НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 10:19 pm Вижте мненията без отговор
Ресвератролът - извор на младост и безсмъртие
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Юни 13, 2009 11:35 am
МнениеЗаглавие : Ресвератролът - извор на младост и безсмъртие
Отговорете с цитат

Ресвератролът, изворът на младост и безсмъртие


Ресвератролът е едно от веществата, кандидати за решаване на т.нар. "френски парадокс". Той се върти около мазната френска кухня, ниският ръст на сърдечно-съдови заболявания при французите, активното им дълголетие и техните (а и нашите) млади червени вина.

Oстаряването и митохондриите

Вероятно мнозина искат да живеят вечно или поне мноооого дълго. Добрата новина е, че може би е възможно в някаква степен да се удължи продължителността на живота. Лошата новина е, че последиците ще са ужасяващи.

Открития, надежди, спекулации…

През последните 15-тина години изследванията на процесите на стареене при опитни животни се развиват с невероятна скорост. Преломна се явява 1993 г., когато д-р Кенион (Калифорнийски университет, Сан Франциско) открива, че активността на гена daf2 може да удължи продължителността на живота на лабораторни червеи цели 2 пъти!

Две години по-късно д-р Гуаранте от Масачузетския технологичен институт описва ген при дрожди (онези малки агенти, които участват във ферментациите при получаването на хляб, бира, сирене и много други), свръхпроявата на който също води до значително удължаване на живота на изследваните едноклетъчни.

Дрождите са първите, които подсказват на учените как работи генът „антистарост”. Номенклатурното му име е sir2, а скоро след откриването му бе описан и аналогът при бозайници – SIRT1.

SIRT1 участва в механизмите на поправка на увредена ДНК, както и в метаболизма на мазнините (посредством специални клетки - адипоцити). Свръхпроизводителността (означава, че се образува повече протеин, кодиран от този ген) на SIRT1 прави от опитните мишки силни и здрави организми с по-дълга от обикновената продължителност на живота (над 4 години). Веднага изследователите съсредоточават усилията си върху възможностите за външно повлияване на производителността на този ген.

Така според тях би се осигурила впечатляваща продължителност на човешкия живот. Както д-р Кенион, така и д-р Синклер, който е един от най-въодушевените изследователи в тази област (и ученик на д-р Гуаранте), започват да тестват десетки хиляди субстанции с цел да активират генната изява.

При опити с клас съединения, наречени полифеноли, резултатите са доста обещаващи. Полифенолът ресвератрол, който е нормална съставка на червеното вино, се оказва идеалният провокатор на дълголетието на клетките. Състоянието, в което се намират третираните животни е същото, както когато са подложени на ограничаване на калорииния прием.

Идеята на Синклер е, че ресвератрола може да се използва като агент, който да „излъже” клетките, че са подложени на диета, след което те активират биохимичните си процеси, водещи до производството на SIRT1. Продуктът на гена от своя страна се намесва решително в метаболизма на мазнините.

По този начин, метаболитната му активност, допълнена от изявата на още два протеина от класа на сиртуините (SIRT3 иSIRT4), биха довели запазване на отделните клетки, съответно на целия организъм, здрави за по-дълго време.

Извори на младостта – така бяха оприличени всички процеси, протичащи с участието на сиртуините в митохондриите. И макар че всички изследователи декларират, че крайната им цел не е самоцелно удължаване на живота, а лечение на болести, свързани с дълголетието на клетките (Алцхаймер, диабет), те вероятно тайно се надяват да открият „еликсира на дълголетието”.

Д-р Синклер e убеден, че до десетилетие ще се появи на пазара хапчето панацея – самият е ръководител на фармацевтична компания, създадена за тази цел. Той е на мнение, че „каквото работи при мишките, трябва да работи и при хората”. Дали обаче е прав – с колко може да бъде удължен човешкият живот и с какво качество би бил тогава?

Как бихме могли да обобщим полезната информацията за Ресвератрол (Resveratrol)


Какво е ресвератрол?

Ресвератролът е полифенолен фитоалексин - естествено съединение, намиращо се в люспите на червеното грозде, в някои билки, като например в японската пача трева, в боровинките и дори във фъстъчените люспи. Естественият начин за набавяне на ресвератрол е чрез консумация на храните, в които се съдържа и/или чрез прием на млади червени вина.

Ресвератролът има два изомера (цис-Z и транс-E) според това къде са разположени гликозидните му групи. Смята се, че активният изомер е транс-Е, който е доста по-нетраен в естествена среда и се превръща в другия изомер под въздействие на слънчевите лъчи.

Какво трябва да знаем за ресвератрола?

Ресвератролът е един от новите хитове на пазара за здравословни добавки в последните няколко години. Говорят за него, че лекува диабет 2, удължава живота и дори спира рака... поне така показват изследванията с мишки.

Можете да го намерите ето ТУК

Най-важното качество с доказан ефект, което ресвератролът притежава, е антиоксидантният му ефект. Благодарение на него той спира действието на различни свободни радикали, които може да повредят клетките. Изследванията показват, че ресвератролът си съдейства с витамин Е и себеподобни вещества.

Сред действията му се изброяват още:

* Превенция от някои видове рак - изследванията са конфликтни, няма категорични резултати, проведени с хора;

* Подобрение при лечение на диабет 2 - в момента усилено се експериментира с лабораторни животни и хора. Очакваме скорошно включване по това твърдение;

* Атлетични постижения - както и при останалите ползи на ресвератрола и тук няма данни за изследване при хора. Разработките при животни обаче са впечатляващи. Смята се, че ресвератролът отключва спортния ген СИРТ 1, в резултат на което значително се подобряват постиженията на тестваните субекти по отношение на скорост на метаболизма, нива на хормони и др;

* Удълаване на живота (забавяне на стареенето) - макар да са наблюдавани подобни ефекти при тестови животни, за подобно заключение при хората са необходими години изследвания, заради бавния ни метаболизъм.

Смята се, че начинът, по който ресвератролът действа, е като отключва и стимулира работата на определени гени в човешкото ДНК и така води до подобрение в цялостната обяна на веществата. Без съмнение проучванията изглеждат много обещаващи.
....................................
Източници:
Георги Балджиев и Ясен Пекунов capital.bg
bb-team.org

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov