НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 1:39 pm Вижте мненията без отговор
Мелотонинът в човешкия организъм
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Мар 05, 2010 2:00 pm
МнениеЗаглавие : Мелотонинът в човешкия организъм
Отговорете с цитат

Човешкият живот се подчинява на определен биологичен ритъм, чрез който се осъществява прецизно регулиране на работата на различните органи и системи.

В сложната система на регулиране на този ритъм фундаментална роля играе мелатонинът.



Биологичен ритъм

Биологичен часовник регламентира живота на човека и определя денонощен ритъм сън – бодрост. Това се усеща драстично при презокеанските полети, когато се сменя часовата граница и хората трябва да се пренастроят към новото часово време, обръщайки цикъла бодрост - сън.

Цикличните ритми в човешкия организъм определят нивата на секреция на различните хормони. Тестостеронът и кортизолът се синтезират най-активно сутрин в ранните часове на денонощието, растежният хормон се секретира най-силно в активната фаза на съня - т.нар. РЕМ-фаза. Всекидневните хормонални колебания се отразяват особено силно на редица физиологични феномени.

Така например два пъти повече инфаркти стават сутрин, отколкото през останалите часове на деня. Работещите в родилна зала гинеколози и акушерки знаят, че жените раждат най-често рано сутрин. Фармакокинетиката (разпределението на различните медикаменти в организма) също е подвластна на денонощните ритми в организма - например аспиринът се усвоява много по-дълго време от серума, ако се приема сутрин, а не вечер.

Установено е, че в контрола на денонощния ритъм бодрост - сън и на свързаните с тези състояния промени в секрецията на различните хормони (кортизол, тестостерон, растежен хормон) изключително важна роля играе синтезирането на мелатонин в човешкия организъм.

Мелатонинът е фундаментален регулатор на цикличните ритми на човешкото тяло. Той показва 24-часов модел на синтезиране и освобождаване. Неговата естествена биологична наличност за продължителен период от време (5 - 6 часа) по време на нощта определя и ефекта върху цикличната система на биологичните ритми.

Мелатонинът в организма

Мелатонинът се произвежда в епифизата – малка жлеза в мозъка, под диригентската палка на серотонина - един от най-важните невротрансмитери. Подобно на вампир мелатонинът се появява в кръвта само нощем и изчезва денем.

На здрачаване епифизата започва постепенно да засилва мелатониновата секреция, която достига своя максимум при пълен мрак.

Сутрин светлината активира зрителния нерв, като генерираният импулс преминава през гръбначния стълб и висшите проводни пътища и достига до епифизата, която блокира синтеза и секрецията на мелатонина. Така на практика работи един метроном, регулиращ и дейността на централната нервна система.

Получавайки непрекъснати импулси чрез зрителния нерв, епифизата вероятно е в състояние да регулира активността на различни органи и системи и да стимулира преминаването към “икономичен режим” когато е тъмно, с което намаляват значително енергийните разходи на организма. Основен елемент в този регулаторен механизъм също е мелатонинът.



Физиологично действие

Мелатонинът регулира цикъла сън – бодрост и синхронизира биоритмите. Този прецизен ритъм, индивидуален за всеки човек, може да излезе от релси, ако са налице нарушения в мелатониновата секреция.

Когато е в достатъчно количество, мелатонинът леко понижава телесната температура на човека – по този начин се намалява и консумацията на енергия и се ускорява регенерацията на клетките, които не са активни по време на фазата на съня.

Предполага се, че мелатонинът е и един от най-мощните, познати ни до момента, антиоксиданти, които действат както на ниво клетъчна мембрана, така и вътре в самата клетка.

В хода на еволюцията човек е загубил способността си да произвежда някои мощни антиоксиданти, като бета каротин и витамин С в организма си, но е запазил други антиоксиданти (например мелатонин), които дезактивират свободните радикали (голяма заплаха за организма) и така образуват мощна отбранителна система срещу тях.

Например мозъкът, съставен от 50 процента мастна тъкан, една трета от която са ненаситени масти, е много чувствителен към свободните радикали. Намиращата се в основата на мозъка епифиза синтезира мелатонин, който представлява “последния рубеж” срещу свободните радикали, атакуващи мозъка.

Мелатонинът понижава и нивото на “лошия” LDL-холестерол, предпазва от някои видове рак и стимулира имунната система.


Мелатонинът и възрастта

Нивата на мелатонин в периферната кръв са различни при млади и възрастни индивиди. Доказано е, че с възрастта циркадните системи в човешкия организъм се “развалят”. Както е и с повечето хормони, при остаряване нивото на мелатонина спада драстично - у 80-годишния човек например стойностите му в серума са едва 10 процента от стойностите при 20-годишни младежи.

Последица от това е значимата промяна в редица жизнено важни параметри. Особено важно е, че се повлиява негативно цикълът сън – бодрост; нощем температурата на възрастните не спада, което означава, че не могат да се състоят възстановителните процеси на тъканите и органите.



Мелатонинът като лекарство

Познати са невероятните качества на мелатонина, когато се налага да се преодоляват нарушенията в съня и смущенията в биоритъма след продължително пътуване със самолет през няколко часови зони. “Самолетната болест” (известна като jet lag) е всъщност нарушение на вътрешния биологичен часовник при продължителни, най-често презокеански полети.

При нея първоначално се нарушава ритъмът на съня, а това води след себе си и до други физиологични разстройства в организма. По тази причина таблетки мелатонин се използват често за подпомагане настъпването на естествения сън.

Така мелатонинът успява отново да настрои правилно вътрешния ни биологичен часовник. Освен това е доказано, че той намалява чувството за умора, дезориентация и колебания в настроението на повече от 50 процента от хората, които го ползват след тези полети.

Особено подходящи в това отношение са ретардните форми на мелатонин (таблетки със забавено отделяне), които гарантират плавно и равномерно отделяне в организма.

Мелатонинът може да удължи живота ни!

Нормалното функциониране на вътрешния, биологичен часовник влияе сериозно на продължителността на човешкия живот. Вероятно запазването на денонощните колебания в секрецията на мелатонина е особено важно за забавяне процеса на стареене.

Трансплантацията на епифизи от млади на стари плъхове е довела до подмладяване, докато трансплантацията на епифизи от стари плъхове на млади е ускорила остаряването на младата популация. Действието на мелатонина като лекарство е установено за първи път при опити с животни - подаването на хормона е удължило значително (с около 20 - 25 процента) живота им.

Едно изследване, направено в САЩ през 1995 г., доказва и имуностимулиращият ефект на мелатонина. Особено обнадеждаващи са резултатите при болни от рак, лекувани с цитостатици. Потвърждение на този ефект е получен в клиниката Сан Джерардо в Монца (Италия), където прилагането на мелатонин е удължило средната продължителност на живота на болни от метастазиращ рак на белия дроб.

След комбинирано лечение с мелатонин и имуностимулираща терапия 2 процента от пациентите напълно се излекували, при 18 процента е постигнат частичен ефект, а на 38 процента състоянието се е стабилизирало.



Лекарствени форми

Съществуват стандартна и ретардна (с бавно освобождаване) форма мелатонин. За съжаление и двете форми не удовлетворяват цикличните изискванията на човешкото тяло, защото мелатонинът има много къс полуживот (около 30 - 40 минути), а е необходимо да е бионаличен непрекъснато в продължение на 5 - 7 часа от започване до приключване на съня.

Освен това е необходимо и достигането на определено прагово ниво, което за повечето индивиди се получава при приемането на 3 - 5 mg мелатонин през устата.

Изготвянето на хронобиологична форма на мелатонин с контролирано освобождаване се обуславя поради необходимост от:

* бързо достигане на праговите нива, необходими да инициират началото на съня
* поддържане на периферна концентрация в кръвта за период не по-голям от 5 - 6 часа
* възпроизвеждане на модел, възможно най-близък до човешката физиология

Стандартните форми изчерпват ефекта си за около 2 - 3 часа, което води до дълги периоди на нощно будуване. Нормалното освобождане, както и ретардното не инициират и не поддържат съня.

Новата хронобиологично коригирана формула за контролирано освобождаване на мелатонин подпомага бързо настъпване на съня и поддържа достатъчната му продължителност. Въвеждането й в употреба промени драматично ефективността от прилагането на мелатонина в положителна насока!

Дозировка и начин на употреба

Мелатонинът не е сънотворно средство, към него няма привикване; той просто синхронизира биоритмите и гарантира спокоен и продължителен сън.

При всички лекарствени формули не са наблюдавани странични ефекти.
=====================


Ако някой от вас желае качествен и екологично чист мелатонин произведен от световно известната американска фармацевтична компания "Нейчърс Уей" нека се позове на услугите ни в нашия онлайн магазин www.zdravoslovno.biz като позвъни на телефоните посочени там!

Ние сме на Вашите услуги!

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov