НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 8:04 am Вижте мненията без отговор
Бум на разводите в България
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Сеп 12, 2008 1:12 pm
МнениеЗаглавие : ??? ?? ????????? ? ????????
Отговорете с цитат

Една закъсняла с няколко месеца информация, която буди дълбоки размисли ...

Очаква ни бум на разводите и хаос в семейните отношения, прогнозираха членове на фондация “Общество и ценности”, които на 27 март ще внесат петиция в парламента в подкрепа на брачната институция.

На тази дата се очаква Министерският съвет да приеме проекта на новия Семеен кодекс. Регистрирането на фактическите съжителства в общината, както предвиждат новия Семеен кодекс, е безсмислено, след като всеки по всяко време ще може да се отписва от тях.

Узаконяването на фактическото съжителство носи посланието: Живейте ден за ден! Само брачният съюз е обвързан с емоционална и морална отговорност, заяви адвокат Мария Тодорова от фондацията.

В България почти всеки втори брак завършва с развод. През 2006 г. са сключени около 32 000 брака, а разводите са 15 000.

Либерализирането на разводите, което вече започна с отпадането на помирителното заседание, ще се отрази много зле върху децата.

Всеки партньор ще може да манипулира другия, ако бъде приета промяната развод да се дава само при съгласието на един от партньорите, подчерта председателят на фондацията Стоян Георгиев, който е семеен консултант.

Той информира за свое проучване, според което 60% от българите подкрепят брачната институция. Според единственото изследване, правено върху съжителствата у нас: „Сравнителен анализ на брачните и извънбрачните съюзи“, около 30% от двойките нямат брак, а фиктивно съжителство.

В рамките на 5 години 70% от тези съжителства завършват с брак. Дора Костова, автор на проучването, посочва, че нарастващия брой на съжителствата говори за поява на нова семейна структура, без да дава отговор на въпроса дали те са фаза към брака или нова семейна форма, изместваща брака като конституция.

Изненадващ е резултатът, че децата на ниско образовани и бедни родители имат с 28% по-голяма склонност да живеят без брак.

Членовете на фондацията апелират към започване на широка обществена дискусия по темата, тъй като „подривайки семейната институция, се подриват устоите на нацията“.

Те настояват за официален отговор от парламента, политическите партии и президента и смятат, че проектът на нов семеен кодекс е в противоречие с конституцията на България и е задължение на държавата да защити семейството.
-----------------------------------------------------
dnes.bg

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov