НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 6:51 pm Вижте мненията без отговор
Авлигата пее много рано преди зазоряване
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Май 10, 2010 9:04 pm
МнениеЗаглавие : Авлигата пее много рано преди зазоряване
Отговорете с цитат

Поводът да отворя тази тема е слушането ми на пролетните пойни птици по цели вечери.

Така беше и след полунощ в събота. В градинката до блока ни има доста буйна растителност и многогодишни дървета с големи и красиви корони.

По това пролетно време квартала, особено вечерно време, бива огласян от гръмките им песнопения. Обожавам славеите и авлигите.

Събота вечерта те се надпяваха много продължително време - часове наред. Не можах да заспя изобщо чак до изгрев слънце (изгрева беше прекрасен - в разнообразно наситени розови нюанси)...

Наслушах се на Божествените им звуци и...не ми стигнаха.

Така се зарових из нета и открих всичките тези нещица (и много повече от тях!), които реших да споделя с вас...


Авлигата (Oriolus oriolus), наричана още Златен кос и Чичопейо е един от дребните видове в разреда Врабчоподобни.



Дължина на тялото около 23 см, размах на крилете 44 см и тегло около 75 гр. Оперението е красиво съчетано жълто-черно, човката е червена. Краката са сини.

Авлигата е прелетна птица. Долита през април и отлита в края на август. Зимува в Африка и остров Мадагаскар. През пролетта долитат първо мъжките, които заемат местата за гнездене. Техните мелодични песни се чуват от голямо разстояние, но самите птици трудно могат да се видят. Авлигата е плашлива птица.

Много трудно е да бъде доближена на по-малко от 20 метра. Те кацат обикновено в гъстата корона на дърветата. Може да бъде позната по характерните кратки мелодични звуци, които издава.

ПЕСЕНТА НА АВЛИГАТА...



Тялото на мъжкия е лимоново жълто, а крилата и опашката-черни. Горната страна на женската е маслиненозелена, а коремната светло жълта с черни надлъжни ивици. Младите птици преличат на женската , но имат по-светло оперение и слабо изразени черти на коремната страна.



КАК СЕ ХРАНИ АВЛИГАТА...

Разпространение

Гнезди в цяла Европа, Азия и северните части на Африка. По време на прелетите понякога изминава до 7 000 км. Зимува в Централна и Южна Африка, Индия и по островите в Индийския океан. Обитава широколистните гори. В България се среща почти повсеместно. Обитава окрайнините на горите, паркове, полезащитни пояси, лозови масиви и овощни градини.

Авлигата е широко разпространена в равнините и предпланините. Обитава широколистни гори, полезащитни пояси, обширни паркове, стари овощни градини, дървета край реки и блата и др. Гнездото се прави по дърветата. То е висящо и прилича на торбичка. Разполага го на чаталесто клонче, далече от ствола на дървото.

Изплетено е от лико и суха жилава трева. Отвътре е застлано с трева, перца и вълна. Мъжкият доставя материала а женската строи гнездото. Тя снася в него 3-5 млечнобели яйца, прошарени с дребни червенокафяви петънца, които мъти около 14 дни.

Мъжкият я храни, но много рядко я сменя в гнездото. За малките се грижат и женската, и мъжкият. Дълго след напускане на гнездото малките се движат заедно с възрастните и едва през август семейството се разпада.

АВЛИГАТА ПЕЕ СУТРИН РАНО...



Начин на живот и хранене

Авлигата се храни главно с насекоми и техните ларви, които събира по дърветата.Храни се с различни видове безгръбначни, гъсеници, насекоми, паяци. Когато имат възможност ядат и плодове на диви и овощни дървета. Нейната любима храна са едрите космати гъсеници на различни вредители по дърветата.

ВИДЕО ФИЛМ ЗА АВЛИГАТА...



Размножаване

Моногамна птица. Гнездото си строи обикновено на голяма височина, от порядъка на 10–15 и повече метра. И двамата родители заедно строят гнездото в продължение на 5–10 дни. Снасят 3–6 бели, напръскани с кафеникави петънца яйца, които имат размери 30х21 мм.

Мъти предимно женската в продължение на около 2 седмици. И двамата родители хранят малките и се грижат за тях. На втората седмица напускат гнездото и родителите продължават да ги хранят още около седмица.


===========================================
bg.wikipedia.org
zoomania.org

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov