НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 4:33 pm Вижте мненията без отговор
УЖАС!!!НОВИЯТ "ЕКОЗАВОД" КРАЙ С. ШИШМАНЦИ ЩЕ БЪЛВА
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Юли 27, 2008 4:32 pm
МнениеЗаглавие : ????!!!?????? "????????" ???? ?. ???????? ?? ?????
Отговорете с цитат

Като, че ли дойде време да ви разкрия от кое селце съм. Това е с. Болярино, Пловдивско. Пряко през баирите, точно на повече от 3 км се намира с. Шишманци. Това е една - все още - сравнително чиста зона в България, която не е унищожена тотално от промишленото замърсяване. Самите вие видяхте снимките от родното ми село, нали?!

Но прочете сега какво са измислили едни "велики умчове" и какво по-точно са направили вече ... това е ужасно, това е непростимо ...

ЩЕ БЪЛВА ЛИ ДОИКСИН ЕКОЗАВОДА?!

Най-силната отрова - диоксин, може да започне да бълва бъдещият завод за преработка на твърди отпадъци в Шишманци, щом заработи, научи “Акцент”. Независимият общински съветник Димитър Костов е разкрил, че в направения преди години доклад за Оценка и въздействие на околната среда (ОВОС) липсва анализ в частта за отделянето на диоксини, което било неизбежно при предвидената технология за преработката на отпадъците и добиването на компост.

Във всяка една нормална държава моментално биха замразили строежа на подобен завод, докато не стане категорично ясно съществува ли опасност при започване на производството да се отделя опасният за хората и околната среда диоксин, който до неотдавна се използвал като бойно отровно вещество, твърдят специалисти и еколози.

По-точно без такава официална оценка такъв строеж изобщо не би започнал, уточняват те. “Всички материали за екозавода се намират в община Раковски.

Не мога да си представя, че от там крият нарочно от хората липсата на оценка специално за отделянето на диоксини - коментира Димитър Костов. - Подозирам, че просто главите им нищо не отбират. Иначе едва ли щяха така да бездействат!”

Всъщност той научил за “пропуска” от свой колега от Раковски. “Разрових се. Такъв анализ за количествата отделян диоксин в бъдещия завод наистина няма. В същото време България е подписала Стокхолмската конвенция за устойчивите органични замърсявания, към които спада и диоксинът.

Документът е публикуван в Държавен вестник, бр. 34 от 2005 г. Как така тогава никой не е обърнал внимание на факта, че този завод ще трови околните общини?!”, изумен е Костов.

Той поискал обяснение от адвокат Георги Колев, който движи проекта по строителството на завода. “Попитах го защо липсва такъв раздел в ОВОС-а. Отговори ми, че не било толкова важно.

Диоксини имало навсякъде, дори и в природата. Както и в боклука на Париж. Да, ама в природата количествата му са съвсем минимални. А боклукът на Париж е различен от този на Пловдив.

Там улиците и тротоарите се мият всеки ден, а утайките от праха, в който попадат диоксините, отива директно в канализацията. А тук събират боклука от улицата и го хвърлят направо в контейнерите.

За да има качествено миене в Пловдив, трябва да има и добра канализация, не като съществуващата. Чистенето на един град си е цяла наука.”

“Акцент” потърси мнението на лекари какви поражения нанася диоксинът върху човека. Оказа се, че той е силно токсично вещество и е бил използван във войната с Виетнам. Води до редица увреждания и заболявания, като рак например. Засяга половата система на човека. Води до импотентност и безплодие.”

Агрономи пък припомнят, че има наредба на Министерството на земеделието от 2003 г. за ограничаване на диоксините във фуражите и други продукти. Предвидени са и забрани за предлагането на заразена продукция на пазара и за износ.

А фуражите и животните, които са поразени, се унищожават. Според тях при тази технология на работа на екозавода има опасност да се отровят почвата и селскостопанската продукция, а оттам и хората.

“Акцент” оценява колко тревожен е фактът, че липсва официално изследване за емисиите от диоксин, които ще излизат от завода за преработка на битови отпадъци - било от комините, или пък в получавания компост.

Цялото Тракийско поле и хората, които го населяват, ще усетят тежките последици от този случаен или нарочен пропуск на институциите, които са били длъжни да дадат мнението си.

Вестникът не може да спре строежа, но поне ще направи опит да предизвика вниманието и на община Пловдив, и на община Раковски, както на Екоминистерството и различни обществени организации.

Опасността е много сериозна, за да заемаме позицията на адвокат Колев, че “не било толкова важно”. Важно, много е важно, касае здравето и живота на стотици хиляди хора!

..... боклуците край Шишманци ......

В С.ШИШМАНЦИ СЕ СТРАХУВАТ, кметицата им не ще да си разваля рахатлъка

“Ако можехме да сринем този завод, отдавна да сме го направили и окото ни нямаше да мигне. Всичката Мара втасала, че сега и в боклуци да ни заринат! Екологичен бил - тия глупости да ги дрънкат на баба си! Като е толкова чист и екологичен, да си го строят в центъра на София или Пловдив, а не при нас. Някой дошъл ли е да ни попита дали го искаме?!”, негодуват пред “Акцент” селяни от Шишманци.

Новината, че до момента не е направена Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) на бъдещия завод във връзка с отделянето на диоксини при обработката на отпадъците, силно притеснява живеещите в община Раковски. Те смятат, че заработи ли заводът, животът им ще се превърне в ад.

“Вие знаете ли каква отрова е диоксинът?! Това е нещо нечувано! Едва ли съществува по-смъртоносна заплаха - сума ти народ ще изгине, а тези, които по някаква случайност оцелеят, най-малкото ще пипнат рак. Лекар съм и знам какво говоря.

От няколко години живея в селото и виждам страха на съседите си - самата мисъл за завода ги кара да изтръпват”, твърди пред “Акцент” д-р Тодор Иванов. Като доказателство припомня трагедията, разиграла се в Индия преди повече от 20 години.

От химически завод в град Бафур се бе отделило огромно количество диоксин, вследствие на което само за една нощ починаха 2 млн. души, а хиляди ослепяха напълно.

Основният поминък в Шишманци е зеленчукопроизводството. Селяните са притеснени още отсега: “Щом чуят, че живеем близо до завода, цената на стоката ни на борсата ще падне наполовина.

Но още по-лошо ще е, защото хората ще започнат да се страхуват, че зеленчуците ни може да са заразените с диоксини, и ще спрат изобщо да купуват”, предсказва Петър Николов.

Атанаска Колева пък призна, че дъщеря й отказала двуетажна къща в селото само и само да е далеч от екозавода. Протестът на селяните датира от самото начало.

Хората в началото били успокоени от уверенията, че въпросният завод ще работи с най-съвременни технологии.

“Но какво стана - почнаха работа, а парите май свършиха - възмущава се Давко Давков. - Интересно ми е къде потънаха всичките тия милиони?! Доскоро четях там една табела: “През април или режем лентата, или ни режат главите”, но юли минава, а всичко цикли на едно място. Крадат, каквото могат, и после се изнизват по терлици.”

По Татово време тогавашният металургичен завод замърсявал въздуха над Шишманци години наред, Преди него пък съществувала асфалтова база. Смъртните случаи в селото зачестили, а процентът на починалите млади хора ставал все по-висок.

“Само диоксини не сме дишали, но и тях няма да ни спестят. Какво искат тези престъпници - да заличат селото ни от картата ли?! То и бездруго само циганите останаха тук! Погледнете какво количество некролози са разлепени - в Пловдив не можеш да видиш толкова, колкото тук! А най-лошото е, че никой за нищо не ни уведомява. Скъсахме се да разпитваме за завода, но си останахме с питането. Кои сме ние, че да заслужим обяснения, нали не сме кметове?!”, гневи се Кръстана Илиева.

Кметицата на Шишманци Кера Христева, която навремето се бе обявила против строежа на екозавода, днес вече е на друго мнение: “Не желая да говоря по въпроса. Единственото, което мога да кажа, е, че присъствахме на няколко срещи с екипа на завода, който ни увери, че технологията за преработка на боклука е на изключително високо ниво.

Няма риск от изхвърляне на вредни емисии във въздуха, нито от замърсяване с отпадъци. Вярно е, че преди време бях скептично настроена относно завода, но сега, когато разполагам с необходимата информация, мога спокойно да заявя, че нередности не съществуват”,

заяви селската управница, но не пожела да коментира ще продължи ли да вярва на екипа, строящ завода, след като става ясно, че не е направена ОВОС. И кое за нея е по-важно - съдбата на селото и здравето на живеещите в него или пък това, да не разваля рахатлъка на собствениците на екозавода?



Франц Коков, кмет на гр. Раковски:

Не мога да кажа ще има ли вредни емисии, няма да се учудя, ако прехвалената технология бъде изопачена ...

Управниците на Раковски не са наясно правена ли е ОВОС за диоксини, убеди се репортерът ни. Кметът на общината Франц Коков заяви, че оценката е правена преди повече от три години, но не е присъствал на мястото и не би могъл да даде становище по въпроса.

“Честно казано, не знам за какво точно е бил ОВОС-ът и не мога да кажа ще има ли вредни емисии. В началото ни увериха, че ще се работи с най-качествените и модерни технологии, които няма да позволят замърсяване на околната среда. Не се предвижда изгаряне на отпадъците, а доколкото знам, диоксините идват от него. Като всички нормални хора обаче, и аз имам своите тревоги по отношение на завода. Наясно сме, че България не е нито Австрия, нито Швейцария, и няма да се учудя, ако прехвалената технология бъде изопачена”, не скри кметът.

Той обаче е категоричен, че ОВОС-ът за диоксини е задължителен, и увери репортера ни, че ще настоява за изработването му. А ако се докаже, че има опасност от наличието на вредни емисии, лично ще предприеме мерки за отстраняването им.

“От друга страна, община Пловдив притежава дял от екозавода и е длъжна да следи за всичко, свързано с него. Защо кметът Чомаков и общинските съветници не са изискали ОВОС за диоксини, когато се изготвяха протоколите преди три години?! Крайно време е да започнат да си гледат съвестно работата, а не да блеят в тавана”, коментира Франц Коков.

Председателят на Общинския съвет на община Раковски Иван Рекин също не бе наясно с опасността от диоксини. По времето, когато бил правен ОВОС-ът, той не е бил общински съветник, но потвърди, че до ден днешен няма решение на ОбС за строеж на завода на тази територия.

“Идея нямам как е станало всичко. Събрали са се кметовете и сами са се разбрали, а какво са обсъждали и какво са правили, един Господ знае”, заяви Рекин.

И ни насочи към общинския съветник и началник на Комисията по екология Иван Драгоев. Последният ни увери, че преди четири години са правени два ОВОС-а на екозавода, но никъде в протоколите не се споменавало за наличие на диоксини.

“Преди месец се опитахме да направим среща между ръководството на екозавода, противниците му и обикновени граждани. Целта ни беше всеки да изкаже мнението си и да получим по-ясна представа за технологията, по която ще се работи. За съжаление, половината от поканените не дойдоха и срещата се провали”, призна Драгоев.



ЧЕРЕН ХУМОР ОТ ГР. РАКОВСКИ:

"Дет’ се вика, имунизирани сме срещу отровите!"

Жителите на Раковски не знаеха нищо повече от факта, че в близост до града им се строи завод за обработка на отпадъци.

„Да ни тровят с диоксин ли?! Че това ще е нещо страшно, бе! Не стига че едва си изкарваме прехраната, ами и на легло ли да се тръшнем?! Преди време сума народ се разболя от металургичния завод, а сега ново двайсет. Ние сме стари хора вече, но какво ще стане с децата ни, с внуците?! Опазил ни Господ от такава ужасия!”, притесни се Анелия Костадинова, научавайки, че не е правен анализ за вредни емисии от диоксини.

Борис Димитров пък бе категоричен, че хората трябва да се вдигнат на протести и да изискат пълни разяснения относно всички подробности, свързани с работата на екозавода. “Убеден съм, че съгражданите ми ще ме подкрепят.

Още от самото начало бяхме против този строеж - вдигнаха се и Раковски, и Шишманци, и Белозем. Откъде накъде ще ни принуждават да приемаме боклука им и да ни го навират под носа?!

Земеделска земя сме - какво ще стане, ако отровите проникнат в подпочвените води?! Свършено ще е с нас! Лесно е да си стоиш в мекото кресло на климатик и да даваш нареждания. Нас трябва да питат, защото ние орем земята и вадим хляба на големците”, гневи се Димитров.

Някои от гражданите, с които разговаря репортерът ни, вдигаха рамене, убедени, че каквото и да стане, все ще е тая. Кольо Тибашки и Драгомир Стоянов признаха, че най-важното за тях е фактът, че заводът ще отвори нови работни места и синовете им няма да бъдат принудени да тичат по гурбети.

“Преди много години близо до Раковски се добиваше уран. Толкова хора се разболяха тогава и толкова измряха, че вече ни е все едно. Дет’ се вика - имунизирани сме!”, коментира с черен хумор Тибашки.

За повечето от жителите на Раковски обаче здравето е далеч по-важно от възможността за печелене на пари. “Да не се крият зад бюрата си, а да излязат и да отговарят на въпросите ни!

Имаме пълното право да узнаем съдбата си и ако разберем, че се върши нещо в ущърб на здравето ни, сме готови и на бунт да се вдигнем!”, категорични са хората.
------------------------
взето от в-к "Акцент"
-----------------------------------------------

А между с. Болярино и гр. Раковски има една голяма, прекрасна гора. По тоталитарно време тя беше резерват, а сега ...???!!!

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Юли 27, 2008 4:37 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Икономическа полиция разследва как са похарчени милиони в екозавода

ТЪМНА ИНДИЯ КРАЙ ШИШМАНЦИ

Строителството на екозавода край Шишманци продължава да е тъмна Индия, стана ясно след гръмко разгласеното посещение на петчленна комисия от общински съветници, избрани от

Общинския съвет да разберат каква е истината около консорциума, извършващ градежа. Поканените от хората на бившия спортист и настоящ бизнесмен Атанас Търев видели, че разтоварват някакви машини, че се чуват ентусиазирани викове “дай вар, дай киреч!”.

Само дето не могли да разберат кога все пак ще има пусков срок - юни, септември или през декември? Дори и хлевоустият адвокат, отговорник на обекта - Георги Колев, не е посмял да се ангажира с по-категорична прогноза.

На членовете на комисията обаче им направило впечатление, че от поставения по нареждане на Чомаков плакат: “Април 2007 година режем лентата или ни режат главите!”, нямало и следа, бил прибран.

Но главите на Търев и Колев са си били на мястото! Узнали още, че в момента от наетите 380 души работели само 150, тъй като за останалите нямало работа.

Без да направи отчет за какво са похарчени дадените досега милиони, адвокатът дюлгер Колев много настоятелно заявил пред общинските съветници, че спешно трябвало да бъдат преведени още 5 млн. лв. Ако държавата ги отпусне бързо, то заводът ще заработи, обещал им Колев.

“Акцент” обаче се заинтересува каква пара е отишла досега по посока на екозавода край Шишманци. Според специалисти, работили доскоро там, до 1 март т. г. строителството е вече финансирано с 20 562 782 лв.

Средствата са отпуснати от общината и от държавата. Те стигат, за да бъде вече пуснат заводът, ако са отишли по предназначението си, твърди инж. Борис Маргитин, един от бившите ръководители на строежа.

9,8 милиона са отпуснати от Публичния инвестиционен фонд към Министерството на финансите. От тях са усвоени едва милион и половина за доставка на материали от Германия. Остатъкът от 8,2 млн. лв. обаче стоят непипнати.

Хората на Търев и Колев не могат да ги използват, тъй като за това е нужно да бъде направен отчет на извършеното досега строителство. “Явно, че имат сериозен проблем с отчетната документация, след като не могат да усвоят парите”, предполага инж. Маргитин.

“Целият завод за преработка на твърди битови отпадъци би трябвало да струва не повече от 27 млн. лв.”, твърди инж. Борис Маргитин. В момента обаче били нужни само около 21 милиона, за да бъде пуснат в експлоатация.

“Първата клетка с горния изолиращ екран струва 3 млн. лв., но ще се използва едва след 6-7 години. Затова тези пари трябва да се приспаднат от цената”, пресмята той. Освен това, вместо 18 камери, щели да бъдат изградени 16. Това намалявало цената с още 3 милиона.

Така, за да бъде готов заводът, трябват 21 млн. лв., изчислява инж. Маргитин. Тези пари са налице, но явно хората на Търев имат проблеми с усвояването им, смята той.

“Ако отчетните им бумаги бяха наред, щяха да имат пари”, категоричен е специалистът. Според него заводът ще започне работа най-рано догодина и то по същото време.

Междувременно “Акцент” научи, че по нареждане на Окръжна прокуратура от Икономическа полицията разследват екозавода. От Общинския съвет били взети всички папки, свързани с финансирането на строителството, потвърдиха от комисията.

Съществуват сериозни съмнения, че е започнало многократно надуване на цената за строежа след изключването на “Еко Глобал” от консорциум “Екологичен завод”. Според Петър Станчев, бивш съдружник на Търев, освен за лично облагодетелстване, с напомпването на разходите за строително-монтажните работи и доставки на машини и съоръжения се цели да се вдигне максимално крайната цена за изграждането на завода.

Такава всъщност била задачата на проникналите в консорциума чрез фалшификации представители на софийски групировки с лобита по високите етажи на властта.

„Адвокат Колев непрекъснато търсеше оферти с по-високи цени, за да си прави далаверите - твърди пред „Акцент” доскорошният директор на екозавода Ангел Гълъбов. - Така например той намери оферта за врата на клетките на цена 30 хил. лв. едната.

В същото време Петър Станчев намери производител, който искаше само 4600 лв. за врата. Направете сметка - става въпрос общо за 32 врати на 16-те клетки!”, изумен е Гълъбов.

Адвокат Колев е избирал целенасочено по-високи оферти за доставката и на други материали. За закупуване на биофилтрите на екозавода имало оферти с цена 100 хил. лв. При положение че им предлагали и за 4050 хиляди, чието качество не било по-лошо!

Проектантът Емилия Костакиева пък установява нарушения при строителството на клетка №1 в депото. Фирмата доставчик е карала дренаж, който не отговарял на изискванията на проекта.

Камъните били по-едри от необходимото, тъй като не минавали през сито, и това довело до късане на изолационното фолио.

Некачествените материали нарушавали технологията при строителството, но пък явно давали възможност на фирмата доставчик да спестява парите, които после били давани на ръка.

Според информирани, софийската „Еко тайм“ ЕООД, настанила се в строежа на екозавода, е свързана с оръжейния бос Николай Гигов. Официално в нея е 34-годишната Владислава Георгиева.

„Еко тайм” измества „Еко Глобал” от консорциум “Екологичен завод” незаконно, тъй като това може да стане само с решение на директорския съвет на

„Еко Глобал”, каквото липсвало. В един момент се оказва, че пловдивският екозавод се строи от софийска фирма, като по този начин, както прогнозира на брифинг преди седмица Станчев, се осъществил заговорът за присвояването на бъдещите шест екозавода в страната, в който са замесени оръжеен бос, бизнесмени, банкери.

Друг момент от разследването на полицията вероятно ще бъде как Атанас Търев е купил земята, върху която ще е бъдещият завод за преработка на битови отпадъци, научи “Акцент”. Негова собственост стават близо 367 дка от общата площ на целия имот, който е над 583 дка.

Но от тази площ 316 дка са дарени на общината, т. е. те са нейна собственост. Това означава, че сред 367-те декара, придобити от Търев, има поне стотина от дарената на общината земя! Де факто ги е отнел от нея, без тя да му ги е продавала!!! Защото продавачът е друг.

Тази врътка така намирисва, че ако носът на Чомаков е хремясал и не усеща вонята, то едва ли тя няма да стресне Общинския съвет и прокуратурата!

Смрадта се увеличава, след като става ясно, че цената, която Търев е платил за цялата земя, е един и половина милиона лева! А това са си направо жълти стотинки в сравнение с истинската й стойност!
-----------------------------------------------
в-к "Акцент"

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov