НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 10:51 am Вижте мненията без отговор
Слънцето ще промени света
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Апр 27, 2009 4:53 pm
МнениеЗаглавие : Слънцето ще промени света
Отговорете с цитат

Липсата на слънчеви петна - просто промяна в активността на Слънцето или повод за нов поглед върху климатичните промени?

Учените са объркани от това, което виждат на повърхността на Слънцето, защото практически то е едно нищо - пълна липса на обичайната активност, предаде Индипендънт. Тази промяна може да съдейства за климатичните промени, далеч по-силно от емисиите на парникови газове.

Може ли слънцето да е водещият фактор за климатичните промени? Някои експерти напълно отхвърлят тази теория, други - абсолютно я подкрепят и се появяват все по-сериозни спорове и спекулации.

Учените са силно притеснени от липсата на слънчеви петна (части от повърхността на Слънцето, с температура - по-ниска от тази на околните области) и от следствието на това явление - промяна в активността на Слънцето.

На лице е и така нареченият слънчев вятър (потоци, отделящи се слънчеви частици) и необичайният наклон на магнитната ос. Според НАСА това е най-странното Слънце, наблюдавано от поне век насам. В действителност, има някакви слънчеви петна, но активността им се компенсира от тази на така наречените факли.

Това е причина не само за научно любопитство, защото може да засегне цялата Земя и то с неподозирана сила.

Слънцето оказва огромно влияние върху климата на Земята, океанските и атмосферни климатични модели, дори може би и глобалното затопляне.

Слънчевите петна се появяват и изчезват през определен период, който се приема средно за 11 години. Но вече много дълго време активността им е твърде ниска и няма признаци за скорошна промяна. Изменението им се свързва и със затоплянето и охлаждането на Земята.

Доказателство за това е 17 век и по-точно част от него, наречена „Малък ледников период”, през който петната не са активни. През топлата Бронзова епоха – те са силно активни. Приема се, че за последните 12 000 години има 27 грандиозни минимума и 19 максимума в активността им.

Слънцето е било необичайно активно през целия 20 век, с пик през 50- те и 80- те години. Пет от десетте най-силни слънчеви цикли са през последните 50 години, а с тях се променя и средната температура.

През последните няколко десетилетия надделява версията, че парниковите газове много по-силно допринасят за климатичните промени от активността на Слънцето, но от скоро, нещата започват да се променят. Може би в отговор на климатичните промени? А ако не е това, тогава какво е? За съжаление, няма човек, способен да даде точен отговор на този въпрос. Можем просто да наблюдаваме и да чакаме.


Автор: Елена Георгиева, ecomedia.bg

_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Юли 20, 2009 9:05 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Дори Слънцето е объркано

След мистериозното 2 годишно забавяне, следващият 11годишен слънчев цикъл е готов да започне, твърдят учени



По неизвестни причини, слънцето минава през цикли на дейност, които продължават по 11 години. През това време, броят на слънчевите петна върху повърхността му се увеличава до точка, наричана слънчев максимум. В нея магнитното поле нараства силно, а след това постепенно намалява, със съответно отслабване на магнетизма. Тези зони понякога просто изчезват.

Според редица учени и изследвания, от около 2 години Слънцето се държи като мъртво. За последен път феноменът е наблюдаван около 1700 година и периодът носи името "малък ледников период". Това е притеснително и кара да се замислим дали сега не ни очаква същото.

Слънцето е основен фактор на климатообразуването. За наша радост, изглежда, че не ни очаква ледникова епоха, защото ново изследване смята, че поредният слънчев цикъл, макар и след известно забавяне, е започнал.

За сега учените не могат да обяснят наблюдаваното затишие. Група от Националната слънчева обсерватория (NSO) в Тусон, Аризона смята, че е намерила причината. Според екипът, тя е свързана с магнитно явление, наречено слънчеви реактивни струи или потоци. На всеки 11 години, Слънцето едновременно генерира два еднакви такива потока от плазма, на полюсите си.

За разлика от реактивните потоци на Земята, слънчевите версии са магнетизирани и пътуват само към Екватора. Тази миграция се извършва много бавно - с около 10 километра в час. Скоростта е силно намаляла и не е била толкова ниска от края на 19 век. Когато потоците достигнат до 22 градуса ширина, на север и на юг, те предизвикват нов слънчев цикъл и слънчевите петна се появяват отново.

Франк Хил и колегата му Рейчъл Уов следят слънчевите струи от средата на 1990-те години с помощта на техника, наречена хелиосеизмология. Методът е подобен на този, използван от сеизмолозите за регистриране и оценка на земетресения и е необходим, защото слънчевите потоци се появят няколко хиляди километра под слънчевата повърхност. Двамата учени откриват, че реактивните потоци, генерирани през 1996 г. са мигрирали по-бавно от нормалното. Отнело им е 13 години, за да достигнат критичните 22 градуса ширина, вместо обичайните 11 години.

Но сега, според екипа, новият цикъл на Слънцето е започнал и Хил съобщава, че са открити първите слънчеви петна на този цикъл. "Той е вече в ход," заяви Хил и добави, че през следващите няколко години ще бъде достигнат и слънчевият максимум.

Откритието за забавените слънчеви потоци дава разумно и достоверно предположение за причината за забавянето на този цикъл, заяви Нанси Крукер от Университета в Масачузец. Тя е развълнувана и от новия подход, който е използван. Това е първият път, когато технология е в състояние да направи подробни измервания и на Слънцето, и на потоците под повърхността му, при тези затруднени условия.


Автор: Петър Петров, ecomedia.bg

_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
viki




Регистриран на: 01 Яну 2007
Мнения: 176
Местожителство: Пловдив
Пуснато наПуснато на: Сря Окт 07, 2009 7:39 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Вчера и днес забелязвам че слънцето свети изключително ярко, необикновено сякаш... светлината не е жълтеникава и топла, а някак с бял цвят и много ярко ... студено... потърсих информация за активността тези дни но не открих кой знае какво... а на вас как ви се струва ?

_________________
<< За да видиш дъгата, трябва да се примириш с дъжда >>
<< Това, което не ни убива ни прави по-силни>>
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
AUDAN




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Сря Окт 07, 2009 8:56 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

"Неблагоприятните дни за месец октомври 2009: 4., 6.,12.,17., 21., 25., 28."
От биопрогнозата на д-р Атанас Михайлов, който, междувпрочем, от доста години предупреждава за електро- магнитното замърсяване. Rolling Eyes

_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov