НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 11:27 am Вижте мненията без отговор
Денят след утре
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Юни 13, 2008 11:36 am
МнениеЗаглавие : ????? ???? ????
Отговорете с цитат

Ново изследвания на IPCC и WWF правят връзка между изменението на климата и някои от най-драматичните промени в дивата природа.

Случаят "полярни мечки"
През 2006 г. световно признатият познавач на полярната мечка Стивън Амстръп разследва три уникални случая на канибализъм сред големите бели животни в южната част на море Бофорт. Причината за тези аномалии в поведението на животните в крайна сметка има своето логично обяснение и то е покачването на температурите, които стопяват ледовете в морето на Антарктика, от това следва 85% спад на популацията на крил. Този вид риба пък е основната храна за китове и тюлени, а последните са обичайната плячка на полярните мечки. Тези причинно- следствени връзки не спират дотук, засягат още много влечуги, суховодни, птици и бозайници, за да застигнат и човека.

През май 2008 г. полярната мечка е официално обявена за застрашен вид, с което получава и специални протекции от нас хората, но това не я спасява ни най-малко от глобалното затопляне, за което сме виновни отново ние хората. То се оказва основният враг не само на този вид мечка.

Разследване на IPCC
Глобалното затопляне разрушава дивата природа на всички континенти на Земята. Минимум 90% от всички щети и разрушения в природата на планетата ни се обясняват с покачването на температурите, причинено от човешка дейност. Това е официалното заключение на скорошно научно проучване, в което се включват официални доклади от 1970 г. до наши дни.

Сериозният спад в броя на пингвините, намаляването на рибата в африканските езера, покачването на нивото на реките в Америка, по-ранния цъфтеж на цветята и миграцията на птиците в Европа - всичко това е следствие на глобалното затопляне, се констатира в изследването с екип от експерти, включващи членове от Междуправителствената група за промените в климата към ООН (IPCC) от Америка, Европа, Австралия и Китай, на практика всички земни континенти.

Това е първото научно изследване, което формално свързва промените в климата от една страна и някои от най-драматичните промени в дивата природа на земята и хабитата й - от друга.

Учените се базират на доклади, в които се говори за промени в популацията и поведението на 28,800 животински и растителни видове. Изследват и още 829 доклада относно различни природни промени като покачващи се реки, топящи се ледници и променящи се гори в седем континента. Учените проверяват и историческите данни, за да преценят доколо влияние оказват върху екосистемите и видовете, които живеят в тях, природните вариации на местния климат, обезлесяването и промяната в използването на земята

Заключението им е, че в 90% от случаите с поведението на дивите животни и популацията им, промените могат да бъдат обяснени единствено и само с глобалното затопляне. В 95% от природните промени (като топене на дълбоко замръзнала земя, топящи се глетчери и променящи се нива на реките) са свързани отново с покачването на температурите.

Тези изводи доказват черно на бяло, че глобалното затопляне вече променя съществено начина, по който се е "въртяло земното кълбо досега". Би трябвало да сме доста загрижени за бъдещето си, защото учените изследват периода от 1970 до 2004 г., през който глобалните температури са се повишили с 0.6 С, а последният доклад на IPCC предрича затопляне между 2С и 6С до края на века. Би трябвало да действаме, за да можем, отново с човешката си дейност, да ограничим тези промени. Към някои от новостите в средата би трябвало да се адаптираме, защото те вече са необратими. Би трябвало да променим отношението си към водата, за която също става дума често в доклада - очакват се сериозни промени в достъпа до вода със затоплянето на Земята. В много региони снегът и ледът се топят по-рано през годината, което причинява покачване на нивата на реките и езерата, което е последвано от засушия през лятото.

Индексът на WWF за дивата природа
Отново за последните 30 години над 25% от всички живи твари (животни, птици и риби) на Земята са изчезнали. Това установява друго изследване, което акцентира на масивно обедняване на биоразнообразието на света и сочи за виновник човека с неговите действия.

Според индекса на WWF за състоянието на повечето живи същества, земните видове са намалели с 1/4 от 1970 г., морските са паднали с 28% и сладководните - с 29%. За сметка на този неочаквано бърз за учените спад в броя на животинските видове в рамките на трийсетина години, човешкото население се е удвоило и тези две тенденции не са необвързани.

Данните се определят като силно обезпокоителни от авторите - Международната природозащитна организация WWF и експерти от Зоологичната общност на Лондон (ZSL). Според тях, няма голям шанс светът да изпълни целта, зададена от ООН - обедняването на животинските видове да бъде забавено съществено до 2010 г. Очакванията на учените са, че през следващите няколко десетилетия климатичните промени ще са най-голямата заплаха за различните земни видове.

Биоразнообразието поддържа здравето на планетата. На практика именно това уникално взаимодействие между всички живи форми, прави Земята незаменимо място за живот на човешкия род. Този баланс вече е нарушен, но вместо повишено внимание и опит за справяне, тенденцията продължава да върви с отрицателен знак.

Утре най-вероятно ще гледаме полярните мечки само на запис или в енциклопедии. Денят след утре обаче тази верижна реакция ще продължи, някъде в нея сме и ние. Дано да се сетим за това, когато все още имаме шанс.




_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov