Автор |
Съобщение |
kati
Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
|
Пуснато на: Пон Фев 23, 2009 6:30 pm
Заглавие : ЗЕХТИНЪТ - ТЕЧНОТО ЗЛАТО
|
|
|
Средиземноморският дар лекува, подмладява и повдига самочувствието. Според археолозите маслиновото дърво е култивирано преди 6 хил. години. А местните жители се научили да добиват зехтин преди 2,5 хил. години.
В онези далечни времена зехтинът бил продукт от първа необходимост и изключително ценен – наричали го течно злато.
На него се падат 40% от калоричността на националната кухня. И не е случайно, че гърците могат да се похвалят с най-ниско ниво на сърдечно – съдови заболявания.
ЗЕХТИНЪТ съдържа витамините А, Д и С, както и мононенаситни мастни киселини, които понижават нивото на лошия холестерол. Благодарение на витамин Е и другите антиоксиданти, зехтинът ефективно предотвратява преждевременното стареене. При това изключително е полезна както неговата вътрешна, така и външната му употреба.
Здравословната мазнина е безценна при язва на стомаха и дванайсетопръстника, подобрява дейността на надбъбречните жлези и черния дроб. Изследванията потвърждават, че в зехтина даже при многократна термична обработка не се появяват канцерогенни вещества. Средиземноморския дар помага при жлъчнокаменна болест, а при редовна употреба ще забрaвите думата “запек”.
Днес зехтинът се предлага като мощно профилактично средство в борбата с рака, за нормализиране на кръвното налягане, при захарен диабет. Последните научни разработки доказаха, че той съдържа вещества,които снижават риска от образуване на тромби. Според кардиолози зехтинът снижава със 74% опасността от инфаркт на миокарда.
Подправяйки салатата си с него , вие подобрявате зрението, укрепвате костите и зъбите си. Мазнината - чудо нормализира работата на женските полови жлези, подпомага зачеването, нормализира обмяната на веществата, което ще ви помогне да намалите теглото си.
При жените, които са включили в менюто си зехтин, рискът от появата на рак на млечната жлеза се намалява четири пъти. Учените са доказали, че ежедневната употреба от 40 мл. сутрин, възпрепятства стареенето на организма.
Диетолозите препоръчват да се консумира само нерафиниран зехтин, защото той съдържа полифеноли, които определят лечебните свойства на здравословния продукт.
Японските изследователи наскоро разпространиха новината, че ако се намажете със зехтин след слънчево изгаряне, намалявате шансовете за рак на кожата.
Въпреки липсата на каквито и да било странични ефекти, със зехтина не бива да се прекалява, поради високата му калоричност. Така, че ако цените на мазнината – чудо ви стряскат, знайте, че и в съвсем малки количества античния дар ще ви подмлади и ще повдигне самочувствието ви.
НЯКОЛКО ПОЛЕЗНИ СЪВЕТА
Когато купувате зехтин, задължително гледайте датата на производство. Срокът за съхраняването му в метални опаковки е 3-4 години, а в бутилки – 1 година.
Зехтинът лесно се фалшифицира.
Как да различим ментето? Когато истински зехтин се съхранява при температура 0 градуса, той става по-гъст и помътнява, докато другите мазнини не променят състоянието си.
Съхранявайте зехтина на сухо и най-важното – на тъмно място, при температура около 20 градуса.
Най – подходящи са стъклените съдове.
Зехтинът произведен в периода от ноември до януари , може при дълго съхраняване, постепенно да изсветлее. Това е нормално и говори, че зехтина е “жив”.
ТЪРСЕТЕ ЕТИКЕТИ С НАДПИС VIRGIN
Видове зехтин:
1.Extra virgin olive oil- той се получава от първото студено пресоване. Този вид е най – качествен и най-здравословен, защото в него са съхранени всички полезни свойства. Той се усвоява 100%. Неговата киселинност е 1%.
2.Зехтинът, получен при второто студено пресоване се нарича Virgin olive oil. Смята се, че той не е с лошо качество, защото при производството му не се използват никакви химикали. Този вид отстъпва на първия само по вкусови качества.
3.Olive oil е зехтин, получен от субстрата, използван при получаването на първия. В него се съдържат доста по-малко полезни вещества.
4.Pure olive oil се получава при второ студено пресоване и при него се използват химикали.
d-rmario.com |
|
_________________ Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...
|
|
|
|
Маг Живин
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 1558
Местожителство: София
|
Пуснато на: Сря Фев 25, 2009 10:28 pm
Заглавие :
|
|
|
Ценна информация за начинаещи и ценители. Ако имаше думи, които да изразят обожанието ми към зехтина, сигурно щях да ги напиша точно тук... Но за съжаление супрелативите бледнеят пред качествата. |
|
_________________ "Всекиму своето!" |
|
|
|
Valentingn
Регистриран на: 03 Авг 2009
Мнения: 2
|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 2:26 am
Заглавие : зехтин
|
|
|
Не знам в менюто ми да има по гадно на вкус нещо от зехтина. Ако не беше полезен за здравето бих засилил бутилките в кофата още сега. По няякогаа дори само каато ми замирише на зехтин и ми прилошава. Представям си как пия зехтин и лимонов сок и изтръпвам от шокиращите вечери които съм имал |
|
|
|
|
|
reveta
Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 826
|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 9:43 am
Заглавие :
|
|
|
Не си улучил качествен зехтин. |
|
|
|
|
|
AUDAN
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 9:47 am
Заглавие : Re: зехтин
|
|
|
Valentingn написа: | Не знам в менюто ми да има по гадно на вкус нещо от зехтина. Ако не беше полезен за здравето бих засилил бутилките в кофата още сега. По няякогаа дори само каато ми замирише на зехтин и ми прилошава. Представям си как пия зехтин и лимонов сок и изтръпвам от шокиращите вечери които съм имал |
Valentingn, ако от нещо Ви се гади, то не го употребявайте.Дори да Ви убеждават колко е полезно и Ви е наложително.
Вашето тяло усеща кое, кога и в каква доза Ви е трябва,
Ванга е казвала: "Здравият човек яде всичко"
Да, ама аз като дете не ядях много неща. Тогава бях ужасно дебел, със сърдечни и стомашно - чревни проблеми, синузит,дори първи стадий на захарен диабет... Може да е имало и друго, но не съм бил на сериозни изследвания.
Но... случиха се някои неща и горенаписаните ужаси изчезнаха. А аз, за мое учудване, почнах да ям от "гадните храни". Първи бе морковът. После зелените листа на лука, белтъкът от свареното яйце, магданозът. Последно през август 1999г. проядох пъпеш.
Само да доуточня - когато "прояждах", не бях "умрял от глад", а имах храна в изобилие. Аз съм инат и от зор не се променям. Явно ставам все по - здрав.
Та вследствие личния си опит, а всеки вярва най - много на себе си, Ви казвам, Valentingn. Правете нещата спокойно както ги усещате, че трябва,
Дори да грешите, то ще са си Ваши грешки и в бъдеща ситуация отрано ще усекать как нетрябва да реагирате.
Като за край само ще напомня, че и вкусовите предпочитания са циклични, вследствие натрупаните вещества. А кой по - добре от самия Вас ще знае какво има в тялото Ви?! |
|
_________________ "Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI |
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
|
Пуснато на: Пон Сеп 07, 2009 6:09 pm
Заглавие :
|
|
|
Разумният човек си е ... разумен. Без значение кога го спохожда точно това нещо, важното е, че му се е случило.
Браво на теб, Аудан! Ехе-е-е-е ... стигат ти за днес толкова целувки от мен!
Ще ти стане навик ... |
|
_________________ Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
|
|
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
НАЧАЛО / Към уебсайта
|