НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 3:19 pm Вижте мненията без отговор
Има ли връзка между мислите и болестите?
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Фев 14, 2009 7:07 pm
МнениеЗаглавие : Има ли връзка между мислите и болестите?
Отговорете с цитат

Да, са смятали учените в Древността. Така смятат и мнозина днес.

Всичко, което оказва влияние на мозъка, въздейства и на тялото. Така са смятали лекарите още в Древността. През 17 век учените “разделили” човека на две независими съставни части: тяло и разум , а болестите съответно били разделени на душевни и телесни и започнали да бъдат лекувани по съвсем различен начин.

Днес медицината смята, че човек може да повлияе на своето здраве, съответно и на своите заболявания. В специализираната литаратура са описани много примери на изцеляване на тежко болни, защото те са вярвали в своето оздравяване, т.е. във възможността самостоятелно да влияят на протичането на болестта и нейния краен изход.

За да преодолеем по-лесно заболяванията, трябва да се избавим от негативните мисли, страхове, безпокойства, т.е.трябва да приведем в ред душата си, смятат психолозите.

И все пак - на кои органи влияят нашите мисли и страхове и какви заболявания могат да се появят.

Сърдечно-съдовите заболявания често възникват като следствие на недостиг на любов и чевство за безопасност, а също поради емоционална затвореност. Човек, който не вярва в силата на любовта или който си забранява да проявява любов, непременно ще се сблъска с проявите на сърдечно-съдовите заболявания.

Артритите поразяват хората, които не могат да кажат “не” и обвиняват другите в това, че ги експлоатират.

Хипертонията възниква поради непосилното натоварване, постоянния труд без отдих, потребността да се оправдаят очакванията на другите, желанието да бъдеш значим и уважаван... и в резултат на всичко това собствените чувства и потребности се изместват на заден план.

Проблемите с бъбреците могат да бъдат предизвикани от разочарования или неуспехи в живота. Страдащите имат чувството, че някой постоянно ги лъже, а подобни емоции водят до определени химически процеси в тялото. Сривът в имунната система и настинката като следствие са сигнал за необходимост от временен отдих.

Астмата и проблемите с белите дробове са предизвикани от неумението или нежеланието да се живее самостоятелно.

Стомашните проблеми (язвен колит, запек) са следствие от преживяните грешки в миналото и нежеланието да се носи отговорност за настоящето. Стомахът винаги реагира на нашите проблеми, страхове, омраза, агресивност и завист. Потискането на тези чувства, нежеланието да ги признаем, опитът да ги игнорирами или “забравим” могат да станат причина за различни стомашни разстройства. Продължителното раздразнение води до гастрит. Запекът свидетелства за натрупани чувства, представи и преживявания, с които човек не може или не желае да се раздели и не може да освободи място за нови.

Изгарянията свидетелстват за агресивност.

Проблемите със зрението са нежелание да се види нещо, неумение да се възприеме светът такъв, какъвто е. Аналогични са проблемите със слуха - те възникват, когато се опитваме да игнорираме информация, която идва към нас на аудиално ниво.

Пусковите механизми на инфекциозните заболявания са раздразнението, злобата и досадата. Слабата съпротивляемост на организма към инфекциите е свързана с нарушеното душевно равновесие.

Затлъстяването е проява на тенденцията да се защитаваме от нещо. Чувството за вътрешна пустота често пробужда апетита. Процесът на поглъщане на храната осигурява на много хора усещането за “придобивка”. Но душевният недостиг не може да се “запълни” с храна.

Проблемите със зъбите са предизвикани от нерешителност, неумение за взимане на самостоятелни решения, страх от последствията от собствените решения. Кариесът отнема твърдостта на зъбите. Именно по този начин имунната система на човека реагира на вътрешната неувереност.

Проблемите с гръбнака са следствие от недостатъчната подкрепа, вътрешното пренапрежение, излишната взискателност към себе си.

Безсънието е бягство от живота, нежелание да се признаят неговите “сенчести” страни. Трябва да се научим да откриваме истинската причина за безпокойството, да се научим да правим верни изводи, да се върнем към един нормален ритъм, да си позволим да заспим – всичко това ще помогне в разрешаването на проблемите.

Нещастните случаи свидетелстват за това, че човек се чувства виновен за нещо и рефлекторно се наказва.

----------------------------------------------------------------------
по материали от списание Prevention
здраве.bg

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Didi




Регистриран на: 29 Авг 2007
Мнения: 1542
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Съб Фев 14, 2009 10:48 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

А причини за заболяване на женската полова система ....?

Или по точно кои мисли влияят на този тип здравословен проблем ?

_________________
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
D_G




Регистриран на: 28 Яну 2009
Мнения: 134
Пуснато наПуснато на: Нед Фев 15, 2009 9:38 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Преди известно време установих, че когато ме хване необясним страх през нощта,на другия ден съм с хрема и зачервено гърло.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
radea




Регистриран на: 01 Май 2008
Мнения: 586
Пуснато наПуснато на: Нед Фев 15, 2009 10:50 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Didi написа:
А причини за заболяване на женската полова система ....?

Или по точно кои мисли влияят на този тип здравословен проблем ?


Може би силните но подтиснати желания. Половата система е свързана с втората чакра:

"Ако възприемем втората чакра като нормалния поток на един организъм, който се стреми към изява, това, което желаем, ни довежда до установяване на контакт с нашите потребности.

За да реагираме на потребностите, трябва да включим и желанието. Когато потребностите бъдат признати, обектът на желанието може да отпадне като нещо, което ни е безразлично.

Желанието свързано с втората чакра обаче представлява двуостър меч. Ако страстта да придобием определен предмет блокира всички останали перспективи за това, с което се занимаваме, в такъв случай нашето привързва - не ни изважда от равновесие.

Вниманието ни вече не е в нас, а е центрирано във външния обект."

Цитата е от тук.

_________________
Поймите, всё в жизни должно быть заработано. И ценная информация - в первую очередь, - иначе она не усвоится...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
radea




Регистриран на: 01 Май 2008
Мнения: 586
Пуснато наПуснато на: Нед Фев 15, 2009 11:04 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

D_G написа:
Преди известно време установих, че когато ме хване необясним страх през нощта,на другия ден съм с хрема и зачервено гърло.


Гърлото е свързано с петата чакра:
"В гърления център се намира гордостта, която играе ролята на защитна маска, прикриваща чувството за самоуважение, слабостите, понижената самооценка, така нареченият "комплекс за малоценност". Няма човек, който да не е претърпял неудачи в живота, които са изразени чрез собствената му неувереност. Ако поне веднъж са подлагани на съмнение сексуалните му възможности, правилността на действията му - значи има блокажи. Страхът от неуспеха е записан тук. Страхът от промени също е тук. А как може и възможно ли е да се разчита на позитивни промени в живота, ако човек се страхува, по принцип, от промените? Не е трудно да се разбере цялата важност на гърления център и работата с него." (из един наръчник по Юмеихотерапия)

А иначе съм сигурна, че страхът като цяло отслабва имунната система, която те предразполага към настинки и вирусни заболявания. Оттам може да дойде и хрема, и зачервено гърло.

_________________
Поймите, всё в жизни должно быть заработано. И ценная информация - в первую очередь, - иначе она не усвоится...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
AUDAN




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Нед Фев 15, 2009 12:47 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Великият лекар, философ, учен, поет и музикант Абу Али ал-Хюсеин ибн Абдалах ибн Сина, смятан е от мнозина за баща на съвременната медицина казвал на всеки от пациентите си:

- Ние сме трима - аз, ти и болестта. Която страна вземеш, тя ще надделее.

Зъб. Междувпрочем Авицена,както е изветен в Европа,е от Балкх в съвременен Северен Афгабистан-някогашн Бактрия (според гърците),"Ум Ал-Белаад"-"Майката на градовете" (според арабите)...- една от древните Българии...
Това е "тамбур" от Раджастан,Индия.Под същото име е и вАфганистан,а в днешна България се с използва с едно "а" накрая
Като се има вредвид,че Раджастан е бил някогашната държава Балхара (според индийците),то нещата се връзват.А и досега са живи фамилиите на древните й влдатели - Кубера и Кардама

_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
D_G




Регистриран на: 28 Яну 2009
Мнения: 134
Пуснато наПуснато на: Нед Фев 15, 2009 4:36 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

По принцип, да чукна на дърво, досега не съм боледувала сериозно.Единственото, до което съм стигала е бронхит.Но в последно време се разминавам само с настинка, минаваща с витамини.Което си е постижение.Общо взето, тялото ми е в почти пълна хармония,поне на физическо ниво,за психическото работя от много време.Може би тази работа върху психическото ниво се отразява добре на физическото, тъй като не водя здравословен живот, но всичко е сравнително ок.За доброто здравословно състояние спомага стремежът поне за няколко минути на ден да се опитваш да останеш без мисли в главата.Почти ми е невъзможно за повече от 15-20сек да остана без мисли, но самото упражнение се отразява благотворно на организма, поне при мен.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
D_G




Регистриран на: 28 Яну 2009
Мнения: 134
Пуснато наПуснато на: Нед Фев 15, 2009 5:05 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

А идеята ми от всичко написано от мен беше, хората да обърнат внимание на това, какви мисли са ги споходили преди да заболеят.Аз имам намерение следващия път, когато усетя този страх,да вземам превантивни мерки, за да не се разболея.Започнах да се опитвам да медитирам след като изчетох доста книги по йога, медитация, психология...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
AUDAN




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Нед Фев 15, 2009 6:59 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Страхът,според мен,идва по 2 прични: когато не знаете какво да правите и/или когато не вярвате,че можeте да се справите


D_G написа:
...За доброто здравословно състояние спомага стремежът поне за няколко минути на ден да се опитваш да останеш без мисли в главата.Почти ми е невъзможно за повече от 15-20сек да остана без мисли, но самото упражнение се отразява благотворно на организма, поне при мен.

Shocked Oxo-o-o!Cега съм наясно защо някои покрай мен са в блестящо здраве,а то oт това,че ca им празни главите била причината!Гледай ти чудеса-а-а! Rolling Eyes

_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Фев 15, 2009 11:12 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Именно липсата на мисъл, която винаги бива пораждана от ума, е идеалния начин да лекуваме себе си.

Липса на мисъл може да се постигне в медитацията.

Невероятно хубаво е, невероятно блаженство е, просто е неописуемо.

Лично аз след това се чувствам буквално като възродена след подобна тишина или ... пустота, може и празнота.

Тялото си почива от безумно бродещите из ума ни мисли, които ни хвърлят във всякакви тревоги, напрежения, безпокойства и агония.

Мозъкът - също.

А това състояние дава възможността чрез освобождаването на мозъка той да подаде напълно естествени сигнали към тялото, които задействат от своя страна мощната защитна система на човека наречена имунна.

А и не само! Това е дълга тема за събеседване всъщност ...

Вие сте на ход ...

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
AUDAN




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Нед Фев 15, 2009 11:22 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Шегата си е шега,но за мен не е проблем да не мисля за нищо.
Затова ми е чудно как било много трудно...Не знам защо да е трудно?!

_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
D_G




Регистриран на: 28 Яну 2009
Мнения: 134
Пуснато наПуснато на: Пон Фев 16, 2009 3:02 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Сериозно ли можеш да останеш без мисли за повече от 30сек без да си се упражнявал в това?
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Фев 16, 2009 6:14 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Съвсем сериозно!

Както той, така и аз.

Сериозно ли задаваш този въпрос, D_G?!

Защото на едно място си писала, че се занимаваш с йога?! Sad

А йога предполага именно това - да прекъснеш потока на мислите.

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Shirinan




Регистриран на: 08 Фев 2009
Мнения: 25
Местожителство: Варна
Пуснато наПуснато на: Пон Фев 16, 2009 6:41 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Чрез самонаблюдение съм остановил, че колкото съм по-щастлив и немисля за проблеми, в толкова по-добро здраве съм. И обратното разбира се, колкото повече проблеми, тревоги и други от този род мисли обладаят съзнанието ми, имунната система ми отслабва и започват проблемите.

_________________
Ширинан
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаПосетете сайта на потребителя Върнете се в началото
D_G




Регистриран на: 28 Яну 2009
Мнения: 134
Пуснато наПуснато на: Пон Фев 16, 2009 6:53 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Не ми се вярва много някой да може да остане без мисли за повече време, без преди това да се е упражнявал известно време./Говоря за хора, които не са се занимавали въобще с това и нямат никаква информация/Чела съм за йога, имам някакви познания и се опитвам да медитирам-по-скоро е концентрация, поне по книгата, която съм чела, това е най-низшето ниво.Ако съм оставила впечатление за много веща по въпроса, съжалявам.Опитвам се да не се обяснявам много, за да не стават дълги и скучни постовете, а понякога и от липса на време.Защото ако сте прочели внимателно и другите постове,имам малко дете.Бях занемарила четенето на такава литература заради липса на време и четене на литература за детето.И пак заради детето случайно попаднах в този форум,търсейки информация за поддържането на здравето й,и заради нея и себе си ще продължа да чета.Междувременно ще се опитам да дам каквото мога от себе си за този форум.Един приятел ми беше казал, че освен да вземаш, трябва и да даваш...Стига да имаш какво да дадеш обаче Very Happy
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov