НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 11:17 pm Вижте мненията без отговор
Гроздето
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Ное 23, 2009 3:49 pm
МнениеЗаглавие : Гроздето
Отговорете с цитат

Перли от съкровищницата на есента

Гроздето е с малки кръгли или овални плодове, сочни, с гладка и полупрозрачна кожа. Според цвета си се разделя на бяло (вариращо от жълтеникаво-зелено до светло зелено) и черно (вариращо от светлочервено до лилаво-черно). Някои видове грозде съдържат семена, годни за консумация, докато други са безсеменни.



Гроздето, коeто се консумира в пресен вид или се използва в различни рецепти, се нарича десертно грозде, за разлика от винените сортове грозде, които се използват за направата на вино, или стафидените сортове, използвани като сушени плодове.

Макар че съществуват хиляди сортове грозде, само около 20 от тях са годни за консумация. Цветът, размерът, вкусът и физическите характеристики се различават при различните сортове. Гроздето има разнообразни цветове, включително зелено, кехлибарено, червено, синьо-черно и лилаво. То е с леко хрупкава текстура и сладко-кисел вкус.



Съществуват три основни вида грозде:

* Европейско грозде - включва сортовете: Томпсън (семена и кехлибарено-зелен цвят), Император (семена и лилав цвят) и Шампан/Черен Коринт (малко по размер и с лилав цвят). Европейските сортове са с кожа, прилепнала към вътрешната текстура.
* Северноамериканско грозде – включва сортовете: Конкорд (синьо-черни на цвят и големи по размер), Делауеър (розово-червен цвят) и Ниагара (кехлибарен цвят и по-малка сладост). Тези сортове са с по-лесно отделяща се кожа.
* Френски хибриди - те са разработени от "vinifera" грозде след като по-голямата част от гроздовите сортове са били унищожени през 19-ти век.

Гроздето е култивирано за първи път в Западна Азия още през 5000 г. пр. Хр. То играе важна роля в много библейски истории, които го посочват като "плод на лозата". По време на древните гръцки и римски цивилизации гроздето е почитано поради използването му за направа на вино. През ІІ-ри век са засадени гроздовите масиви в долината на река Рейн в Германия.

За първи път гроздови масиви са засадени в Съединените щати в началото на 17-ти век от испански мисионери в Ню Мексико. Впоследствие лозарството бързо се разпространява в централната долина на Калифорния, където климатът, както и липсата на насекоми, които нападат гроздето, създават изключително благоприятни условия.

В края на 19-ти век почти всички сортове грозде "vinifera" във Франция са били унищожени от насекоми, непреднамерено внесени от Северна Америка. След кръстоска на оцелели сортове с американски видове е станало възможно отглеждането на грозде в този регион, известен със своето вино. В момента Италия, Франция, Испания, Съединените щати, Мексико и Чили са сред най-големите производители на грозде за търговски цели.

В долината на Тракия грозде се отглежда повече от 3 000 години. България все още пази славата си на производител на грозде - сортовете Димят и Булгар имат много златни медали. За съжаление днес българско грозде можем да наберем единствено в градината на баба, защото това в магазина е гръцко, а през зимата - чилийско.



Хранителен състав на гроздето

Гроздето е плод без мазнини, наситени мазнини, натрий и холестерол. Химичният състав на гроздето е различен за различните сортове. Той зависи от степента на зрялост, от почвата, от агротехниката, приложена при отглеждането й. Гроздето е изключително хранителен плод, което се дължи на захарите в състава му: от 13 до 24% захари, преобладаваща от които е глюкозата, следвана от гроздовата захар и малко фруктоза.

Известно е, че гроздовата захар е най-доброто "гориво" за човешкия организъм, защото не се преработва от храносмилателните ензими, постъпва в кръвта непроменена и се усвоява оптимално.

Тя е източник за образуване на гликоген (животинска скорбяла), която се отлага в черния дроб и мускулите и служи за енергиен резерв на организма. Киселините в състава на гроздето (винена, ябълчена и др.) са от 4 до 7%. Те подпомагат функциите на храносмилателната и отделителната система.

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр продукт:
Белт./гр Въгл./гр Мазн./гр Захари Фибри Калоричност
0.72 18.1 0.16 15.48 0.9 70 kcal

Етеричните масла, танинът и смолистите вещества в съдържанието му придават изтънчен аромат и приятен вкус на различните сортове грозде. Общото количество на минералните вещества (магнезий, калций, силиций, арсен, йод и др.) в гроздето е от 0,5 до 0,9%, от които най-голям дял се пада на калия. Гроздето съдържа още известно количество витамин С и в по-малко количество витамини РР, каротин, В1, В2 и др.



Здравословни ползи

Богатата смес от фитосъединения, съдържащи се в гроздето, го правят изключително полезно и има многобройни защитни ефекти, свързани с метаболизма на холестерола, оксидативния стрес (действието на свободните радикали) и възпаленията. Черните сортове грозде, за разлика от белите, са особено богати на полифеноли.

Калият действа като естествен диуретик, калцият, фосфорът и минималните нива сол действат благоприятно на дренирането и отделянето на токсини. Магнезият пък помага за намаляване на физическата умора, а цинкът предпазва от преждевременно стареене.

Полезните качества на гроздето се дължат до голяма степен на витамин В, който предпазва мускулите от спазми, и на витамин РР, който благоприятства бронзирането на кожата и укрепва стените на кръвоносните съдове (използва се и за лечение на спукани капиляри и болести по вените).

Независимо от ниското съдържание на витамин С, гроздето допринася за по-доброто му усвояване от организма. Изследвания върху животни доказват, че съставна част от гроздето, наречена ресвератрол, може да блокира развитието на раковите клетки, преди да образуват тумори. Затова специалистите препоръчват да се консумира грозде като превантивна мярка срещу ракови заболявания.

Много диетолози твърдят, че гроздето помага за намаляване риска от две от най-смъртоносните болести в света, а именно коронарна болест и рак. Под формата на гроздов сок гроздето е известно със способността си да пречиства черния дроб и да води до освобождаване на повече пикочна киселина от организма.

Въпреки това гроздовият сок не е прекалено опростена течност и се нуждае от повече слюнка и храносмилателни сокове, за да може да се храносмила лесно от организма и да не предизвиква спазми.

Един интересен, но малко известен факт е, че гроздовите семена са по-здравословни, отколкото самия плод. Те съдържат мощни антиоксиданти, които служат за предотвратяване на преждевременното стареене, заболяване и загниване, чрез контролиране на свободните радикали. Това помага да се предотврати развитието на дегенеративни заболявания и инсулти.

Според някои проучвания екстрактите в гроздовите семена съдържат до 50 пъти по-мощни антиоксиданти от витамин Е и витамин С. Освен това имат антивирусни и антиканцерогенни свойства, а също така осигуряват свободна и плавна кръвна циркулация. Кожата на гроздето също притежава някои хранителни вещества, които тялото може да превърне в антиракови агенти.

След тежки болести гърците ядяли грозде, за да възстановят силите си. Препоръчвали го и за подобряване обмяната на веществата. Казват, че помага и при главоболие или настинка. Полезно е не само свежото, но и сушеното грозде, познато като стафиди. Те оказват положително влияние върху нервната система.



Здравословни рискове

Гроздето може да предизвика разстройство на стомашно-чревния тракт и метеоризъм. Желателно е да го ядете без кожичката, особено ако страдате от язвена болест на стомаха и ако имате проблеми с червата, бъбреците и пикочните и половите пътища. Гроздето е противопоказано и за болни от захарен диабет.

Как да избираме грозде?

Избирайте гроздове с наситен цвят и със закръглени и здраво закрепени за чепката зърна. Грозде може да се съхранява до 5 дни в хладилник, без да бъде мито.

Какво да приготвим с грозде?

За да се възползвате максимално от ценните вещества, които предпазват сърцето, е най-добре да консумирате току-що откъснато грозде, но добре измито под течаща вода (за да се отстрани полепналата по зърната прах, съдържаща пестициди). То е чудесен плод за прясна консумация като десерт. Може да се използва за приготвяне на салати и сладкиши, както и за украса на коктейлни хапки в комбинация с кашкавал или синьо сирене.

От грозде се приготвят шира, вино и ракия. За да замразите грозде във фризер, трябва да го измиете и след това да го подсушите. Поставете един ред грозде върху плоска тава, замразете, и когато е готово, го приберете в кутия. Замразеното грозде е чудесно за закуска и различни сладкиши.
===========================================================
bb-team.org



_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov