НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 12:45 pm Вижте мненията без отговор
Стрес и музикална терапия
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Дек 04, 2008 9:31 pm
МнениеЗаглавие : ????? ? ????????? ???????
Отговорете с цитат

Лечебната сила на музиката или как да излекуваме стреса, слушайки любимата си песен

Чувствате ли, че към вас са насочени твърде много натиск и изисквания? Губите ли съня си в тревоги за задачи от отминалия или утрешния ден? Храните ли се в движение, просто защото графикът ви е твърде натоварен?

Мисля, че се досетихте - вие страдате от стрес, но не сте единствени. Всеки преживява стрес от време на време. Но има някои неща, които могат да ви помогнат да избягате от лапите на чудовището на ХХІ век или поне да разширите хватката му...

Какво представлява стреса?

Стресът е усещане, формиращо се от реакциите ни към определени събития. Той е начинът тялото ни да се противопостави на определено предизвикателство и да се подготви да посрещне трудна ситуация.

Събитията, предизвикващи стрес, се наричат стресови фактори и могат да бъдат много разнообразни - от открита физическа опасност до правене на презентация пред аудитория или явяване на труден изпит.

Човешкото тяло отговаря на стресорите посредством активиране на нервната система и отделяне на специфични хормони. Хипоталамусът сигнализира на жлезите да произвеждат хормоните адреналин и кортизол и да ги вкарват в кръвообръщението.

Тези хормони ускоряват сърдечния ритъм, дишането, метаболизма и повишават кръвното налягане. Кръвоносните съдове се разширяват, за да улеснят притока на кръв към големите мускулни групи. Зеницата също се разширява, за да подобри зрението. Черният дроб освобождава част от складираната глюкоза, за да увеличи свободната енергия в тялото.

От повърхността на кожата се отделя пот, за да предизвика охлаждане. Всички тези физически промени подготвят организма да реагира бързо и ефективно в овладяването на моментния натиск. Тази естествена реакция се нарича стрес отговор.

При правилно функциониране стрес отговорът на тялото повишава пригодността на човек да работи под стрес. Той има критично значение по време на спешни ситуации като например ситуацията, в която шофьорът трябва рязко да натисне спирачките на автомобила, за да предотврати катастрофата.

Стрес отговорът може да се задейства и в по-лека форма, когато напрежението се появи, но опасността все още не е налице. Но стрес отговорът не винаги се появява незабавно.

Дългосрочните стресови ситуации могат да доведат до появата на продължителен стрес, който може да източи резервите на тялото и да „захвърли" човек изчерпан или смазан и с отслабена имунна система.

Как да разпознаем дали сме станали жертва на стреса?

Стресът може да се прояви чрез различни емоционални, поведенчески и дори физически симптоми, които варират в голяма степен при отделните хора. Най-често срещаните физически признаци на стреса са нарушения в съня, напрежение в мускулите, главоболие, стомашно-чревни неразположения, неспокойствие и умора.

Емоционалните и поведенческите симптоми могат да бъдат нервност, тревожност, смяна на хранителните навици включително преяждане, загуба на енергия и ентусиазъм, смяна на настроенията.

Известен факт е, че хората под стрес имат по-голяма склонност да злоупотреба с алкохол, наркотици и цигари, храна и др.


Да прогоним стреса

Съществуват множество начини за въздействие над стреса в наши дни. Някои от тях са чисто медикаментозни, други са съвсем алтернативни.

Един от алтернативните начини е лечение на стреса посредством музика.

Слушането на музика прави чудеса като облекчава стреса, като разбира се отчетем индивидуалните музикални препочитания.

Слушайте музиката, която ви кара да се чувствате комфортно. Принуждавайки се да слушате нещо, която не харесвате, може да ви причини стрес, а не да го облекчи.

Учените предполагат, че именно ритъма на музиката причинява онзи успокояващ ефект върху нас, макар и да не го осъзнаваме. Те посочват, че бидеейки в утробата на майка си, детето усеща ритъма на сърцето й.

В по-късни етапи от живота си ние реагираме на спокойната музика, вероятно асоциирайки я със спокойната, релаксираща и защитена среда, осигурена от нашите майки.

При провеждане на проучване за ефекта на различните видове музика върху психиката на хората, били открити странни и интригуващи факти. Много от т.нар. записи за медитация и релаксация оказвали ефект, подобен на този при хеви метъла и хард рока.

Изненадващото откритие е, че келтската музика както и изпълнения със силни барабани и флейта, действат много успокояващо.

Много добър ефект има и музика, изпълнявана на живо, дори и не много силна, или изпята не много правилно. При правилно изпълнени тонове била установена изумителна синхронизация между лявото и дясното полукълбо на мозъка. Дишането се учестява и се ускорява производството на хормона серотонин.

Как и защо музиката влияе добре на здравето ни?

От години съществува непрекъснато развиващ се отрасъл в областта за здравните грижи, наречен музикална терапия.

Музикалната терапия представлява част от здравеопазването, имаща за цел запазването на физическото и психическото здраве на човека посредством музиката - или със слушане, или писане на текстове, изпълнение, разучаване на текстове и други дейности, свързани с музиката.

Често се прилага като част от процеса за управление на стреса или заедно с физически упражнения се използва за постигане на много добри резултати в кратки периоди. Ето някои от ефектите на музиката, които могат да ни помогнат да си обясним ефективността на музикалната терапия:

* Мозъчни вълни - проучвания доказват, че музиката с бърз и отчетлив ритъм може да накара мозъчните вълни да резонират в синхрон с ритъма. По-бързия ритъм носи добра концентрация, а по-бавния ритъм - спокойствие.

* Дишане и сърдечен ритъм - с промяната на мозъчните вълни се променят и някои телесни функции, дори онези, управлявани от автономната нервна система, като дишане и сърдечен ритъм. Ето защо музиката и музикалната терапия можеда помогне при борбата с хроничния стрес, допринасяйки не само за релаксация, но и за подобряване на здравето ни.

* Състояние на духа - музиката може да подобри състоянието на духа, намалявайки стреса и безпокойството.

* Други полезни ефекти - доказано е, че музиката има и други полезни ефекти като понижаване на кръвното налягане, засилване на имунната система, отпускане на мускулите.

Лечебната сила на музиката в болниците

В болниците вече се използва музика за облекчаване на болките, намаляне на болничната депресия, насърчаване на движението, успокояване, намаляне на напрежението в мускулите и др. Това не е изненадващо, тъй като музиката действа върху мозъка и тялото по много силен начин.

Хората, подложени на хирургическа интервенция, се нуждаят от по-малко упойка, събуждат се по-бързо от нея с по-малко странични ефекти, когато преди и по време на интервенцията звучи музика. Пациентите, възстановяващи се от сърдечни удари, стават много по-бързо адекватни, когато в стаите им звучи музика.

Много проучвания доказват и невероятния ефект на музиката върху хроничната болка. Хората, страдащи от болки в гърба, синдром на постоянната умора, както и болки от наранявания, печелят много от музикалната терапия.

Физикалната терапия е много по-ефикасна, когато се комбинира с музика. Страдащите от депресия се нуждаят от по-малко медикаменти, когато музиката е част от тяхната терапия. Тъга, самота, дори гняв - всички те се контролират по-лесно, когато към терапията е добавена и подходящата музика.

Децата, страдащи от аутизъм или нарушение на концентрацията, реагират позитивно на музикалната терапия. Така например ученици с проблеми в ученето показват забележителен успех в математика, четене и разсъждение, когато са „обработени" с подходящата музика. А резултатите се увеличават многократно, когато на същите деца бъде дадена възможност да създават музика.

Създаването на музика е невероятно мощно лечебно средство. Физическите, умствените и емоционалните предизвикателства се посрещат по-лесно, без значение на качеството на музиката - важното е да е от сърце и с любов.


Да релаксираме с музика!

Най-вероятно вече се досещате как музиката може да бъде използвана като ефективно средство за релаксация и управление на стреса. „Лечението" може да се състои по следните начини:

* Музика и физическа релаксация - чудесен начин за отпускане на напрегнати мускули, който може да ви накара да освободите част от напрежението, натрупано след тежък ден.
* Музиката като помощник при дейности за освобождаване на стрес - при практукуване на йога, автохипноза.
* Музиката и медитацията - може да помогне на мозъка ви да изпадне в състояние на съзерцание и медитация.
* Музиката и позитивното мислене - музиката, особено „издигащите се" тонове могат да ви накарат да забравите стреса и да мислите по-оптимистично и позитивно.
* Музиката и увереността - начинът, по който възприемате света и по който се обръщате към себе си също може да повлияе върху нивото на вашия стрес. Поради това позитивните убеждения са много полезни. Музиката, която има силен и убеждаващ текст, може дори да удвои полезния ефект, помагайки ви да се заобиколите от положителна енергия и да виждате по-често светлата страна на живота.

Музиката - начин на употреба

За безспорните качества на музиката вече споменахме, но как всъщност да използваме това мощно средство за освобождаване на стреса в ежедневието си?

Един от най-важните полезни ефекти на музиката е че не отнема време - може да я слушате докато вършите стандартните си задължения и тя ще ви „възнагради" дори с по-голям ентусиазъм. Ето няколко начини за „употреба" на музиката:

* докато се приготвяте сутрин - може да се будите с музика, да започвате деня си с прекрасно настроение, давайки начало на ден, изпълнен с по-малко стрес
* по време на пътуване - слушането на музика ще ви успокои и намали стреса от самото пътуване или изминалия ден. Ще отвлече мислите ви от това какво трябва да направите, като стигнете до дестинацията си и така вие ще пристигнете по-малко стресирани и повече подготвени за онова, което ви очаква
* докато готвите - доброто хранене е важна част от здравословния начин на живот и всъщност може да държи нивото на вашия стрес ниско. Храненето у дома е чудесен начин да имате здравословна храна, но малко хора имат желание за готвене като се приберат у дома. Ако пуснете обаче музика, която обичате, готвенето се превръща в удоволствие, а вие ще релаксирате докато храната бъде готова. По този начин и самото хранене ще се превърне в удоволствие за вас и вашата компания
* докато се храните - бавната и успокояващата музика може да провокира реакция на отпускане и релаксиране, която може да понижи нивата на кортизола в кръвта и да допринесе за по-лесното храносмилане. Проучвания са доказали, че класическата музика може да ви накара да хапвате по-малко, храната да се смели по-добре и да се насладите на храната по-пълно
* докато чистите - поддържането на семпъл и организиран дом наистина може да понижи нивото ви на стрес, но самото чистене е неприятна задача, която много работещи хора не искат да поемат след тежкия работен ден. Обаче ако пуснете енергична музика като хип-хоп например, ще се почувствате по-силни и ще се забавлявате, докато чистите. Ако например си поставите за норма да чистите само по време на определен брой песни, може да работите доста по-ефективно и дори да очаквате работата с нетърпение
* докато плащате сметките си - в този случай музиката ще ви помогне да намалите финансовия стрес от "инвестираната" сума
* преди сън - достатъчното количество сън е важно за правилното функциониране на организма. За съжаление стресът може по пречи на добрия сън. Слушането на музика ще ви помогне да се пренесете далеч от източниците на стрес, да забавите дишането си и да отпуснете мозъка си

Както споменахме и преди, няма определена музика, която „работи" при всички. Хората имат различни вкусове, но най-важното е да харесвате музиката, която слушате. Ето няколко основни насоки, за да получите максимален ефект при лечение на стреса с музика:

За да „отмиете" стреса направете 20-минутна музикална баня. Пуснете си релаксираща музика, легнете в удобна позиция на дивана или на пода. За по-силен ефект може да ползвате и слушалки, за да фокусирате вниманието си и да избегнете разсейването.

Изберете музика с бавен ритъм - по-бавен от естествения ритъм на сърцето, който е около 72 удара в минута. Музиката с повтарящ се мотив ще бъде ефикасна в повечето случаи. Докато музиката звучи, позволете й да се носи над тялото ви. Фокусирайте се върху дишането си, позволявайки му да стане по-дълбоко, бавно и регулярно.

Концентрирайте се в тишината между акордите - така няма да започнете да анализирате музиката и ще направи релаксацията по-цялостна. Ако в края на деня имате нужда от стимулиране, а не релаксация, пуснете си по-бърза музика. Слушайте позната музика - любимото ви парче от детството или ретро парче. Познатата музика успокоява.

Разхождайте се с любимата музика. Вдишвайте и издишвайте в тон с музиката и се оставете тя да ви обхване. Това има изумителен ефект особено в комбинация с упражнения (напр. бързо ходене).

Слушането на звуци от природата като океански вълни или вятъра в гората също може да редуцира стреса. Ако сте близо до плажа или до дълбока гора, направете си 15-20 минутна разходка. Или просто си намерете записи с тези звуци.

След като се запознахме с лечебната сила на музиката остава само да изберем любимото си парче... и да му се насладим!
------------------------------------------------------
bb-team.org

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov