НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 2:55 pm Вижте мненията без отговор
Защита на кожата на лицето през пролетта
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Мар 13, 2009 9:40 am
МнениеЗаглавие : Защита на кожата на лицето през пролетта
Отговорете с цитат

Кожата отразява състоянието на нашия организъм. Много вътрешни заболявания водят до възникване на различни кожни изменения.

Някои от тях са признак за проблеми с конкретни органи: щитовидна жлеза, бъбреци, черен дроб; други са непосредствено свързани със заболявания, напр. диабет. Понякога наличието на кожни изменения предшества развитието на левкемия и тумори, като често улеснява поставянето на диагноза.

Огромно влияние върху кожата оказва също и психическото състояние. Някои дерматологични заболявания се развиват или се обострят в следствие на хроничното въздействие на стреса, макар и неосъзнато. Към заболяванията, предизвикани от стрес спадат косопад, витилиго, някои обриви, сърбеж.
По принцип, псориазисът и атопичният дерматит често се обострят под влияние на силни емоции.

Стресът предизвикв и засилване на кожните промени при акне и розацея. Често пациентите сами забелязват явната корелация между тяхното самочувствие и вида на кожата.

Съществува дори дял от медицината с название психоневроимунология (съкратено ПНИ), който се занимава с взаимовръзката между тялото и ума. Отдавна е известно, че под влияние на положителни емоции се отделят хормони, които стимулират имунната система, а натрупването или потискането на отрицателни емоции води до нарушаване на защитните механизми. За функционирането на човека, огромно значение имат и факторите на околната среда.

Продължителността на деня и степента на слънчевите лъчи влияят върху действието на епифизата. Тя, от своя страна, стимулира работата на ендокринните жлези и влияе върху отделянето на хормони, допринасящи за доброто самочувствие. Ето защо през късната есен и зимата често изпадаме в депресия, а през пролетта и лятото сме в добро настроение.

В края на зимата често се чувствуваме изморени, измъчват ни различни инфекции. Под влиянието на външни фактори (навън - вятър и студ, в затворени помещения - киматични инсталации и централно отопление) кожата често е дехидратирана, неподхранена, сива и уморена.

Лицата със вазомоторна кожа и розацея забелязват повече разширени капиляри, поради липсата на слънце се засилват кожните алергии, себорейното кожно възпаление и псориазисът.

Затова през пролетта трябва да положим специални грижи за кожатаси. Използваните през този сезон козметични препарати трябва да съдържат овлажняващи, ревитализиращи субстанции, както и редица активни съставки като витамини, провитамини, микроелементи, аминокиселини, фитостерини и фитохормони.

Особено необходими през този период са витамините A, E, C и D-пантенол. Те стимулират процесите на регенерация, хидратация и омекотяване, регулират процесите на вроговяване на епидермиса, спират образуването на свободни радикали и забавят стареенето на кожата.

Полезно е съчетанието на козметика, съдържаща витамини и хранителни добавки, подпомагащи вътрешното им действие. Козметиката за пролетта трябва да съдържа силно овлажняващи субстанции, такива като хиалуронова киселина, алантоин, извлек от алое, пореч, лайка.

На суха кожа благотворно влияние оказват растителните масла: от иглика, макадамиа, гроздови семки, пореч, авокадо, а също и ленено, от жожоба, бадемово, слънчогледово и др. Те придават на козметиката омазняващи, изглаждащи и подхранващи свойства. Подобряват вида на кожата, омекотяват и изглаждат епидермиса.

Жените над 40-годишна възраст трябва да използват козметика, която съдържа флавоноиди и фитохормони. Те забавят процесите на стареене на кожата, стимулират регенерацията и ревитализацията на епидермиса, подобряват кръвоснабдяването на кожните клетки, повишават нивото на хидратация, подобряват еластичността и изглаждат бръчките.

Предназначени са за зряла кожа, с понижена еластичност, със склонност към изсушаване на епидермиса. Прилагането им подобрява тонуса и цвета на кожата. Флавоноиди и фитохормони се съдържат и в детелината, соята, хмела, зеления чай, гроздовите семки, гинко билоба, женшена и прополиса.

Преди да се започне пролетнато възстановяване е важно да бъдат премахнати мъртвите епидермални клетки, ето защо е необходимо да се прилагат пилинг-процедури. Подборът на препарат зависи от типа кожа. За суха и чувствителна кожа са подходящи нежни ензимни пилинги, а за смесена и себорейна - козметика, съдържаща дребнозърнести триещи субстанции.

Лицата със себорейна и склонна към акне кожа, трябва да прилагат хидратиращи и антисеборейни препарати и такива против образуване на комедони (против акне). При незначително обострени състояния е подходяща грижа с използванена дермокозметика, съдържаща алфа-хидроксикиселини или салицилова киселина, които намаляват фоликуларното вроговяване и отделянето на мастна секреция.

През пролетта самочувствието ни се подобрява, радваме се на слънцето, но не бива да забравяме за използването на защитни препарати. Ако искаме да забавим стареенето на кожата, за което са виновни преди всичко ултравиолетовите лъчи, трябва да употребяваме слънцезащитни средства през цялата година.

През пролетта и лятото се увеличава излагането на UVB лъчи, които предизвикват зачервяване, но UVA лъчението, което предизвикват редица промени в нашата кожа - продължава през цялата година. В периода на по-силно въздействие на слънцето е необходимо ежедневно прилагане на хидратиращи кремове, съдържащи филтри.

д.м.н. Анна Пура
Специалист ІІ степен по дерматология и венерология
Дерматологична клиника към Медицинската Академия във Варшава
---------------------------------------------------------------------
iwostin.bg

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Юни 14, 2009 5:40 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Витамини А, С и Е против бръчки


Независимо от това колко пари харчите за козметични средства, хубав тен и гладка кожа ще имате само, ако се придържате към здравословното хранене


За да забавите процеса на стареене и да си възвърнете блясъка на кожата е необходимо редовно да консумирате храни богати на витамини и то основно на А, С и Е.

Витамин А регулира действието на хормоните, стимулира отделянето на колаген и поддържа кожата ни здрава. Съдържа се главно в морковите, млякото и млечните продукти, рибата и кайсиите.

Витамин С предотвратява появата на капиляри и петна по лицето и се съдържа в изобилие в кивито, лимона, зелето и доматите.

Витамин Е е най-добрият съюзник в борбата срещу стареенето и бръчките. Богати на Витамин Е са ябълките, соята и житните растения.


ecomedia.bg, Източник: БГНЕС

_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov