НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 8:12 pm Вижте мненията без отговор
Лунен цикъл или как да планираме делата си?
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Сеп 28, 2008 11:37 am
МнениеЗаглавие : ????? ????? ??? ??? ?? ????????? ?????? ???
Отговорете с цитат

Лунен цикъл – как да планираме делата си
в зависимост от фазите на Луната



Още в XIII век хората са забелязали любопитната и твърде полезна за всекидневния живот аналогия: смяната на четирите лунни фази повтаря (според природните явления) смяната на четирите годишни времена. Всеки 29.5 дни от новолуние до новолуние (продължителността на цикъла на смяна на фазите) ние като че ли преживяваме всичките четири годишни времена – зима, пролет, лято и есен.

"Лунна “зима” – това са 7 дни с център в точката на новолунието – период на намаляване на жизнената активност, спад на биоритмите, а нисшата точка на този спад е момента на новолунието.

"Лунна “пролет” е период на пробуждане и растеж на всичко живо, включително и на вътрешната активност на нашия организъм – 7 дни с център в точката на първата четвърт.

“Лунно лято” – 7 дни с център в точката на пълнолунието – период на пълен разцвет на жизнената дейност с максимален подем на биоритмите в момента на пълнолунието.

И накрая "Лунна есен” – период на постепенен спад на жизнената дейност, подготовка на организма за зимен сън – това са 7 дни с център в точката на последната четвърт. При това изчисление загубихме 1.5 дни, които трябва да прибавим поравно към двете най-важни точки на този цикъл – новолунието и пълнолунието.

По такъв начин, от гледна точка на биоритмите на нашия организъм този лунно-слънчев цикъл се разделя на две части, например по 14 дни всяка – период на растящата Луна – от новолуние до пълнолуние, и период на намаляващата Луна – от пълнолуние до новолуние.

През периода, когато Луната расте човек е по-активен, енергичен, биоритмите му като че ли тръгват нагоре. През периода, когато Луната намалява жизнената дейност на организма се понижава, човек е по-малко активен, бързо се изморява, реакциите му се забавят.

Счита се за благоприятно всичко ново да се започва при растяща Луна, най-добре скоро след новолунието, а да се завършват нещата при намаляваща Луна и особено малко преди новолунието.

От незапомнени времена в астрологията Луната се асоциира с принципите на майчинството, със защитата и обезпечаването на съществованието, със създаването на безопасна среда за различен вид прояви в живота. Луната е най-близкото до Земята небесно тяло и, съгласно закона на космичната аналогия, Луната е близка и до всички земни неща, тя се проявява в много области на земния живот.

Луната символизира всичко течно, течащо, променливо (непостоянно). На Земята тя управлява всички морета и океани, а също и атмосферата. Луната е един от най-важните фактори, управляващи времето на Земята.

В човешкото общество Луната също управлява “атмосферата” и “океаните” – атмосферата в колектива, толкова неуловимо и променливо нещо, че го наричат “ настроение на масите”, и бездънен океан на колективното безсъзнателно, в който се сливат и смесват същностите на всички хора на Земята.

Луната управлява големите маси хора, тълпата, а също народа (подчинен на Слънцето-управник) или населението в държавата. Ако Слънцето е олицетворение на мъжкия принцип в природата и в обществото, то Луната е символ на женствеността. Тя символизира майката, жената и въобще женския пол.

Ако Слънцето е символ на зрелостта, на разцвета, то Луната е малкото дете, нуждаещо се от опека и защита. И накрая, ако Слънцето е нещо ярко, забележимо, то Луната е символ на обичайните, обикновени, но необходими за съществуването на хората занятия и професии.

Що се касае до отделния човек, Луната символизира онази подвижна част на неговата психика, която наричаме емоции, настроение; освен това, тя символизира подсъзнанието. Ако Слънцето е центърът на съзнанието, то Луната е противоположният полюс; тя управлява всичко безсъзнателно и автоматично, онова, което става като че ли от само себе си, без намесата на нашия разум.

Луната, това са нашите навици и рефлекси, това са физиологичните процеси в нашия организъм в най- широкия смисъл, особено онези, които са свързани с усвояването на каквото и да е, със защитата. А поради това Луната се асоциира с храносмилателната система, и особено със стомаха (усвояването на хранителните вещества), а също с лимфната система и кожата (защитната функция). Луната е свързана и с всички течности в организма, с тяхното ниво (налягане).


Новолуние


По време на новолунието Луната се намира между Земята и Слънцето, обърната е към Земята със своята тъмна страна и затова е невидима. И в този период е минимално изразено всичко онова, което Луната управлява.

Емоциите, настроението, способността за запомняне, атмосферата в колектива, налягането на кръвта – всичко това се изразява по време на новолунието чрез нисшата точка.

Оттук възниква практическото приложение на знанията за лунния цикъл: ако една или друга област, управлявана от Луната, и без друго е отслабнала, в периода на новолуние в нея може да възникне критичен спад на активността заради намаляване на енергетиката на “лунните” функции в цялата земна природа.

Тъй като по време на новолуние спада налягането на течностите в организма, този период може да бъде труден за хипотоници, хората, при които и без това кръвното налягане е понижено.

Емоционалният спад може да се отрази неблагоприятно върху хората, склонни към депресия. Едва ли през този период от трудовия колектив може да се очаква висока работоспособност и вдъхновение, от учениците успехи в учението, или пък бързо оздравяване на болните.



Първа четвърт на новолунието

След новолунието Луната започва да расте, на небето се появява и постепенно се увеличава нейният сърп. Едновременно с това нарастват, засилват се и се изпълват с енергия всички онези процеси, явления и области в живота, които се управляват от Луната.

В някакъв момент от лунния месец се оказва, че лунният диск ни се вижда точно наполовина осветен, а другата половина не се вижда. Това е фазата на синодичния лунен месец (времето между две едноименни лунни фази, което е равно на 29 денонощия, 12 часа, 44 мин. и 3 сек.) и носи наименованието първа четвърт.

Осветената половина е равна на неосветената, светлината е също толкова силна, колкото и тъмнината; символично - положителното мъжко начало е също толкова силно, колкото и началото на отрицателното, женското, и между тези две полярности възниква борба, напрегнатост и недоразумения.

Това е един от най-динамичните моменти на лунния месец: в природата открито присъстват “плюс” и “минус”, между които, образно казано, протича ток, изскача искра. През този период взаимодействието в обществото се активизира, възниква нещо като “заряд” на активност между неговата слънчева и лунна част: например между правителството и народа, президента и парламента, мъжката и женската половина на обществото, началника и подчинените, мъжа и жената.

Затова първата четвърт на луната се счита за сложен, напрегнат период, когато делата ни се сблъскват с различни препятствия и изпитания. Изострената полярност на първата четвърт се отразява и върху човека. И за емоциите, и за физиологичните процеси по това време е характерно противодействието между две взаимодопълващи се, но противоположни страни: радост и печал, активност и пасивност, “плюсове” и “минуси”.

Такова противодействие води до възникване на енергиен излишък, който трябва да бъде изразходван по някакъв начин. През това време човек буквално го “сърбят ръцете”, иска му се нещо да направи, да промени, да преиначи.

През първата четвърт на Луната, сферата, която избират хората, където да приложат своята енергия най-често е семейството, домакинството, отношенията с родителите, въобще всяка среда, която обикновено използват за пристанище, един вид убежище от враждебната външна среда.

Повишената енергия, насочвана в тази сфера, може да доведе до напрежение, кавги, конфликти, което през периода на първата четвърт прави хората силно раними, обидчиви, дава чувство за незащитеност.

През този период са много вероятни смущения в работата на различните системи, на първо място в храносмилателната система, изострят се хроничните болести, нарушава се равновесието по един или друг начин.

Може да се каже, че по това време физиологичните процеси като че ли се мятат от една крайност в друга, не им достига стабилност. Общата напрегнатост често води до възникване на главоболие, до повишена нервност.



Пълнолуние

След фазата на първата четвърт Луната продължава да “расте”, и настъпва момент, когато тя е напълно осветена. Тази фаза на лунния месец се нарича пълнолуние. През периода на пълнолунието принципът на Луната в природата е максимално ярък, наситен с енергия.

По време на пълнолунието звучи темата за енергийна пълнота, наситеност, това е най-високата точка на развитие. Онези области, които Луната управлява са напоени със слънчевата светлина, и в тях бурно кипи живот.

Наситената с енергия атмосфера сред масите, нивото на емоциите достигат най-горният предел, подсъзнанието е активизирано, и всичко това прави пълнолунието благодатен период за поетите, художниците и въобще за творческите хора: по това време в техните души се раждат най-ярките и емоционални образи.

Но в същото време за онези, които са склонни към превъзбуда, чиято психика е нестабилна, пълнолунието може да се окаже кризисен период. По това време разумът ни е толкова активен, че ни е трудно да заспим, затова пълнолунието може да създаде допълнителни трудности на хората, които страдат от безсъние.

Достигат горен предел на наситеност всички физиологични процеси в организма, а също налягането на течностите, на което трябва да обърнат внимание хората, страдащи от повишено кръвно налягане или от излишно ускорено функциониране на някои органи и системи на организма.

По време на пълнолунието най-различни прояви в живота достигат своя пик, и микроорганизмите “цъфтят с буен цвят”. Не напразно сред народа съществува поверието, че зелето не трябва да се подквасва при пълнолуние – ще стане меко (бактериите, с чиято помощ се подквасва зелето са прекалено активни), а за домашната ракия – обратно, това е времето (процесът на втасване върви много добре по същата причина). Замърсяване дори на мъничка рана по време на пълнолуние може лесно да доведе до възпаление.



Последна четвърт

След пълнолунието Луната започва да намалява. В някакъв момент се оказва, че точно половината на лунния диск е осветена, а другата половина – не е. Настъпва фазата, наричана последна четвърт на Луната.

Към нея се отнася всичко онова, което беше казано за първата четвърт; с тази разлика, че по време на последната четвърт сферата, която избират хората, където да приложат своята енергия най-често е работата, кариерата, отношенията с началниците и въобще с висшестоящите.

Следва да се взема под внимание, че влиянието на новолунието се проявява приблизително едно денонощие преди точната фаза и в продължение на денонощие след нея, а влиянието на първата и последната четвърт – приблизително 12 часа преди точната фаза и в продължение на 12 часа след нея.
-----------------------------------------
Ани Георгиева

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov