НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 12:19 pm Вижте мненията без отговор
Отрова помага на птиците да “виждат” земното магнитно поле
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Юли 14, 2009 9:12 pm
МнениеЗаглавие : Отрова помага на птиците да “виждат” земното магнитно поле
Отговорете с цитат

Ново изследване показа, че отровна субстанция играе ключова роля в ориентацията на птиците при миграции, съобщи "Нешънъл джиографик"





Досегашните проучвания установиха, че те притежават нещo като вътрешен компас, сетиво, позволяващо им да "виждат" магнитното поле на Земята. Това ги прави в състояние да се ориентират добре при дълги пътувания. Впоследствие бе идентифицирана и протеиновата молекула (наречена криптохрома), която "задвижва" повечето процеси, свързани с "магнитното зрение", но едва последните открития показаха с какво влиза в реакция тази молекула: това са отровните съединения, известни като супероксиди.

“Член на нашия екип се досети, че супероксидите би трябвало да са подходящи за реакции, свързани с криптохромата” - каза съавторът на откритието Клаус Шултен, биофизик от Университета на Илинойс. В началото на изследванията за тайнственото вещество-реагент супероксидите били пренебрегнати като възможност, защото те са известни като отровни за живите клетки. Накрая обаче учените си дали сметка, че в много малки количества тези вещества могат да участват в реакции с криптохрома, без да увреждат очите на птиците. Отхвърлянето на отровните вещества като възможност се е случвало и на други учени преди това.

Задълбочените изследвания показаха, че опасният характер на супеоксидите поставя “нащрек” имунната система на птиците, която ги поддържа в много ниски концентрации. Малкото им количество разрешава безопасно протичане на реакциите с криптохромата. Този протеин присъства и в човешкото око, но при нас нивото на супероксидите е още по-занижено. Вероятно причината е, че тези съединения съкращават продължителността на живота, така че еволюцията при хората ги е отхвърлила като несъвместими с дълголетието, за сметка на по-доброто зрение. При птиците, по думите на изследователите, е станало обратното и природата и предпочела “магнитно зрение” и добра ориентация при дълго придвижване за сметка на известна завишена степен на увреждане на клетките в организма.


Източник: Екип Нюз, ecomedia.bg

_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov