НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 2:28 pm Вижте мненията без отговор
Климаксът - митове и легенди
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Апр 20, 2009 6:00 pm
МнениеЗаглавие : Климаксът - митове и легенди
Отговорете с цитат

Менопаузата идва на 40. Напоследък живота на жената се е удължил значително. Сега дамите живеят до 75-80 години средно. Съответно менопаузата се е изместила и сега възниква чак към 50 годишна възраст.

Забременяването когато влезеш в климактериума е невъзможно. Но всъщност не е е така. Наистина способността на жената да забременее намалява около два пъти след 35 годишна възраст, но статистиката сочи напоследък има бум на непланираните бременности на жени на възраст между 40 и 55 години. Истината е, че рискът да забременееш се запазва до две години след настъпване на менопаузата. Така че за тези, които смятат че са приключили с детеродната дейност, най-добрият избор остават противозачатъчните.

Хапчето антибебе забавя менопаузата. Ако беше така всички жени щяха да вземат такива таблетки. Истината е че хормоналните контрацептивни таблетки поддържат графика на менструалния цикъл изкуствено и по този начин скриват настъпващите в организма промени. Единственото средство за забавяне на менопаузата е щастието и активния сексуален живот.

С менопаузата жената престава да бъде жена. Това са думи на Зигмунд Фройд, но фактите ги оборват. Проучвания в различни страни са установили че жените над 70 водят активен сексуален живот и не се чувстват пренебрегнати от силния пол. Ако погледнем известните личности – ще видим много дами на преклонна възраст които се разхождат пред камерите с много по-млади кавалери, женят се и създават деца .

„Критическата” трябва да се изтърпи. Всъщност при повечето жени настъпват отклонения които предполагат консултация с лекар и приемане на лекарства, но повечето дами търпят стоически и не посещават специалист.

Домакините преодоляват менопаузата по-лесно. Оказва се, че дамите които си остават вкъщи се оплакват повече от типичните за климактериума неразположения, дори и когато имат домашни помощници за къщната работа. Причината е в липсата на социална функция и задълбочаващото се с възрастта лошо самочувствие на жената, която не работи и няма професионална кариера.

Раждането в по-късна възраст забавя менопаузата. Не, не я забавя, но намалява оплакванията. Причината е във факта, че психологическите симптоми се засилват от синдрома на „опустялото гнездо”, дължащ се на напускането на дома от децата. Отглеждането на детето помага на жената да се чувства ценна и и дава сили. Така по чисто психологически причина тя преодолява по-лесно проблемите на климакса.

По време на менопаузата характера на жената се променя. Или както биха казали повечето хора, жените стават зли. Не е така, просто вследствие на физиологичните изменения и се изострят и излизат на преден план вече съществуващи черти от характера на жената. Важно е да знаете това, за да го избегнете. Всъщност най-лошото качество на една жена е склонността й към недоволство както от околните така и от самата себе си.

Жената в менопауза не може да има професионално развитие. Зрелите дами имат по-конкретни търсения и съответно по-големи потенциални възможности. В тази възраст жената се освобождава психически от много норми и правила на които е робувала цял живот и които са били спънки за развитието й до момента. Вземете за пример Елеонора Рузвелт или Маргарет Тачър.

Менопаузата е непредсказуема, като внезапно торнадо. Напротив, в около 50 % от случаите особеностите на менопаузата се предават по наследство от майката на дъщерята. Ако разполагате с такава информация от роднините си, разкажете и на гинеколога си и се консултирате с него, колкото по рано толкова по-добре. В определени случаи лекарят може да ви предложи хормонални препарати, които да приемате от доста по-рано, които да спомогнат за по-лекото преодоляване на проблемите на климактериума.

Предменструалният синдром изчезва с менопаузата. На практика има жени при които се запазва, това се нарича трансформиран предменструален синдром. От друга страна начина по който се чувствате ежемесечно малко преди менструация, е показател за това как ще се чувствате по време на климактериума. Задълбочаването на проблема с възрастта предполага болезнени прояви по време на критическата възраст.

При мъжете няма климактериум. При мъжете на определена възраст хормоните също се пренареждат. При тях обаче този процес не е толкова явен и в повечето случаи няма такива странични ефекти. При силния пол климаксът настъпва между 45 и 60 години.

Хормоно-заместителите помагат. При настъпване на менопаузата броя на естрогените в организма намалява, влошава се и качеството им. По време на менструалния цикъл организма синтезира естрадиол – най-активната разновидност на естрогените, а при понижаване на функцията на половите жлези започва производство на естрон – слабо подобие. Той се образува главно в мастната тъкан и се получава от мъжкия полов хормон андростетдион, които се произвежда в малки количества в организма на жената през целия й живот.
Преди няколко години учените са успели да създадат естрогени, идентични с естествените , които се синтезират в организма в активна възраст.
Чрез хормонална терапия с тях, така наречената хормоно-заместителна терапия, се предотвратяват неприятните състояние по време на климакса, при жени подложили се на такава терапия намалява броя на инфарктите на миокарда, както и опасността от остеопороза. Терапията трае 3-5 години, а в по-тежки случаи (наличие на остеопороза, атеросклероза и др.) дори 8-9 години.
В тези препарати има и прогестин (аналог на прогестерона), който предотвратява възможните нежелани въздействия върху хормонозависимите структури на организма.
Ако решите да се спрете на хормонотерапия задължително се консултирайте с лекар.


mamita-bg.com

_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Апр 26, 2009 4:32 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

На мамитата от БГ много здраве! За климаксът имам впредвид ...

И на мен вече на два пъти ми се случва да преживявам страхотията наречена климакс, но ... няма такова нещо буквално.

Когато човек знае, че младостта на физическото му тяло е зависимо от правилната регулация и функция на определени ендокринни жлези, както и съответни незаменими аминокиселини, той със сигурност, при добро желание от негова страна, може сам да се справи с проблема наречен климакс.

Дори мога да ви препоръчам за целта моя продукт "Хормоностим за жени", с който лично аз отдавна забравих какво е това критическа възраст и ... климакс.

Дори лекуващият ми ендокринолог като видя какво съм постигнала със себе си чрез "Хормоностим за жени", както и някои други мои билкови изобретения, възкликна изненадано: "Селена, сега пък как го направи това?! Та ... на практика това е невъзможно, ама ти излезе много упорита жена!" и ме гледа с едни ей такива големи и изцъклени очи.

Сега се чувствам просто като момиченце на ... 53, аха-аха 54 години.

Просто за всичко си има начини.




_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov