НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 2:32 pm Вижте мненията без отговор
Как да отгледаме теменужки и иглики в градината си
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Май 12, 2010 12:32 pm
МнениеЗаглавие : Как да отгледаме теменужки и иглики в градината си
Отговорете с цитат

В градината ви може би има цветя с екзотични имена и помпозни цветове, но винаги можете да отделите една малка част от нея, за да засадите теменужки и иглика и да направите горски кът, който винаги ще привлича погледа с простотата и изяществото си.



Теменужка

Ще намерите теменужката в бяло, виолетово, розово, лилаво и дори синьо. С малко фантазия можете да си направите цветен килим с различни фигури. Просто начертайте план кой цвят теменужки в коя леха ще сложите.

Ако през пролетта сте добавили достатъчно органичен тор на почвата, няма да има нужда да торите специално, но имайте предвид, че те обичат богата на хумус почва.

Ако ще гледате теменужки за пръв път и нямате собствен разсад, сега е последният момент да си вземете готов и да го засадите в градината. Те се предлагат цъфнали през септември и октомври или през март и април. В случай, че не успеете сега, можете да вземете семена, които да засеете през юни или юли.

Добре е да засадите теменужките на полусенчесто място и да проверявате редовно дали не са нападнати от голи и обикновени охлюви и листни въшки. Ако това се случи, не бързайте да купувате изкуствени препарати.



Съветваме ви да погледнете рецептите за отвари за прочистване на растенията от листни въшки на естествена основа, които сме публикували. Поддържайте почвата и растенията максимално чисти от химия.

Ако видите, че вашият цветен килим започва да оредява в средата на лятото, просто подрежете теменужките до 7.5 см и изчакайте две седмици. Благодарение на бързия растеж след подрязването те отново ще станат гъсти и с множество цветове. Не забравяйте да почиствате увехналите листа и цветове всяка седмица. Така ще дадете възможност на растението да диша и да се развива спокойно.

Теменужката се гледа сравнително лесно в градински условия, но решите ли, че искате да се радвате на красивите цветове и на игликата, подгответе се за голяма борба.



Иглика

Подарят ли ви иглика в саксия, нашият съвет е възможно най-бързо да я пресадите в градината. Домашната обстановка не й понася особено добре. В градината е важно да й създадете условията, при които расте и се развива в природата.

Имайте предвид, че тя е много податлива на всякакви болести. Ако почвата е прекалено влажна, игликата ще загине от стъблено гниене. Става лесна жертва на листни въшки, голи охлюви и вирусни мозайки.

Важно е да има слънчева светлина, но да не е изложена на преките слънчеви лъчи и почвата да е с умерена влажност. Между три и пет годишна възраст, игликата, ако не е пресаждана, образува туфи, които трябва да разделите. В противен случай, цъфтенето ще намалее, а коренището ще се оголи.



Това ще доведе до измръзване през зимата или до изсъхване на растението през лятото.

След разделянето, игликата ще се подмлади, а вие ще имате посадъчен материал за още една леха. Не забравяйте да следите – всяка част от туфата трябва да има поне един растежен връх и да бъде засадена отново максимално бързо, преди да е изсъхнала.

Малките и прости горски цветя изискват повече грижа, когато се гледат в домашни и градински условия. Но цъфнат ли, пълнят сърцето ви с багри и аромати, от които разбирате, че усилията са си заслужавали.
====================================================
domigradina.com



_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov