НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Сеп 21, 2024 2:56 am Вижте мненията без отговор
Замърсената околна среда ни влияе още преди раждането
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Юли 21, 2009 7:26 pm
МнениеЗаглавие : Замърсената околна среда ни влияе още преди раждането
Отговорете с цитат

Замърсителите на околната среда са отговорни за намаляване теглото на новородените. Кой е по-застрашеният пол?


Замърсяването на околната среда е заплаха за всички. Бременните жени са още по-уязвими, но по-страшното е, че и плодът също може да пострада, особено между третия и шестия месец от бременността.

Според все повече изследвания, замърсеният въздух оказва сериозно отрицателно влияние върху плода в утробата и увеличава риска от сърдечно-съдови проблеми и преждевременно раждане. Поредното потвърждение идва от американски и полски проучвания, които ясно показват, че замърсената околна среда уврежда ембриона.

Наскоро направено канадско проучване също доказва връзка между замърсения въздух и развитието на плода. Резултатите сочат, че замърсителите увеличават риска от генитални малоформации и затруднено смъкване на тестисите при момчетата.

Обикновено момченцата се раждат по-тежки от момиченцата, поради въздействието на мъжките полови хормони върху плода. В такъв случай, ако замърсяването на околната среда и въздействието му върху майката наистина влияе на детето още преди да се роди, то се очаква да се наблюдава намалено тегло при бебетата от мъжки пол. Точно това явление показват и резултатите от проучването. То е проведено с повече от 5 милиона новородени, за периода 1981- 2003 г. Учените са използвали статистически методи и са проследили промяната в теглото на децата и замърсяването на околната среда, в която са живели майките им. Резултатите напълно подкрепят теорията за ендокринните смущения, причинени от замърсителите, които водят до намаляване теглото на новородените момченца. Според изследователите, вредните вещества, които се откриват в голяма част от пластмасовите изделия са основните виновници, тъй като се смята, че те силно смущават действието на хормоните, и то главно мъжките.

Проучването подчертава значението на проблема за въздействието на замърсителите на околната среда върху здравето на майките и плода, както и върху репродуктивния потенциал на бъдещото поколение. За съжаление данните, събрани до сега не са достатъчни и направените изследвания са твърде малко, заяви д-р Гай ван Влиет, водещ на изследването.

Бременните жени не могат да избегнат мръсния въздух, но трябва да вземат поне елементарни мерки като перфектно проветряване на жилището, разходки в парка и около водоеми. Забраната за тютюнопушене и излагане на тютюнев дим е просто задължителна. Консумирането на по-здравословни храни и използването на максимално безопасна козметика също е от значение.


Автор: Петър Петров, ecomedia.bg

_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov