НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 8:35 am Вижте мненията без отговор
Касис
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
цецка33




Регистриран на: 13 Май 2010
Мнения: 96
Пуснато наПуснато на: Вто Юни 08, 2010 8:51 am
МнениеЗаглавие : Касис
Отговорете с цитат

Витаминен концентрат

Природата, създавайки растението касис, е сътворила един естествен витаминен концентрат. По съдържание на витамин С (160 - 200 мг%) касисът отстъпва само на шипката и ракитника, а на витамин Р (1000 - 2138 мг%) – само на аронията и черната черница.

Дневната доза от витамин С, нужна за човека, може да се набави само от 15-20 г пресни плодове касис. Важно е да се знае, че количеството ензими в тях, разрушаващи аскорбиновата киселина, е малко, което значи, че при правилно консервиране (замразяване, изсушаване, приготвяне на сокове, сиропи) витамин С се запазва. Това прави плодовете подходящи за употреба през всеки сезон.

Дребните плодове са богати още и на органични киселини (1,9 - 3,7%). Преобладава лимонената киселина. От минералните соли най-големи са количествата на калия (290 - 320 мг%), калция (44 - 48мг%), фосфора (35 - 45 мг%), магнезия (15 -19 мг%), желязото (0,9 - 1,6 мг%). Значими са и количествата на микроелементи, като: манган, мед, цинк, бор, молибден, флуор, йод. От захарите, които са 7 - 12% общо, преобладават фруктозата и глюкозата.

Енергийната стойност на 100 г плодове е 48 кал, което прави този плод подходящ за хора, спазващи диети.

От много древни времена касисът се ползва с лечебни цели. Той е особено полезен плод за страдащите от атеросклероза и хипертония, защото голямото количество на витамин Р пречи на дегенеративните процеси в капилярните стени. Консумацията на касис увеличава защитните сили на човешкия организъм и има профилактично действие против простудни и инфекциозни заболявания.

Поради съдържащите се в касиса желязо, манган и мед, той е полезен при анемия. Количеството калий пък го прави отлична храна при сърдечна и бъбречна недостатъчност, повишено кръвно налягане и особено при болестни състояния с отоци.

Установено е положителното въздействие на сока и концентрата от касис върху зрението и при диетите за отслабване. Касисът се прилага и при язва на стомаха, гастрит с повишена киселинност на стомашния сок.

В момента на българския пазар се продават както изсушени плодове от касис, така и сладка, чайове и сиропи.

Касиса е сравнително ново за нашата страна овощно растение. По – големи насаждения от него се създадоха в края на 50 – те години, като започна и масовото му отглеждане в дворните и вилни места. Интереса кам тази култура се дължи на високата биологична стойност на плодовете, които са много търсени и добре платени на световния пазар.

Освен високото съдържание на захари, органични киселини, на багрилни и пектинови вещества, на етерични масла и други, това са едни от най – богатите на витамин С и Р плодове, а също и на други витамини. Те се консумират ограничено в прясно състояние, но се преработват в много разнообразни продукти.

Касиса се развива най – добре при условията на прохладен и влажен климат, затова може да се отглежда в много по – северни географски ширини, където малко други видове виреят добре.

У нас най – подходящи условия за отглеждането на касис има в планинските и полупланинските райони. В по – ниските места, задоволителни резултати се получават при засаждането му на северни склонове и при наличието на достатъчно влага.

Кореновата система е силно разклонена, туфеста и основната част е разположена на 10 – 50 сантиметра дълбочина. Касиса е типично храстовидно растение с многобройни, почти еднакво развити, разно възрастови стъблени образувания. Най – много и най – качествени добиви се получават от младите стъбла – до 4 – 6 годишна възраст.

Ежегодно от приземната или от подземната част на стъблата израстват нови леторасти, броя и размерите на които зависят от възрастта, от агротехниката и предимно от резитбата Те се използват за заместници на по – старите и със отслабнал растеж стъбла.

Възрастта на стъблените образувания се определя по оцветяването и по растежните прояви. Най – младите стъбла са сиво – бели и със застаряването стават все по – сиво кафяви до кафяво – черни. Със застаряването растежа върху разклоненията прогресивно намалява, което се отразява и на количеството и качеството на плодовете. Тези особености е необходимо да се спазват, за да може правилно да се провежда резитбата, която е едно от основните мероприятия при отглеждането на касиса.

Плододаването на касиса започва още на втората година след засаждането и при правилно отглеждане може да продължи до 15 – 20 години. От един декар се получават от 500 до 800 килограма плодове.

Пролетното развитие започва много рано, но измръзванията са рядко явление. Всички сортове се самоопрашват, но по – добри резултати се получават, когато се засаждат съвместно няколко сорта. Узряването започва 60 – 70 дни след цъфтежа, което в повечето случаи е към края на юни до средата на
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеПосетете сайта на потребителя Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Юни 10, 2010 11:54 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Преди години, тогава, когато бях девойче стройно, не че и сега не съм си стройна, но...не съм вече девойче, та тогава един път се бях натровила много жестоко...

Беше през тоталитаризма естествено и лекар в забутаното ни селце имаше, но...когато се разбра колко много съм претровена, лекарят беше на другият край на селото, а трябваше да се действа бързо.

Тогава, не знам защо, почти в безсъзнание съм казала да ми донесат да пия сок от...касис.



Трудно се намираше тогава такова нещо...още повече пък по малките затънтени в дълбоката провинция селца.

Но...за щастие в селския магазин, който беше сравнително по-близко от лекаря, имало сок от касис - точно 3 бутилки, колкото съм искала.

Изпих ги една след друга, че дори и още ми се искаше.



Ободрих се, спрях да повръщам, освежих се, лицето ми се избистри и бузките ми си възвърнаха розовичкия цвят.

Лекарят, когато дойде ме погледна от изненада с увиснало чененце и каза, че това не е възможно...аз да съм жива и здрава, но...беше така.

Попита какво съм пила, а майка и баба дружно отговориха: "Касис - 3 бутилки!"

Та така касисът ми спаси живота!

Невероятен плод е...и невероятно лечебен, просто...вълшебен!



_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
цецка33




Регистриран на: 13 Май 2010
Мнения: 96
Пуснато наПуснато на: Пет Юни 11, 2010 8:03 am
МнениеЗаглавие : да така е ..
Отговорете с цитат

Любимият ми сок ...
сега касиса започна да зрее ...всеки ден опитвам по няколко зрънца....малко е кисел но много ароматен....
това ми е наследсво от ...незнам кои го е носадил но е много голям...и много красив храст.
Също така си имам и много едър и красив дрен това са ми гордоста в градината....има и една много стара ябълка....

но сега чакаме джанката.....страхотна ракия става от нея като я измешаме с дренки....макар че аз пия с удоволствие само вино...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеПосетете сайта на потребителя Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov