НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 7:27 am Вижте мненията без отговор
ЛЕЧЕБНИТЕ РАСТЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Юни 06, 2008 12:29 pm
МнениеЗаглавие : ????????? ???????? ? ????????
Отговорете с цитат

Билките съпътстват живота на хората още от дълбока древност. Наименованието им идва от старобългарската дума биле, означаваща бурен. В речника на Найден Геров първото значение на думата е предадено като „трева лечебна, целебно растение”.

Първите сведения за използване на билки по нашите земи са от времето на траките и славяните. След утвърждаване на християнството, в създадените във Велики Преслав и Охрид школи се въвежда изучаване на естествознание.

Своеобразно свидетелство за официалния интерес към природолечението е фактът, че във въпросника на цар Борис I, изпратен до папа Николай I през 869 г, специално става дума за приложението на народната медицина.

В резултат на нарасналия през последните години интерес, се увеличава както броят на видовете билки, които се събират, така и тяхното количество. Това може да доведе до намаляване или унищожаване на редица билкови находища.

Опасността се засилва от факта, че някои „любители на природата” берат билките като ги отскубват с кoрените им или ги изкопават. С цел да се ограничи безотговорното събиране на лечебни растения е въведено райониране на билкосъбирането, за да се даде възможност за съхраняване и възстановяване на естествените находища.

Природен парк „Шуменско плато” е защитена територия, в която се забранява събирането на редки, ендемитни, реликтни и защитни видове. Това е регламентирано в Закона за защитените територии, чл. 31, т. 9. Съществува разрешителен режим за събиране на билки, гъби и горски плодове с постановление на Министерски Съвет № 266/1999 г.

Интересът към изучаване на лечебната сила на растенията непрекъснато нараства. Неслучайно през последните десетилетия в медицината като неин самостоятелен клон се утвърди фитотерапия, занимаваща се с проучване и правилно приложение на лечебните растения в медицинската практика.

Последното е особено важно доколкото практически безвредни билки понякога съдържат токсични вещества, което налага правилното им дозиране при употреба.

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Юни 06, 2008 12:43 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Билките действат на 15-ия ден

772 вида диви лечебни растения виреят в нашата страна. От тях едва 127 се използват от официалната наука. 250 вида се събират с терапевтична цел.

Интересът към билките непрекъснато нараства. Причина за това е не само фактът, че съдържат висок процент биологично активни вещества - витамини, ферменти, етерични масла и пр.

Билколечението е по-евтино.

Билколечението може да се прилага при всички възрастови групи, включително деца и възрастни хора. По-малко токсично е, поради което може да се ползва значително по-дълго, отколкото медикаментите. Целебните растения обаче не действат веднага както хапчетата. Терапията с билки изисква време. Трябва да сте търпеливи, за да има резултат

Подходящи за нея са хората с хронични заболявания, особено след като са изчерпали арсенала на съвременната медицина и не са получили желания ефект.



Фитотерапията обаче трябва да бъде насочвана от специалист в тази област. Право да лекуват с билки имат и хора, които не са дипломирани медици. Те обаче трябва да са преминали обучение от 4 семестъра във Висше медицинско училище да практикуват неконвенционална медицина. Аз самата имам многоголямо уважение към билките и гъбите, всичко непознато може да бъде и полезно и опасно.

През лятото навеса на вилата прилича на колибата на шаман, но това са само малка част от билките, информацията за тях съм събирала от книгите, от хората около ,мен, от хората, които срещам в планината - тогава знанието се предава най-добре защото се прилага веднага в момента.Лечебните растения проявяват основно действие и други второстепенни, т.нар. меки ефекти. Когато една билка се преработва по химичен път, меките ефекти изчезват.

Ето защо фитотерапевтите препоръчват непосредствена употреба на целебните растения. Използват се отделни части - цветове, плодове, листа, стръкове, кори, корени, коренища, грудки. Полезните вещества се концентрират на различни места.

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov