НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 6:11 pm Вижте мненията без отговор
За ягодите
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Юли 05, 2009 1:35 pm
МнениеЗаглавие : За ягодите
Отговорете с цитат

Ягодите са един от любимите плодове в продължение на много векове и много митове и легенди за тях са стигнали до нас. Например:

- Легенда твърди, че ако разчупите на две двойна ягода и накарате този, когото харесвате да изяде едната половина, а другата изядете вие, двамата ще се влюбите безумно един в друг.

- За да демонстрират перфекционизъм и праведност, средновековните зидари са издълбавали ягоди на олтарите и в горната част на колоните на катедралите.

- Ягодата се смята за символ на Венера, богинята на любовта, заради сърцевидната си форма и червения цвят.

- Ан Болейн, втората съпруга на Хенри VІІІ, е имало по рождение белег с формата на ягода на врата си, което според някои било сигурен знак, че е вещица.

- Първата документирана ботаническа илюстрация на ягодово растение се появява през 1454 г. в книгата "Herbarius Latinus Moguntiae", издадена в Майнц само четири години след като Гутенберг изобретил книгопечатането - факт, който може да се приеме като знак за голямото бъдеще на растителния вид Fragaria (ягода) от семейство Розоцветни (Rosaceae).

- Римляните са вярвали, че ягодите облекчават симптомите на меланхолия, изтощение, всички инфекции, треска, инфекции на гърлото, камъни в бъбреците, лош дъх, подагра, заболявания на кръвта, черния дроб и далака.

- В Отело Шекспир декорира кърпичката на Дездемона със символични ягоди.

- Мадам Талиен, важна фигура в двора на император Наполеон, е известна с това, че се е къпела в сок от пресни ягоди. За едно къпане са "отивали" близо 15 кг.

- В някои части на Бавария още спазват фолклорен ритуал да окачват кошница с диви ягоди на рогата на добитъка, като дар към елфите. Смята се, че елфите, които са страстни почитатели на ягодите, ще помогнат за раждането на много здрави теленца и ще има изобилие от мляко.

- Първият ягодов пай са правили американските индианци, като хляб от смачкани ягоди и мляна царевица.

- В Белгия има музей, посветен изцяло на ягодите!

Сезонът на ягодите прави лятото завършено. А една наистина добра новина е, че не можем и да си мечтаем за по-добра храна – ягодите фактически не съдържат мазнини, имат много малко калории и са пълни с витамин С. Една купичка ягоди – 100 гр. (6 средно-големи плода), има около 27 калории, 0.1 гр. мазнини и 6 гр. натурални въглехидрати. Това количество ягоди също ще ви снабди със 110% от дневната доза витамин С, с 14% фолиева киселина и с над 10% от препоръчителната дневна доза диетични фибри. И всичко това гарнирано с прекрасен вкус.

Единственият проблем с ягодите е това, с което обичаме да ги комбинираме – сметаната. Само 2 супени лъжици бита сметана с вашата купичка ягоди увеличава калориите над 100, а също и мазнините – до 9 гр.

За да не се изкушавате, ви предлагаме алтернатива за консумация на пресни ягоди като плодова салата, към която ще се пристрастите:
Изчистете 250 гр. ягоди, сложете ги в купа и поръсете леко със захар на кристали. Вземете половин лимон (по-добре да бъде лайм - зелен лимон, но и обикновен върши работа), изцедете сока му и полейте с него ягодите. Гарнирайте с листа от мента (джоджен).


actualno.com




_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
цецка33




Регистриран на: 13 Май 2010
Мнения: 96
Пуснато наПуснато на: Вто Юни 01, 2010 9:07 am
МнениеЗаглавие : ягоди
Отговорете с цитат

Развъждане на градински ягоди

Възстановяване на градински ягоди

През септември миналата година сред гъстата трева на необработената част на градината открихме няколко ягодови листенца. Тъй като да се очисти тревата беше невъзможно, в началото на март извадихме.

Прииска ни се да опитаме да отгледаме ягоди от семената, получени от нашите плодове. За целта оставихме за семена две много добре узрели, големи ягоди.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеПосетете сайта на потребителя Върнете се в началото
цецка33




Регистриран на: 13 Май 2010
Мнения: 96
Пуснато наПуснато на: Чет Юни 03, 2010 6:56 am
МнениеЗаглавие : Лечебни свойства на ягодите
Отговорете с цитат

Лечебни свойства на ягодите


- При простуда се пие отвара от ягоди. За целта 1-2 супени лъжици листа и цветове от ягоди се заливат с 2 чаени чаши вода и се варят 5-10 минути. От прецедената отвара се пие по 1 супена лъжици през 2 часа.

- Ягодите се използват като температуропонижа-ващо средство. За целта 1 супена лъжица сушени плодове се заливат с 1 чаена чаша кипяща вода, запарват се 30-40 минути се прецеждат. От запарката се приема по 1 чаша 3 пъти дневно преди ядене.

- За повишаване на имунитета се прилага следното средство: смесват се равни количества изсушени листа от боровинки и ягоди. Две супени лъжици от сместа се заливат с 500 мл вряща вода. След 40 минути течността се прецежда. Пие се по 1 чаена чаша топла запарка, подсладена с мед на вкус, 3-4 пъти дневно.

- Едно много приятно и ароматно средство за лечение на язвена болест е запарката от ягоди. Две чаени лъжички от тях се заливат с 1/4 л вряща вода. След като изстине, запарката се прецежда. Препоръчва се и консумирането на пресни плодове от горска ягода.

- При чернодробни и жлъчни смущения се прилага запарка от плодовете и листата на горската ягода. За целта 1 супена лъжица ситно надробени сушени листа и плодове се залива с 1/2 чаша вряща вода. Прецежда се и от нея се пият по няколко глътки в про- междутъците между храненията (7-8 пъти дневно). Добре е през сезона на горските ягоди да се яде колкото е възможно повече от тях.

- При атеросклероза и хипертония: 1 супена лъжица ситно надробени сушени ягодови листа се заливат с 250 мл кипяща вода и се оставят да киснат 2 часа. От запарката се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене. Препоръчва се и консумирането на пресни ягоди.

- При склероза помага сокът от ягоди. За целта 4 пъти дневно се приема по 1/3 чаена чаша прясно изцеден сок.

- При стенокардия помага запарката от риган и листа от горска ягода, взети в равни части. Една супена лъжица от сместа се залива с 1 чаена чаша кипяща вода. Запарката се прецежда и след 45 минути от нея се пие по 1/2 чаена чаша 3 пъти дневно преди ядене.

- При бъбречни заболявания 1 супена лъжица ситно надробени листа от ягоди се варят 15-20 минути в 1/4 л вода. Отварата се прецежда и се изпива на 3-4 пъти за 1 ден.

- Ягодите притежават антитиреоидно действие и ако се консумират в големи количества, намаляват поглъщането на йод от щитовидната жлеза.

- При бъбречнокаменна болест и подагра се препоръчва в продължение на 10-15 дни всекидневно да се ядат по 0,5-1 кг пресни ягоди.

- При подагра се приготвя следната запарка: 3 супени лъжици ягоди се заливат с 1 чаена чаша кипяща вода и се запарват 2 часа. От прецедената запарка се пие по 1/3 чаена чаша 4 пъти дневно.

- Пресните и сушените ягоди, сокът и коренищата им широко се прилагат при заболявания на черния дроб (остри и хронични холецистити, жълтеница, хроничен хепатит, жлъчнокаменна болест) и на стомашно-чревния тракт (хронични гастрити, колити, ен-тероколити, хемороиди и др.).

- Запарка от листа на горска ягода се прилага при бронхиална астма, обриви, нарушения на менструалния цикъл.

- При екзема 2 пълни супени лъжици сушени ситно надробени листа от горски ягоди се заливат с 0,5 л вряща вода и след 2-3 часа се прецеждат. От запарката се приема по 1/3 чаена чаша 4 пъти дневно преди ядене.

- Трябва да се има предвид, че някои хора не понасят ягодите. Ако ядат от плодовете, те могат да получат уртикария, сърбежи и други признаци на алергия. При появата на такива симптоми трябва веднага да се прекрати консумацията на ягоди и да се потърси лекар.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеПосетете сайта на потребителя Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov