НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 7:07 am Вижте мненията без отговор
Горите на Балканите са застрашени
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Май 25, 2010 12:48 pm
МнениеЗаглавие : Горите на Балканите са застрашени
Отговорете с цитат

Съкровищница на биоразнообразието, те са изправени пред редица заплахи като изсичане, застрояване и пожари...

Незаконната сеч е най-големият проблем в региона Незаконната сеч е най-големият проблем в региона...



Нелегално изсичане, незаконни проекти за строителство, пожари... Горите на Балканите - съкровищница на биоразнообразието, са изправени пред множество заплахи.

Редица национални паркове в региона, където живеят големи популации от мечки и вълци, ще отбележат в края на тази седмица Международния ден на биоразнообразието, за да засилят чувствителността на гражданите по отношение на тези предизвикателства.




Ситуацията в Албания е най-тревожна.

Горите са покривали 51% от територията й преди 1990 г., според министерството на околната среда. Според различни източници тази площ сега е сведена до 25%.



По южното крайбрежие на Вльора 102 хектара гори са били изсечени, за да се посторят незаконно сгради. Нерегламентираната сеч, която е 10 пъти по-голяма от законната, засяга дори националния парк "Лура" - една от скъпоценностите на Балканите.




В Македония глобяват, ако си в планината без писмено разрешение




Интересни факти от Gorichka.bg в началото на Европейската седмица на горите


Еколози: Пирин и Витоша се унищожават по единна схема






Румъния, на чиято територия се намира най-голямата площ от девствени гори в Европа след Русия (300 хил. хектара), също не бе пощадена.

В националния парк "Пиятра Краилуй" в сърцето на Карпатите близо 300 хектара гори са били изсечени между 2004 и 2007 г., според неправителствената организация "Ейджънт Грийн".

Навремето "макар и да имаше закон, нямаше необходимите структури за контрол", за да се избегне частните собственици да обезлесяват върнатите терени, обяснява държавният секретар, отговарящ за горите, Кристиян Апостол.

[img]http://sg.stroitelstvo.info/showimg.php?filename=zx500_536033.jpg[/img]


Букурещ конфискува всяка година около 170 хил. куб. м незаконно изсечена дървесина. От 25 хил. акта, съставени от лесничеите за три-четири години, само два са довели до присъди, според Апостол, който изтъква като причина "възможността за интерпретиране" на закона.


В Сърбия, където също има девствени гори, асоциацията "Ендемит" критикува изсичането на дървета в националиня парк "Копаоник" с цел изграждане на спортни площи.




Нашето правителство трябва да реши дали неговата стратегия е развитието на туризма или защитата на околната среда, посочват от неправителствената организация.


В Босна и Херцеговина, където войната (1992-1995 г.) доведе до значителни опустошения, 1200 дъскорезници от общо 1800 вероятно са нелегални.



Пожарите - престъпни или случайни, са също сериозна заплаха за горите на Балканите.

В Македония над 35 хил. хектара гори изгоряха през 2007 г. Обезлесяването води до свлачища, наводнения и застрашава оцеляването на мечките, подчертават от Световния фонд за дивата природа.

В Хърватия законът ограничава стриктно разрешените строежи в горска зона. Румъния ще направи по-тежки санкциите срещу незаконна търговия с дървесина.

И терените с новопосадени дървета се умножават: 6000 хектара годишно в Сърбия, 15 хил. хектара са предвидени през 2010 г. в Румъния, 30 млн. дървета в Македония.



Но Габриел Паун, президент на "Ейджънт Грийн" в Румъния, подчертава: "Това, което ние засаждаме сега, ще се превърне в зряла гора след 80 години".
========================================
Източник: По материали на БТА



_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov