НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 6:12 am Вижте мненията без отговор
Здраве, скрито в кактус
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Окт 09, 2008 5:39 pm
МнениеЗаглавие : ??????, ?????? ? ??????
Отговорете с цитат

Нещо повече за кактуса Нопал и лечебните му свойства.

Нопал Кактус е известен още като бодлив крушовиден кактус и е част от семейство Кактуси, род Опунтиа.

Латинското му наименование е Opuntia ficus indica. Расте навсякъде в Мексико и на височина достига от 3 до 4 метра. Цъфти с красиви жълти или червени цветове.

Плодовете му се наричат тунас и притежават приятен сладък вкус, наподобяващ този на меда.

Могат да се консумират сурови и от тях се приготвят освежителни напитки. Заради благотворното си действие върху организма той се използва в медицината за пречистване от токсини, отслабване, регулиране на холестерола и кръвната захар. Мексиканците го наричат „съкровището на пустинята” и има защо!


Малко история

Нопал кактуса е символичен за мексиканците. Той е част от герба на мексиканското знаме, който представлява орел, държащ в човката си гърмяща змия и кацнал върху кактуса Нопал.

Идеята за мексиканския герб идва от стара легенда на ацтеките. Според нея Богът на ацтеките казал на народа си, че трябва да се заселят и да създадат държавата си на място, където орел е кацнал върху Нопал Кактус, докато разкъсва змия.

Легендата разказва, че след многогодишно странстване, ацтеките намерили орела, стъпил върху Нопал, на малко блатисто островче в езерото Текскоко. Това бил новият дом на ацтеките, нарекли го Теночтитлан или „Мястото на Нопал Кактуса”. През 1325 г. там те започнали да градят днешния Мексико Сити.


Пречистващи водата свойства

Нопал Кактуса продължил да играе все така значима роля за населението на Мексико и Латинска Америка много след това. По тези земи на определени населени места водата била замърсена и не ставала за пиене. Местните жители открили решението чрез Нопал Кактуса. Сварявали кактуса във вода и след това смесвали замърсената вода с тази, в която е бил варен Нопал. Песъчинките и отпадъчните частици бързо се утаявали, а водата отгоре била добра за пиене.

В наши дни са проведени изследвания, при които е установено, че малко парче Нопал Кактус е в състояние да пречисти 50-80 галона вода, замърсена с вредния химически елемент арсеник. Справя се по-добре и три пъти по-бързо от алуминиевият сулфат, който обикновено се използва за филтриране на водата.

Хранителни свойства

В Латиноамериакнските страни Нопал се използва и в кулинарията като вид зеленчук.

В миналото той е бил основно ястие за мексиканците, благодарение на хранителните и вкусовите си свойства. Сварен, задушен или препечен, Нопал Кактуса е незаменима съставка на деликатесни традиционни ястия.

Притежава както добър вкус, така й полезни хранителни вещества – пектин, бета каротин, витамин С, витамини от групата В, фибри, аминокиселини, минерали (магнезий, калций, желязо).


Яде се и в суров вид, нарязан в салата заедно с домати, лук и подходящ дресинг.

Лечебни свойства

Освен всичко това растението Нопал Кактус е известно с лечебните си свойства. От хиляди години насам то се използва в местната народна медицина като източник на фибри, витамини, минерали и антиоксиданти.

Търсенето на Нопал като активна съставка на фитопродукти е причина за засаждането на цели нопалови плантации на територията на Мексико, чрез което голяма част от местното население изкарва прехраната си.

Лечебните свойства на Нопал Катус се дължат на високото му съдържание на фибри и на тяхната гелообразна структура, благодарение на които Нопал забавя усвояването на въглехидратите и по този начин предотвратява натрупването им във вид на мазнини.

Приемането на екзотичното растение във вид на хранителни добавки има благотворен ефект при борбата с проблема затлъстяване и съпътстващите го оплаквания - висок холестерол, висока кръвна захар, запек.

Филтриращото водата свойство на Нопал се запазва и след приемането му от организма. Свързвайки се с вредните вещества, попаднали в кръвоносната система, Нопал Кактус пречи на натрупването и отлагането им по стените на кръвоносните съдове, чрез което успешно регулира кръвната захар и нивото на холестерола в кръвта.

Фибрите на Нопал Кактуса попадайки в стомаха и червата, абсорбират вода и увеличават обема си, в резултат на което създават чуство за ситост, подтиска се апетита и така се ограничава приема на калории чрез храната. В България Нопал Кактус е активна съставка на фитопродукта NOPASLIM, разпространен в аптечната мрежа. Засилен ефект се наблюдава при съчетанието му със здравословен хранителен режим и повече движение.
------------------------------------------------------------------------
rozali.com

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov