Младите видри остават да зимуват с майка си, чак на следващата пролет заживяват самостоятелно.

Видрата е застрашен от изчезване вид с непрекъснато ограничаващо се значение. Тя е един от петте вида, влючени в Световната Червена книга, намиращи се на територията на Национален парк Пирин. Също е влючена в "Застрашени бозайници в Европа", и в Червената книга на България.

ОТРИЦАТЕЛНО ДЕЙСТВУВАЩИ ФАКТОРИ.

Изменението на местообитанията - коригиране на речните течения, строителство на водни съоръжения, унищожаване на растителността, урбанизиране на бреговете и най -вече силното промишлено замърсяване на водоемите, довело на места до пълното унищожаване на хранителната база.

Отстрелването край рибарниците и бракониерството - през последните години в кожарските предприятия постъпват средно по 200 кожи, но почти толкова остават у ловците. Незаконно улавяне за чуждестранни зоопаркове.

НЕОБХОДИМИ МЕРКИ ЗА ОПАЗВАНЕ.

Възстановяване чистотата на замърсените водоеми и увеличаване на рибните запаси. Разширяване на съществуващите и обявяване на нови защитени територии в равнинните и ниско планинските райони и включването в тях на характерни за вида местообитания. Повишаване на природозащитната култура на ловците. Присъединяване към Конвенцията за ограничаване на международната търговия със застрашени видове.
-----------------------------------------
"Орбел"

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov