НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 1:57 am Вижте мненията без отговор
Аспирин = опасност?
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Сеп 22, 2008 2:57 pm
МнениеЗаглавие : ??????? = ?????????
Отговорете с цитат

При растенията, да. Производно на аспирина вещество служи на растенията едновременно като лекарство и като сигнал за комуникация между индивидите.

Изследователи от National Center for Atmospheric Research в САЩ установили любопитен факт докато провеждали изследвания, свързани с отделянето на летливи вещества (VOCs) от растения, които VOCs евентуално биха могли да имат ефект върху глобалното затопляне.

В опитното поле с орехови дървета те установили отделяне на значително количество една от химичните форми на аспирина като отговор на растенията към стресовите условия, на които били подложени - засушаване и резки температурни промени.

За разлика от нас, хората, които трябва да поемем лечебната доза аспирин, то растенията са способни сами да си го произведат (най-вече под формата на производното на аспирина - метилсалицилат). Следва активиране на растителния вариант на имунната система и програма за оцеляване в променените условия.

Нещо повече - освен за себе си, произвеждащите метилсалицилат растения се „грижат” и за останалите индивиди от популацията. Чрез отделянето му във въздуха се индикира промяна в условията, което има за цел да „предупреди” всички индивиди да мобилизират вътрешните си защитни системи. Това разбира се е възможно, защото освен, че могат да го отделят, растенията имат механизми и за регистриране на определени количества летливи химични вещества (в т. ч. и метилсалицилатът) във въздуха.

Освен, че е любопитно и неочаквано (не е малкоSmile) откритието какво от това? Макар, че невинаги е нужно в дадено научно откритие да се търси конкретни практически ползи, то настоящето може да послужи при ранната диагностика на „здравето” на растителната популация (с еднакво значение както при културни видове, така и при диви в застрашени екосистеми).

Съответно мерките, които могат да се предприемат ще са по-бързи и съответно по-ефективни. Защото при сегашните методи на мониторинг ( отчитането на различна степен на увреждания на растенията или застой в развитето им) почти винаги е късно да се спаси индивида, популацията или екосистемата.

bionovini.com




_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov