НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Май 21, 2024 3:59 pm Вижте мненията без отговор
Невежество и суета - опасна комбинация
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Юли 18, 2008 7:04 pm
МнениеЗаглавие : ?????????? ? ????? - ?????? ??????????
Отговорете с цитат

В продължение на много години радият, считан за чудодеен тоник, е бил влаган в множество продукти – от чай до червило. Ядрената енергия дълго била приемана като желаното начало на ера, в която енергията ще бъде неограничена, евтина и добивана без труд, както и че ще донесе по-дълъг и щастлив живот на човечеството. С тези утопични илюзии светът отдавна се раздели и днес за нас радиоактивността означава опасност, дори катастрофа, след като вече познаваме унищожителната сила на ядреното оръжие и радиационното замърсяване.

Environmental graffiti поместват обзор на 10-те най-широко използвани радиоактивни продукти в историята и информация за някои от ефектите от тяхната употреба. Обзор на това колко опасна може да бъде комбинацията от невежество и суета бихме добавили ние. Макар мащабът на примерите в тази статия да е дребен, и за съжаление да има и далеч по-сериозни илюстрации на това.


Крем за лице Tho-Radia



С обещание за незабавно разкрасяване, радият е бил добавян в много парфюмерийни продукти, добили широка популярност във Франция през 30-те години на миналия век. Особено продаван е бил кремът за лице Tho-Radia , който съдържал 0.5g ториев хлорид и 0.25mg радиев бромид на всеки 100 гр. В рекламите е бил представян като създаден от Д-р Алфред Кюри, макар да няма такъв член на известната фамилия и дори не е ясно дали някога е съществувал.


Циферблати с радий



В началото на 20-ти век се използвала луминисцентна боя, съдържаща радий, за стрелките и циферблатите на стенни и ръчни часовници. Младите декораторки, които нанасяли боята поглъщали голямо количество от нея, в резултат на което имали сериозни проблеми със зъбите и дезинтеграция на лицевите кости.


Хляб с радий



Съдържащата радий вода от Joachimstal се ползвала при производството на хляб в пекарната Hippman-Blach, на територията на днешна Чехия. За щастие количеството на радия в хляба било незначително и едва ли е имало някакви последствия.


Radiendocrinator



Radiendocrinator бил създаден за да въздейства активиращо на жлезите с вътрешна секреция. Състоял се от 7 хартиени листа, напоени с радиев разтвор, с размерите на кредитна карта, покрити с прозрачен найлон и два гравирани със злато екрана. Изобретателят му William J. Bailey вярвал толкова много в своя продукт и твърдял, че не само го използва ежедневно, но и е изпил толкова много радиева вода, колкото никой друг. Почива през 1949 г. от рак на пикочния мехур.


Radium Chocolate



Шоколадът с радий, произведен от Burk & Braun се продавал в Германия от 1931 до 1936, като се рекламирала неговата подмладяваща способност.


Свещички с радий



Рекламите на радиоактивните свещички обещавали да направят слабите,обезкуражени мъже буквално изпълнени с жизненост и щастие, като доставят на отслабналите органи съживяваща сила. Произвеждали ги в Home Products Company , в Denver, Colorado. Разтворим радий се добавял към какаово масло и след това се оформяли като супозитории.


Радиоактивен детски комплект



Комплектът Atomic Energy Lab за първи път излиза на пазара през 1951 година и съдържа радиоактивни материали, с които децата да експериментират. Остава в продажба до началото на 70-те години. Въпреки че бил означен като безопасен, днес едва ли някой ще позволи на детето си да си играе с уранова руда.


Радиоактивна вода



Керамичните съдове, които обогатяват с радон водата за пиене, били изключително популярни в началото на 20-ти век. Рекламирали се като „природно средство в помощ на здравето”.


Perpetual Sunshine



Произвеждан от 1918 до 1928 от Bailey Radium Laboratories, „Radithor” бил изключително популярен тоник, който се състоял от тройно дистилирана вода, съдържаща поне 1 microcurie от радий 226 и 228. Препоръчвал се за лечение на рак на стомаха, душевни разстройства, за подмладяване и връщане на сексуалната мощ. Славата му залязла, когато американският индустриалец Eben Byers,който го употребявал в продължение на 4 години, починал в нечовешки страдания от рак на лицевите кости.


Паста за зъби с радий



Произвеждала се по време на Втората световна война от Auergesellschaft в Берлин. На тубичката пишело че, радиоактивното излъчване увеличава защитните сили на зъбите и венците, клетките се изпълват с нова жизнена енергия… спира се разрушителното действие на бактериите…нежно полира зъбния емайл и го прави бял и блестящ”.

greentech-bg.net



_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Юли 18, 2008 9:42 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Хкхъмкх ... наистина много опасна комбинация ...!!! Shocked

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov