НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 10:08 am Вижте мненията без отговор
Балчик
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Юни 24, 2008 4:31 pm
МнениеЗаглавие : ??????
Отговорете с цитат

Покрай материала за Аладжа манастир си спомних, че по времето, когато го посетих за първи път на 9-год. възраст на организирано туристическо посещение, по същотото време посетихме и Двореца и Ботаническата градина в Балчик. /втория път също беше преди много години/. Ето няколко думи и за тези красиви места, които си заслужава са се видят:

Разположен амфитеатрално над морето, Балчик е един от най-красивите градове по българското Черноморие. Той е обхваща сравнително голяма област от северното Черноморие; населението му наброява около 14000 души и разполага с пристанище, което се използва за пътнически и товарни плавателни съдове със средна големина.
Балчик е разположен в красив залив на 43 км северно от Варна и на 501 км от София.

Платото, върху което е разположен Балчик днес, в древността е било Тракийско селище. През V век пр.н.е. местността е била окупирана от гръцки завоеватели. Те били очаровани от плодородието на земята, от изобилието на лозята и от местното население, което произвеждало превъзходно вино. Гърците боготворели бог Дионис и на монетите им бил изсечен неговия лик. В чест на този бог те нарекли града Дионисополис.

Градът се разраства като важен център с голяма притегателност. След известен брой нашествия и разрушения от страна на римляните градът постепенно започва да запада. През Средновековието завоевателят на града - боляринът Балчик - превръща селището в автономна област, която бива наречена на неговото име. При загубата на Балканската война градът става владение на Румъния.

Вследствие на това румънската царица Мария посещава често града. Впечатлена от естествената красота на района, тя построява в града своя летна резиденция – палат и ботаническа градина. Царският комплекс включва също параклис и вила за румънските аристократи. След 1940 г. Балчик бива присъединен отново към територията на България.

Дворецът Тихото гнездо край Балчик със своя парк и имение е разположен в долната част на низина, сгушена между три стръмни бряга и недостъпна за ветровете. На юг опира до морето. Това омайно кътче българска земя е щедро надарено с вековни дървета, виещи се храсти, нежни цветя, изобилие от вода, прохлада и топлина.

ЛЯТНОТО МЕЧТАНИЕ НА ЕДНА КРАЛИЦА

Годината е 1924, кралицата- Мария Румънска, а влюбването-от пръв поглед. 47-годишната аристократка била пленена от този къс българска земя. Вековните дървета, полските цветя, ручеите и птиците, дори заглъхналите стари воденици и пресъхналите каменни чешми омагьосали първата дама на Румъния. Мария решила да построи летен дворец. От Италия дошли архитектите-строители Августино и Америго, цветарят Жул Жани от Швейцария.

РАЗХОДКА ИЗ ДВОРЕЦА

За днешния посетител на Двореца екскурзията из неговите потайности е истинско приключение. Парадния вход представлява двуетажна еркерна постройка, приличаща на триумфална арка с кух долен етаж, през който се влиза в двора на двореца. По средата на входа – в ляво и в дясно, в самите каменни стени са издълбани ниши за караула.

Тук денонощно, облечени в парадни униформи са стояли неподвижно безмълвните като статуи стражи. От тук започва сенчеста алея, която води до Моста на въздишките. Точно под този мост реката се забързва към деветметрова пропаст, един от живописните водопади в комплекса. Близо до реката е вила Пещерата – някогашна воденица, превърната в място за отдих.

По каменно стълбище се стига до вила "Сюита", в мавритански стил, почти най-високото място на имението. Тук на специални места са поставени стари тракийски делви, надгробни християнски паметници, надписи на арабски език, римски гербове – материален израз на желанието на кралицата да обедини религиите.

Румънската кралица е избрала усамотено място за вечния си покой – скромен каменен гроб, увенчан от надгробен кръст, донесен от Бесарабия, чийто кратък надпис разказва историята на един живот.
Дворецът “Тихото гнездо” е неголямо здание, издигнато на три последователни тераси, съчетаващо в себе си елементи от мавритански стил, средиземноморската архитектура и българската къща.

Ориенталска елегантност придава екстравагантното минаре. От "Тихото гнездо" се стига до втория мост, копие на "Моста на въздишките", над вече успокоената река, идваща от водопада. Отсреща, високо на стръмния бряг, е кацнала вилата на принц Николай, малкия син на Мария. Покрай преобразените бивши воденици се преминава на отсрещния бряг на реката, от където започва друга цветна градина – сякаш кът от рая, събрал цветя, храсти и дървета от Черноморието, южна Азия, Тихия океан, Америка.

Възвишен финал на разходката слага параклисът, изграден предимно от балчишки камък. Тук е изписан образът на Мария. Малко дворче с чешма и надгробни християнски паметници завършват околохрамовото пространство. При строежа на параклиса кралицата поискала сърцето й да бъде положено в него. На югоизток от параклиса се намира Гетсиманската градина, населена с ниски дървета и храсти. След вилата на принца се стига до градината на Аллах, събрала уникална колекция от кактуси. Старинни делви, каменни скамейки за отдих и стройни колони от кипариси очертават кактусовото царство.

Изходът от градината на Аллах е параклисообразна постройка. Тук кралица Мария е обичала да се усамотява след разходките си в парка.
Това е последното от романтичните кътчета на Двореца, които преживели с десетилетия своята господарка, предават посланията на красотата на днешните гости на комплекса и ги правят съпричастни с лятното мечтание на една кралица.

Университетската Ботаническа градина в Балчик е създадена през 1955 година в съседство с лятната резиденция на бившата румънска кралица Мария. На нейното изграждане и опазване са се посветили учени със световна известност, сред които и академик Даки Йорданов. Днес тя е разположена на площ от около 65 дка и се гордее с втората по големина в Европа колекция от едрогабаритни кактуси. Интересната история в съчетание с великолепната ландшафтна архитектура прави това място уникално като дух и обстановка.

Университетската Ботаническа градина в Балчик е определена за спасителен център за конфискувани на границата растителни видове по Вашингтонската конвенция (CITES).

Тя е редовен член на Световния съвет на ботаническите градини (BGCI) и носител на орден “Св. Св. Кирил и Методий” ІІ степен за принос в науката и образованието.

Ботаническата градина в Балчик е също и единствената ботаническа градина у нас, която изгражда и развива специални алеи за хора с двигателни и зрителни затруднения. Там незрящите могат да се запознаят с растенията посредством специални табели, написани с брайлово писмо и да добият пълноценни впечатления от градината.

Колекцията от растителни видове, донесени от цял свят, е разположена на площ от 16 акра. Общият брой на растителните видове, отглеждани в градината, надхвърля 2 500 броя. Те принадлежат към 85 семейства и 800 рода и разкриват невероятно разнообразие от видове и форми. Колекцията от палми включва 33 вида, някои от които на повече от 50 години.

Една от най-големите атракции е колекцията от гигантски кактуси, растящи на открито от април до октомври. Тя е втората по големина в Европа след тази в Монако. Сукулентите са представени с над 600 екземпляра.

Част от растителното разнообразие са и екзотичните растения: бонбонено дърво, моливно дърво, метасеквоята. Последната е известна още и със сензационното си откриване. Учените са смятали, че дървото е изчезнало от планетата Земя, поради което го описали по изкопаеми остатъци, а 5 години след това по време на научна експедиция в Китай е намерено живо от академик Николай Стоянов.

Сред най-красивите растения в градината са водните лилии, магнолиите, както и великолепно аранжираната колекция от едногодишни растения на входа.

Имаше дебати и протести във връзка със запазването на Ботаническата градина и коя институция да я стопанисва. От този сайт е видно, че проблемът още е на дневен ред, на него може да се гласува за запазването и, а по-надолу има отправка - линк с галерия от снимки.



_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Юни 24, 2008 4:47 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Тузлата край Балчик


Местоположение Курортната зона Тузлата се намира на 4 км източно от град Балчик, разположен край самия морски бряг. Известна е преди всичко като важен калолечебен и балнеолечебен (хидротермален) курортен център, но също така разполага и със златисто-жълт пясъчен плаж и удобна за къпане и плуване крайбрежна морска ивица.

Минерална вода и лечебна (лиманна) кал Минералната вода е хипотермална (33С), с особен общ дебит - 20 л/сек, респективно над 1 милион и 700 хиляди литра в денонощие. Минерализацията - е слаба (0,659 г в л), хидрокарбонатно-хлоридно-натриево-калциево-магнезиева, с леко алкална реакция (рН 7,Cool. Водата е бистра, безцветна, с умерена обща водна твърдост (15,4 немски градуса), с флуор 0,3 мг/л и с добри питейно-вкусови качества.

Лечебната кал, която се черпи от две лиманни езера има много добри физико-химични качества: тъмно-кафява до черна, със зърнест и фин еднороден строеж, с голяма пластичност, с карбонатно-силикатен състав и съдържание на сероводород 600 мг/л.

Индикации за лечение и профилактика Профилът на курорта Тузлата включва преди всичко заболявания, които особено добре се повлияват от калолечението - заболявания на опорно-двигателния апарат - хронични дегенеративни и възпалителни процеси на стави, кости, мускули, сухожилия; артро-ревматични процеси като остеоартроза, ревматоиден полиартрит, миалгии, миозити, лумбаго, остити и периостити, бурсити, тендовагинити; заболявания на периферната нервна система и на гръбначния мозък - хронични невралгии, неврити, плексити, радикулити, състояния след прекарани миелити и полиомиелити, но със запазена възможност за движение и самообслужване; гинекологични заболявания - хронични възпалителни процеси на половите органи и на околните тъкани, безплодие; други заболявания като хроничен простатит, остатъчни явления след прекаран тромбофлебит, както и кожни процеси като хронични екземи, псориазис, невродерматити.

Съответно темперирана, минералната вода се използва при същите индикации, но от друга страна има индикациите и на морския климат и морските къпания: функционални разстройства на нервната система, на сърдечно-съдовата система, обменно-ендокринни заболявания, функционални полови разстройства и хронични заболявания на дихателните органи, а също и за обща профилактика, укрепване и закаляване на организма, за пълноценен отдих и отмора, за възстановяване на физическите и душевни сили на организма след преумора, пренапрежение, стресови ситуации и др.

МАЛКО ФЛОРА И ФАУНА








_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Орлин Баев




Регистриран на: 06 Авг 2007
Мнения: 40
Пуснато наПуснато на: Сря Юни 25, 2008 1:25 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

От Балчик пък ми е половината рода - от страната на баща ми. Често съм ходил там, но не прекалено - нещо се "няма" баща ми с родата много много. Но връзката ми с града, с излъчването му, морето, скалите, с духа му, ми е в кръвта и я чувствам винаги щом чуя за него. В къщи (във Виница) цял живот на стълбището гледах една картина с Балчишкия залив, слушах историите на баща ми за детството му, за нивите, за жътвата, за това как заспивал в каруцата сутрин след като носел вода на жътварите и магаренцето само го връщало до тях... Или как го пратили да донесе вода от морето зимата, а той се залисал да играе по пътя и се върнал и излъгал, че било замръзнало морето - та изял малко пердах... Ей такива морско - полеви спомени...
Всеки град си има излъчване, дух - балчишкото е лазурно пурпурно и много ведро. Варненското е по към синьото, но също е чисто. Това говоря за основната вибрация, зад технологичните ексцесии и човешко "развитие" ... Wink

_________________
Бъдете здрави!
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov