НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 6:29 am Вижте мненията без отговор
Боклуците в язовир Въча и тяхното почистване
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
radea




Регистриран на: 01 Май 2008
Мнения: 586
Пуснато наПуснато на: Съб Окт 04, 2008 12:27 pm
МнениеЗаглавие : ????????? ? ?????? ???? ? ??????? ??????????
Отговорете с цитат

За тези от вас, които (като мен) не гледат телевизия:

Тонове отпадъци плуват в язовир Въча (BTV, 15.09.08 )

В началото на следващата година трябва да започне строеж, чрез който към Пловдив и целия регион ще потече питейна вода от язовир Въча. За този проект правителството и Европейската банка за възстановяване и развитие ще платят близо 300 милиона лева. Каква вода ще пият в Пловдив обаче?

В язовир Въча повече от 10 години плуват тонове отпадъци, попаднали от селищата или близките къмпинги. Наскоро в язовира бяха открити и медицински отпадъци. Какво правят институциите така, че водата в язовира да не е опасна за пиене?

Във Въча има толкова пластмасови бутилки, че с тях може да се захрани цяла фабрика за минерална вода или да се бутилира производството на една пивоварна. Асортиментът покрай язовирната стена всеки ден се допълва от боклуците, които влачи 18 километровата водна площ.

Сред привидно предимно пластмасовото море обаче има и избор на джапанки, домакинска посуда, рибарски такъми, автомобилни масла, спрейове за коса и строителни отпадъци. По-страшното е, че във Въча има и спринцовки, игли, инхалатори и кръвни проби, които няма как да са останали от уединението на някой зависим. Институциите обаче можеше и да не разберат за медицинските отпадъци във Въча, ако доброволци не бяха започнали да чистят тоновете боклук от стената.

"За не повече от 5 минути събрахме това нещо. Намирали сме кръвни проби. Дори сега може да намерим, ако потърсим още малко. Системи, инхалатори, банки за вливания, различни видове вливания и общо взето всичко, което е, което може да плува. Всичко медицинско, което може да плува", обясни Георги Стефанов, доброволец от Offroad Bulgaria и допълни: "И с кръв включително. Опасност от абсолютно всички видове болести, включително и най-опасните. Нямаме представа какви изследвания са правени и за какво е била тая кръв".

Оказва се, че за язовир Въча отговарят много институции, но нито една от тях не знаеше за болничните отпадъци. Басейнова дирекция следи за качеството на водата, а еко-инспекторите в различните общини, на които е разположен Въча, следят да не се замърсяват бреговете му и деретата на реките.

Знаете ли, че вътре има и медицински отпадъци?

"Не, значи, някой трябва да извади тези отпадъци. Просто някой трябва наистина да ги докаже, че ги има, да ги представи и съответно да се проведе едно разследване, защото наистина те са такъв тип отпадъци, които носят голям риск за чистотата на водата", заяви инж. Никола Кърнолски, директор на Басейнова дирекция, Пловдив.

"Отпадъците по всяка вероятност са от болницата. Не по всяка вероятност. Те са от болницата. Необяснимо към момента как са попаднали там, защото сметището, на което сме изхвърляли боклуците си преди две години и половина, е санирано успешно. Няма и помен от него", съобщи инж. Здравко Василев, кмет на Девин.

Без да са сигурни дали някой просто не изхвърля иглите и кръвните банки в деретата около Въча, институциите засега предполагат, че те са стари. Според еко-инспекцията са от преди 3 години, когато единствената болница в района, тази в Девин, не е имала договор с фирма за извозване на медицинския боклук. Допреди това всичко е отивало на сметището на Девин, а през 2005 година голямото наводнение съборило част от бунището във Въча.

От еко-инспекцията контролират ли тази фирма дали си изпълнява съвестно задълженията?

"Значи, контролът става посредством транспортни карти. Предавайки отпадъка болницата се попълва една транспортна карта. В последствие пък тази транспортна карта се предава там, където се обезвреждат отпадъците. Транспортните карти се съхраняват при нас, правят се и текущи проверки в болницата", информира Катя Гаджева от РИОСВ Смолян.

Въпреки че тоновете отпадъци престояват във Въча с години, досега никой не се е сетил да ги изчисти изцяло и да затегне контрола върху виновните. Доброволците, които чистят Въча вече за пети път, са се събрали по интернет във форума на Offroad Bulgaria. Засега са изнесли около 150 кубически метра.

"Това нещо не е от вчера или от тази година или от миналата. Това е поне от десет години. Следователно няма никакъв контрол", отбеляза доброволецът Георги Стефанов.

До този извод са стигнали и от Национална електрическа компания. Понеже язовирът засега се използва за производства на енергия, от НЕК стопанисват стената. Задължението им е да чистят само дънерите и останките от понтони във водата, които могат да попречат на машините.

След една от акциите на offroad министърът на околната среда и водите разпореди спешно почистване на района. И така от еко-инспекцията в Смолян и община Девин мобилизираха 80 местни жители и събраха два камиона с отпадъци от десния бряг на язовира. С топенето на снега следващата пролет тези боклуци също щяха да изминат 18-те километра до язовирната стена.

"Констатирахме страшно много отпадъци от Михалково до язовирната стена. Това значи, че отпадъци се изхвърлят и по пътищата. И грозната картина беше, че навсякъде, където има отбивка за слизане надолу от рибари, имаше доста отпадъци. Намерихме и много кутийки от царевица по бреговете, които безспорно показват кой е източникът. Царевицата се използва за стръв", поясни още Катя Гаджева.

"Рибарите и туристите няма да дойдат да си сменят маслата тук на язовира, нито пък да си правят животоспасяващи операции, както и тук има много кукли например, кремове за лице и всякакъв вид козметика. Много перилни препарати. Ето тука една белина", коментира Георги Стефанов.

Тепърва община Девин ще слага по бреговете на Въча контейнери и табелки, че мястото на боклука не е в язовира. Някои рибари обаче вече са взели мерки да предупредят недобросъвестните си колеги.

И докато е ясно, че бутилките са дело предимно на рибари и туристи, една разходка в околните села обяснява кой къде се е отървал от старата си дограма и домашните си потреби.

Според Георги Стефанов това идва от различните населени места, които са по поречията на реките, вливащи се в язовира - Фотиново, Селча, Девин, Михалково и другите по-малки села и кварталите на Девин.

Нерегламентирано сметище има и малко преди село Селча, Смолянско. Въпрос на време е новите боклуци да избутат старите в реката, а оттам тя да ги довлачи до язовира.

Глобени няма, защото е почти невъзможно нарушителят да се хване на място. Ето защо от еко-инспекциите глобяват кметовете. А на село се знае кой, къде, какво изхвърля. Въпреки това, кметовете на селата не наказват никого, защото после няма да има кой да гласува за тях.

"Една санкция от 200, 300, 500 лева за човек, който е без работа, води до едно допълнително озлобление, което може да прерасне в или по-силно замърсяване или някое запалване, нещо което никой не го желае. Имаме една такава практика, която аз се опитвам да наложа. Идват, не идват в кметството всички хора ходят в лесничейството, в горското стопанство да търсят дърва за огрев за през зимата и ние им казваме: Посъберете тук малко боклуците, дайте. Правим една операция в рамките на час, два. На тях им става приятно, на нас ни е хубаво, получават си и те дървата", разказа кметът на Девин инж. Здравко Василев.

До 5 години язовирът ще трябва да водоснабдява Пловдив и целия регион. Затова държавата ще изхарчи 300 милиона лева. Освен медицинските отпадъци днес обаче, заплаха за чистотата тук са битовите отпадни води. Нито едно населено място около Въча няма пречиствателна станция и всичко отива в реките.

"Това е другият въпрос, че до 2015 година, както е записано в Националната програма, трябва да има изградени пречиствателни станции за населените места. През това време трябва да се учреди т.нар. санитарно охранителна зона на язовира, която да предвиди такава система от мерки, които от своя страна да гарантират, че никакъв такъв отпадък няма да попадне в този язовир. Пробите, които нашите специалисти по мониторинг на водите са вземали от различни точки, не показват отклонения от нормите", отбеляза инж. Никола Кърнолски, директор на Басейнова дирекция-Пловдив.

До две седмици селата в Смолянско и Пазарджишко ще получат нови контейнери. Така институциите оставят на съвестта на хората да ги използват по предназначение, за да опазят основния капитал на този район.


А ето и да видите за какъв ужас става дума:




И това се случва на такова място:


Това язовирно сметище се е събирало с продължение на години. Причините са ясни: манталитет "буклука в ряката" и нехайство от страна на отговорните институции (може би следствие от същия този манталитет). Просто така се е правело от векове и никой не се замисля, че отпадъците вече не са същите. Пък и реката го отнася и нали това, което не се вижда, не съществува... И така боклука си се трупа, никой не се чувства отговорен да го почисти (само се възмущават и цъкат с език), а хвърлящите "тъпи селяни" (както ги нарече един наш "елитен" журналист в предаването си) и представа си нямат какви последствия има тяхното придържане към вековната традиция, защото никой не сеща да им го обясни. А дори и да им го обясни, следва "Едно си баба знае, едно си баба бае".

Всичко това писва на шепа природолюбители и ентусиасти, които през март месец решават да почнат да чистят. Организират се в интернет форум и прекарват съботите и неделите в помията, от която вечер излизат с блеснали от щастие очи, защото виждат, че петното намалява и усилията им са възнаградени. Алармират и съответните институции, макар и на тях да не им е ясно кой точно не си е свършил работата. Опитват се да дадат гласност на проблема и чрез медиите. Като резултат боклука намалява, а институциите мудно започват да се раздвижват, организират се официални почистващи акции. До този момент боклук все още има, но благодарение на тези хора е много по-малко!!!

Какво ги е накарало месеци на ред да бъркотят в отпадъчната смрад с риск за здравето си? Ами ето това (пост на участничка във форума, чрез който се организират):

Вчера се върнах у дома "ухаеща"...на какво ли не...., но в душата ми бе преизпълнено... то е от онази лудост, която те кара да се движиш, щом вярваш в една идея....вчера бе доста трудно разчистването. Искам да видя онова петно изцяло изчистено...въпреки че знам, че след 2-3 месеца отново ще започне да се появява, да нараства, като злокачествен тумор.... но сега искам да видя петното изчезнало. Искам да видя, че има " достатъчно луди". Защото ние ще имаме силата нещо да променим, с нещо да се преборим.Хайде хора, силата е във вас! Нужни сте. Три часа от живота ви...., ако всеки отдели по-толкова, нещата ще се случват доста по- добре. А ако все пак няма как да дойдете и с ръце да помогнете- УЧЕТЕ ДЕЦАТА, НА НЕПОНОСИМОСТ КЪМ БОКЛУЦИТЕ И ХОРАТА, КОИТО БЕЗОГЛЕДНО ГИ ИЗХВЪРЛЯТ- НАВСЯКЪДЕ.
Иначе открих, че уханието на пушек, скара и водка ми отива...Специални благодарности на Петя, която оказа спешна медицинска помощ на страдащите от сутрешно главоболие....
До следващия път! Лудите, лудите да са живи....


ПОКЛОН пред тези хора и НАЙ-СЪРДЕЧНИ БЛАГОДАРНОСТИ за това, което правят!!! Истински съжалявам, че разстоянията ми пречат да се включа в акцията. Но пък с готовност ежедневно и ежеминутно върша това, което всеки от нас, който няма възможност да отиде да чисти трябва да направи: с личен пример да показва колко е важно да се пази всичко около нас чисто, и най вече природата!!!

Тази акция и последиците от нея според мен показва нещо много важно: Всичко, абсолютно всичко опира до личното съзнание! Да, и една птичка може да направи пролет, когато съзнанието и е назряло за това нещо! Когато тя е в състояние да НАПРАВИ нещо, а не само да седи и да мрънка. А положителната настройка привлича последователи. Тук по-важното е не че след някой друг месец боклуците може би пак ще се натрупат, защото ще има достатъчно идиоти, които ще продължават да ги хвърлят в реката. Важното е, че има вече хора, които са се събудили от съня на безразличието и са намерили други събудени хора, с които са НАПРАВИЛИ нещо, поставили са началото! Така се почва! Силно се надявам се такива акции да стават все по-чести и за българина да става все по-естествено да не си оставя боклука сред природата!

А вашето мнение какво е? Споделяте ли моята надежда или сте съгласни с тези, които смятат, че борбата на тази шепа хора с боклуците в язовира е като тази на Дон Кихот с вятърните мелници?

_________________
Поймите, всё в жизни должно быть заработано. И ценная информация - в первую очередь, - иначе она не усвоится...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
penka




Регистриран на: 04 Яну 2007
Мнения: 1488
Пуснато наПуснато на: Съб Окт 04, 2008 4:27 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Аз съм от старите участници в цитирания в статията форум. То той отдавна не е само форум, а цяла организация. По темата за чистенето на "Въча" там доста поспорихме. От една страна акцията е нещо добро, така щото да обърне внимание на хората и цялата общественост за това, което се случва около нас, но никой не ще да забележи. От друга страна - от еднократна акция, то си се превърна в редовно съботно-неделно занимание за част от форума. Резултатът е видим и с просто око, но дали трябва така да се подхожда...Аз лично мисля /писах го и там като нищихме темата/, че да чистиш редовно боклуците на другите, означава само да ги стимулираш да си ги правят редовно и на воля. По-скоро би трябвало нашето обединение да насочи усилията си към акции, които в перспектива да доведат до законодателни промени и тежки глоби за замърсителите на природата. А така- едни мятат боклуци, други вървят след тях и им ги чистят. Evil or Very Mad
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Окт 05, 2008 12:05 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Значи възхищавам се на такива хора по принцип, които поемат подобна инициатива и се организират да я осъществят, активни са, жертват си свободното време, спокойствието и комфорта за свършат нещо полезно за другите и за всички, евала! Cool

Само че, за съжаление останалите, заради които се трепят /то не е само заради тях, в крайна сметка е за всички/ не само не ги подкрепят, не им пука, ами злоупотребяват с труда им - разчистил се терен за нови боклуци, дай да си ги хвърляме и да ги трупаме наново. казват, че когато вече е мръсно, всеки хвърля там, защотото счита, че един боклук повече или по-малко е без значение, без да мисли, че всеки следващ ще разсъждава по същия начин /или по-точно въобще няма да разсъждава/ и става "капка по капка -вир", само че от боклуци. А когато е почистено - всеки инстинктивно ще се възпре някакси да изхвърля на чистото. Да, ама не, явно. Хвърлят си хората, дето се вика "изс...т се на метеното".
И това опира да манталитета.

Явно трябва да се работи в тази насока - всички да се научат - и малки и големи. Трябва да се почне от малките, но за целта големите трябва да са в час, че да ги научат - става най-вече чрез личен пример.

Преди време бях писала някъде тук как пред блока /нашия, ама то е навсякъде така/, едни хвърлят отгоре боклуци, а други в някоя определена събота /по соц-а бяха "Ленински съботници", сега не знам как им викат/ после им чистят боклуците, ама не участват тези, дето хвърлят. Ние от дома не хвърляме, но и отказвахме да участваме в масовото мероприятие поради тази причина. не казвам, че е правилно, още повече, че като съм на първия етаж понякога ми е било гнусно да погледна през прозореца надолу. За това пък сама самосиндикално излизах да почистя, нов друг ден, сама или ако ме е видяла съседката от апартамента до нас се присъединяваше. та бях писала как веднъж събрах - 20-30 стъклени бутилки/за пластмасовите да не говорим/ изхвърляни от балконите и прозорците по Коледни и Новогодишни празници - от всякакви питиета - ракии, усиски, водки и пр. Яли, пили и се веселили, после и бутилките хвърлили.

А като са ни насложили едни контейнери за разделно събиране - и това са оплескали - хвърлят там каквото им падне и никой не го е еня за разделното. Е, как да се стимулират съвестните граждани /и селяни/ да го правят, като има такива мърлячи. Така, че определението за "тъпи селяни" си е много вярно, не само за жителите на някое село, ами и за градските жители, и тези по "панеллените спални", дето все едно са хванати с ласо от гората. Сигурно ако живееха в гората, щяха да бъдат много по-"екологични" като манталитет и да пазят, та и това определение не е много вярно. За да няма обиди и недоразумения - "тъпи селяни" не защото живеят на село, моите уважения към хората там по принцип, а защотото са такива по душа, включително и голяма част "гражданите". И едните и другите трябва да се осъзнаят, или да им бъде вменено по някакъв начин, ама това е мисия трудна, да не кажа невъзможна, поне за близкото бъдеще. Ама пък и ние, и другите като описаните по-горе ентусиасти няма да се отказваме... Wink Кой както може и намери начин за себе си да работи по въприса за общото благо. Cool



_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov