НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Сря Апр 17, 2024 12:49 am Вижте мненията без отговор
Цветята на балкона
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Май 12, 2010 1:07 pm
МнениеЗаглавие : Цветята на балкона
Отговорете с цитат

Всеки знае, че всяко цветче е жив организъм, а всеки организъм има своите изисквания към околната среда – температура, влажност на въздуха и светлина.

Ето защо, преди да започнете да се занимавате с отглеждането на цветя на балкона, е необходимо да се отчетат някои моменти – балконът закрит или открит е, има ли силни ветрове, колко той е осветен...



Но, за всичко това особени знания не се изискват, достатъчно е да излезете на балкона. Вашият балкон от слънчевата страна на сградата ли е?

Подходящи са виещите се растения, които е необходимо да посадите така, че да засенчват прозореца. Ако балконът ви се осветява слабо от слънчевите лъчи, това не означава, че виещите се растения са затворена тема – може да ги поставите до стената, като се съобразите и изберете видове, които са издържливи на сянка.

Някои смятат, че е необходимо да се отчита цвета на стената, но всъщност вас какво ви интересува това? Не мислете, че ако вашите стени са от тъмна мазилка, трябва да засадите бели цветя, ако те не ви харесват. Така, че този момент ще го пропуснем.



Искате да имате на вашия балкон истинска градина?

Но можете да се сблъскате с редица проблеми, тъй като цветята тип гергина и гладиола, посадени в малки сандъчета, няма да получават достатъчно вещества за подхранването им, следствие на което те ще растат слаби и бавно. А ако по принцип държите балконът ви да изглежда добре от улицата, повярвайте ми, в този случай гледката няма да е привлекателна.

Но няма безизходни ситуации, на помощ идват едногодишните цветя, като: невен, латинка, петуния и др. За да могат тези прелестни цветя да зацъфтят и да украсят вашия балкон, купувайте готов разсад. Може сами да си направите разсад, но е необходимо семената да положите през месец март.

Препоръчвам ви здравец, фуксия (в България по-известна като Обички), с тях е по-лесно, тъй като те не са много претенциозни, цъфтят обилно и разкрасяват мястото, където са поставени, в различни прекрасни цветове.



Ако искате да се получи цветен балкон още от пролетта, то обърнете внимание на двугодишните и многогодишните цветя, като: теменужки и маргаритки. Първата година едва ли ще постигнете особена пищност на вашите цветя, но на следващата година ще се радвате на това, за което сте мечтали!

Да обърнем внимание на сандъчетата – дълбочината и ширината им трябва да е около 25 см, а дължината – до 1 м. Но не забравяйте и за укрепването им на прозорците и перилата– то трябва да е здраво, цветята са нещо красиво и не трябва те да стават причина за неприятности на тези, които ходят под терасите.

Не прекалявайте с видовете цветя, По-красиво е, когато са посадени грамотно не повече от 4 вида цветя. И съблюдавайте да са посадени на разстояние, достатъчно те да се развиват добре.

Ако използвате двуредово или триредово засаждане на цветята, не забравяйте, че на преден план се садят висящите растения, по средата – неголемите обемни храстчета, високите и виещите растения – близо до вътрешната стена на балкона.



А по-нататък – въпрос на вкус. Струва ми се, че на балкона не трябва да е много пъстро, аз обикновено садя цветя с един цвят, но с различни оттенъци – например, бели и сини. За жизнерадостните хора, чийто балкони са сенчести, великолепно ще подхожда съчетанието от топли цветове – жълти, оранжеви и червени.

И накрая, свежестта на зеленината създава на балкона приятна ажурна сянка, под която можете да поседите, полюлявайки се в плетено кресло!
========================================
gradinarstvo.blogspot.com



_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov