НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Сря Апр 17, 2024 1:43 am Вижте мненията без отговор
Розата - Кралицата на цветята
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Юни 21, 2010 7:39 pm
МнениеЗаглавие : Розата - Кралицата на цветята
Отговорете с цитат

Розата - Rosa Damascena

Розите са били високо ценени през вековете в цял свят поради техните лечебни качества, балансиращата природа на техния аромат и багрите на техните цветове. Те носят романтика и наслада, чистота и радост. Розите символизират любовта.



История и митове

Никой не може да каже дали розата идва от Китай, Индия или Персия, тъй като тя е много стара - следи от рози са намерени във вкаменелости на повече от 25 милиона години. Тя е била част от нашия живот и легенди от древни времена. Името на Дева Мария е включвало думата "роза" в много случаи.

Например "Мистичната роза" и "Кралицата на свещената розова градина".

В съставките на мирото неизменно влизало розово масло. В древна Гърция розата била символ на богинята Афродита. В древен Рим розата била свързвана с Адонис и Венера. В Индия богинята "Великата майка" била известна като "Свещената роза". В древен Китай червената роза била наричана "Цветето на богинята". След многото светци, за които се твърди че били благоуханни, била и Света Роза, която естествено ухаела на рози.

Родното място на култивираната роза най-вероятно е Северна Персия, на Каспийско море или Фаристан - на Персийския залив. Древните персийци наричали розата "гюл" или "Цветето" с главна буква. Тя става символ на Персия (днешен Иран).

Розите украсявали щитовете на нейните воини. С розова вода се поръсвали гостите за добре дошли, като този ритуал съществува и до ден днешен. Тя била приемана като напитка, подправяна с канела и захар и добавяна към много деликатеси. В златните времена на Багдад, строителите на джамии смесвали розова вода (и мускус) в хоросана и когато обедните слънчеви лъчи нагрявали стените се излъчвал невероятен аромат.

През 1684 след като посетил Персия Кампфър писал за производството на розово масло. "Розите на Шираз са удивителни, защото по време на дестилацията отделят мазно вещество, подобно на масло, наричано розово масло. Тази субстанция се цени повече от златото и няма парфюм на света по-сладък и по-прекрасен."

Египтяните използвали много розово масло в техните светски и религиозни церемонии, а също и за мумифициране. Следи от рози са намерени в египетски гробници. Клеопатра спяла на възглавница, пълна с розови листенца и се къпела с розова вода. Нейните любовни завоевания били подпомагани от ароматни есенции. Тя съблазнила Марк Антоний като напоила платната на нейния кораб с розово масло и покрила стаята си с дебел килим от розови цветове.

Елините смятали аромата на розата за освежаващ и ободряващ уморения ум. Те подправяли виното си с рози, за да предотвратят махмурлук, разпръсквали вази, пълни с рози на техните пиршества и оргии. Червена роза е изобразена в палат отпреди 4000 години в Кносос, Крит.

Розата е в основата на много легенди. Най-старите данни за нея могат да бъдат намерени в "Илиада" и "Одисея" на Омир. Древногръцката поетеса Сафо избира розата за Кралица на цветята. Някога е имало обичай да се окачва роза над масата за вечеря като знак, че всичко споделено ще остане тайна. Дори сега гипсовия орнамент в средата на тавана се нарича "розетка".



Розово масло

Розовото масло (на английски - rose oil, rose otto или rose attar) се извлича от венчелистчетата чрез парна или водно-парна дестилация. Етеричното масло, на което се дължи аромата на розата се намира в цветовете и листата, като венчелистчетата са основната секретираща част на цвета.

Розовото масло е бледожълто на цвят, понякога със зеленикав оттенък. Има силен мирис на свежи рози, който може да се опише като сладък, цветист, женствен, богат, топъл, изкушаващ и опияняващ. Розовото масло е най-малко токсичното от всички етерични масла. Съставът на розовото масло е доста променлив, като това се дължи на множество фактори, като вида на цвета и мястото на отглеждане.



Българско розово масло

Първите рози били донесени в Тракия от завръщащите се войници на Александър Македонски. Розите били внесени в този регион от Кашан, Персия през Дамаск, Сирия. Климатичните условия на Казанлъшкия регион се оказали много по-благоприятни, отколкото в страната на нейния произход.

Влажността на въздуха и облачността допринесли за получаване на рози, с високо съдържание на етерично масло. С времето хората започнали да прилагат двойна и многократна дестилация. Така за първи път розовото масло става главния продукт на дестилацията и резултатът бил масло с ненадминато качество, непознато досега.

Новият продукт - българското розово масло - скоро станало известно по света. То било посрещнато много добре от новите парфюмерийни и козметични индустрии, процъфтяващи в Европа по това време, докато Ориента все още се вълнувал предимно от розовата вода. За целите на транспортирането били създадени специални калайдисани медни съдове в дървени опаковки, наречени конкуми.

Така наречените мускали, направени от мед или стъкло, също в дървени кутии, били използвани за по-малки кооличества. Тези интересни артикули можете да видите в Музея на розата в Казанлък, създаден през 1969 година, както и стари дестилационни съоръжения, етикети, шишета, снимки, документи, сертификати и други.

Първото розово масло в България било дестилирано около 1655 година. През 1820 година в Казанлък се създава първата розотърговска къща на Дончо Папазов, а градът става център на българското розопроизводство. Днес България произвежда 40% от розовото масло с перспектива за нарастване до 55%. През 2001 година България е изнесла 1 200 кг розово масло, от които почти 60% са отишли в страните от европейския съюз и 35% в САЩ.

С нейната 350-годишна традиция в производството на розово масло, българското розово масло е признато за най-качественото розово масло. То е вечно. Конкум българско розово масло, произведено през 1940-те днес струва повече от $20 000 и се намира трудно.

Търсенето за българско розово масло все още е по-голямо от неговото предлагане. За добива на 1 капка розово масло са необходими 30 рози, а за 1 кг - 3000-4 000 кг розови цветчета. Като се има предвид това, фактът че розовото масло е 50 пъти по-скъпо от другите масла е разбираем.

Понастоящем има около 1 000 вида в рода Роза в семейство Розоцветни, но най-важни за добива на етерично масло са Дамаската роза (Rose Damascena) и Червената роза (Rosa Gallica). В България има 1 300 хектара розови насаждения, повечето от които в Розовата долина. Почвите в този район са дъблоки и водопропускливи - чернозем, алувилано-ливадни, с достатъчно хумус.

Дъждовните дни са много и това удължава периода на цъфтене, потиска изпаряването на маслото, като в същото време увеличава добива на масло и подобрява неговото качество. Отсъствието на интезивно слънцегреене предотвратява нежелателното освобождаване на летливите ароматни съставки от цветовете.

Пъпките започват да се формират през март, развиват се през април и обикновено започват да се отварят около 10-15 май. Цъфтят от средата на май до средата на юни. Брането се извършва на ръка и започва в 6 сутринта и трябва да се преустанови преди 11, освен ако денят не е облачен. След изгрев слънце съдържанието на етерични масла в цветовете спада до 30% поради изпарението.

Розоберът продължава 20-25 дни. Повече от 2000 души са ангажирани с брането на розите всяка година. Един опитен розоберач може да събере до 50 кг на ден, от които се произвеждат около 10 мл ценно масло. Събраните цветове трябва да се обработят в рамките на 24 часа.



След дестилацията цветът може да се използва за изготвянето на слабителни средства, като тор за розовите насаждения или за фураж. Розовата долина винаги е очаровала хората с нейната красота. Големият писател Иван Вазов е дал израз на емоциите, които пейзажа на Розовата долина поражда в него през 1886 година.

"Но и сега тя колко е прекрасна! Колко сила и фантазия природата-магесница е похарчила, за да окичи пролетното й рухо! Старозагорското поле учудва погледа с богатствата си и с неизмеримостта на хоризонта си; Казанлъшката долина го омайва с разкошната си пъстрина и величественост.

Там естеството е гений благодатен, тук е поет. Додето ти стига окото, гледаш бляскаво зелени ливади, нежни кадифени морави, живописни ландшафти, гюлови градини, вече заруменели и заблагоухали, пресни поляни, през които ручат бистри планински бари, и всичко това прошарено с купове горици от кестени, орехи, сливи, череши, круши, дрянове, ябълки, вишове, празнично разцъфтели, а през средата на тая панорама между върбалаци и шумящи брястове, вие се млада Тунджа и шари чудни меандри по зелената равнина.

В дъното на картината - Стара планина: верига исполинки върхове, които се къпят в синьото небе: а далеко на запад мръщи се халосаният Юмручал, забулен от снегове и облаци, като Олимпът на някой балкански гръмовержец. Щастливите елисейски поля, турени при предела на Бореевото царство!

А след петнайсет дни тия нежни зеленини някоя вълшебница ще засипе с росни трендафили и из въздуха ще се залеят благоухания, заедно с песните на тъмнооките берачки, увенчани с пресни рози, като старовремските гъркини от Пафос и Цитера по венерините празници … "



Терапевтични свойства

Розите са били използвани в традиционната медицина на древните китайци, индийци, персийци, араби и т.н. От векове чистото розово масло е използвано за лечение, хармония, романтика и наслада. Розите били отглеждани в манастирските градини, заради техните лечебни качества и са били важна част от Материя медика. То е било известен афродизиак в продължение на векове.

Древната традиция розови листенца да се разпръскват на брачното ложе и да се използват в сватбени церемонии съществува и до ден днешен. През 16-ти век по време на бубонната чума във Франция Нострадамус приготвял "розови хапчета", които съдържали розов цвят, карамфил, ирис, кипарис... За същата цел в Италия алхимикът Алексис от Пиемонт предписвал смес от 18 билки и розата била една от тях.

Доказано е, че розовото масло има следните въздействия върху човешкото тяло: антидепресант, противовъзпалително, антисептично, антиспазматично, противовирусно, афродизиак, обезболяващо, стягащо, бактерицидно, цикатризиращо, жлъгегонно, холеретично, пречистващо, диуретично, стимулиращо менструацията, кръвоспиращо, чернодробно, слабително, муколитично, стимулиращо раждането, седативно, стомашно, спазмолитично, тонизиращо, противоглистно

Глава:
Розата помага при главоболие и проблеми с очите (розов хидрозол), ушите, гърлото и зъбите; мигрена, махмурлук, очни инфекции, конюнктивит, блефарит, стоматит, гингивит, зъбобол, кариес, пулпит, афти, възпалено гърло, тонзилит, ларингит, отит, трахеит, сенна хрема.

Храносмилателна система:
Има успокояващ ефект върху стомаха, когато има емоционален стрес, помага за изчистването на храносмилателната система, успокоява възпаленията, стимулира отделянето на жлъчка; липса на апетит, анорексия, булимия, задръстване на черния дроб, гадене, повръщане, камъни в бъбреците и пикочния мехур, чревни паразити, запек, гастрит, язва на дванадесетопръстника, пептична язва, проблеми с бъбреците, холецистит, проблеми с далака, жълтеница, ентерит, хемороиди, хепатит, атонична диспепсия, колики, холангит, стомашни болки, синдром на раздразнените черва.

Ендокринна система:
Балансира хормоните, помага за регулиране на менструални проблеми.

Кръвообращение:
Подобрява общото кръвообращение, тонизира вените и артериите, разширени вени, тонизира сърцето и капилярите, склероза, кръвотечения, световъртеж, сърцебиене, проблеми с кръвоносните съдове, проблеми със сърцето, високо кръвно налягане.

Нервна система:
Подобрява концентрацията, слаба памет, безсъние, тревога, разсеяност, меланхолия, апатия, кошмари, депресия, следродилна депресия, заекване, раздразнителност, умствена умора.



Отделителна система:
Цистит, уретрит, вагинит, вулвовагинит.

Репродуктивна система:
Розата се смята за въплъщение на женствеността. Хипократ препоръчвал розата в акушерството. Балансира нередовна менструация, успокоява и облекчава проблеми с матката, добро средство за поддържане на репродуктивните органи; еректилна дисфункция, стерилитет, фригидност, афродизиак, ПМС, аменорея, дисменорея, менопауза, проблеми с яйчниците, проблеми с матката, напрежение по време на менструацията, подобрява вагиналната секреция (особено след менопауза), ендометриоза, левкорея, подходящо за жени, които са имали спонтанни аборти, подпомага зачеването

Дихателна система:
Успокоява възпаления, астма, кашлица, белодробни абсцеси, инфекции, туберкулоза, бронхит, настинка, грип, синузит, пневмония.

Кожа:
От векове розата е била свързвана с женската красота и оттук с грижата за кожата. Има тонизиращ и стягащ ефект върху капилярите, което я прави подходяща за намаляване червенината. Има пречистващ, почистващ, успокояващ и антисептичен ефект; подходящо за всички видове кожи особено суха, зряла, възпалена и чувствителна, напукана и отпусната; екзема, бръчки, акне, белези, спукани капиляри, алергичен дерматит, дерматоза, алергия, херпес зостер, изгаряния първа и втора степен, лъчеви изгаряния, порязано, некроза, псориазис, циреи, пигментни петна, стрии, инфектирани рани, обрив, отоци, импетиго, скарлатина, суха и тънка коса, дълбоки рани, подпомага регенерацията на клетките.

Розовият хидрозол със сигурност е по-достъпен начин за поддържане на кожата. Той има омекотяващ и охлаждащ ефект върху възпалената кожа, тонизира и има антисептичен ефект. Най-подходящ е за чувствителна, суха и деликатна кожа и подобрява някои форми на дерматит.



Психология:
Основно масло за сърдечната чакра, подсилва и позволява на енергията на любовта да се разпростре към един човек или към всички хора, добро когато сърцето е било затворено от мъка. Подхранващо, помага при депресия, шок, мъка, разбито сърце, успокоява гнева, успокоява емоциите, особено депресия, фрустрация, ревност и негодувание, завист, омраза, вина, подозрение, пристрастявания, агресия, гняв, апатия, тежка загуба, отпадналст, амнезия вследствие на шок, деменция, шизофрения, маниакална депресия, преживяно насилие, самотност, избухвания, страх от неполучаване на любов, страх от смъртта, страх от сексуалността, страх от отпускане, нещастие, пасивност, разкаяние, самообвиняване, отказ от емоции, умствена умора, тъга и негативизъм, емоционален срив и други проблеми, свързани със стреса.

Чудесен аромат за медитация, креативност, концентрация, задоволство, щастие, радост и мир.



Други действия:
Розовата вода се оказва много ценна като антисептик при очни инфекции, конюнктивит и възпалени очи. Действа освежаващо, противовъзпалително, регенериращо, хидратиращо. Може да се използва за възпалено гърло. Превъзходно средство за почистване на кожата, в освежаващ спрей за тялото и лицето или в аромалампа. Отлично за бебета.


Приложение
Българското розово масло е първокласно етерично масло. То има най-високата честота (320 Hz) от всички етерични масла, което означава, че ароматните молекули при инхалации или намазване могат бързо да проникнат в тялото, като бързо изпълват с енергия всяка клетка и внасят хармония, равновесие и красота. Помнете че, с оригиналното розово масло, с малко количество се постига много.

Розовото масло може да се добавя в масажни масла, масла и кремове за лице и може да се използва за вани или душове, за инхалации и гаргари. Ако искате да се насладите на сладкия аромат капнете една капка в аромалампа или налейте малко розова вода. При безсъние капнете на кърпичка и поставете близо до възглавницата.

За да си направите сами парфюм смесете 5 капки розово масло с 20 капки жожоба. За медитация сложете съвсем малко на челото, гърлото и сърдечната област. За да внесете красота и настроение сложете изсушен розов цвят в красива купа и напръскайте с малко розово масло.



За масажно масло или масло за лице използвайте 5 капки на 10 мл растително масло. За компрес добавете 1-2 капки към 1 литър вода. Оставете компреса да действа около 10 минути и отново навлажнете. За парна баня кипнете 1 литър вода, налейте в купа и добавете до 5 капки розово масло.

По време на раждане вдишването на роза и жасмин от аромалампа помага за успокояване между контракциите и облекчава болката. Или просто изтрийте лицето и тялото с розова вода и ли нероли за освежаване. Розата има очистващ ефект върху матката. Смята се, че улеснява раждането на големи бебета.

Някои ароматерапевти стигат по-далеч. В зоопарка в Денвър маймуните редовно се третират с етерични масла, а белият равнец и розата са любими на Сали. Те карат 36-годишната "дама" да се движи като дете. За домашни любимци розовата вода може да се използва в успокояващ спрей или вместо дезодорант за животното или къщата. Помага и при кожни възпаление.

В Япония, където има традиции в прилагането на ароматерапията в работна среда, розовото масло се използва за повишаване на ефикасността по време на работни срещи и подобряване качеството и скоростта на вземане на решения.

Розовото масло се съчетава чудесно с масла, извлечени от други цветя като жасмин, лайка, индрише, лавандула, иланг-иланг, нероли както и с бергамот, салвия, мандарина, пачули, сандалово дърво и бензое. Моята любима комбинация е роза, сандалово дърво, мандарин, иланг-иланг и бензое.

Персийците вероятно са били първите, които изследвали кулинарния потенциал на розовата вода, като я смесвали с овнешка лой и така подправяли храната. Те също изобретили марципана, направен от смлени бадеми, захар и традиционно ароматизиран с розова вода. Арабите и индийците я използвали за приготвянето на сладки напитки и десерти.

Други кулинарни висоти в които е включена розовата вода включват локума, който е на повече от 500 години. През 19-ти век Американски шейкъри произвеждат есенция на базата на двойно-дестирилана розова вода, която е бил толкова популярна, колкото ванилията днес.

В България розовия цвят се използа за изготвянето на розов мед, конфитюр, ракия и ликьор. Два ликьора ('L' Huile de Rose' and 'Parfait Amour'), произеждани във Франция също използват розов цвят като основна съставка.



Чистото розово масло е присъствало в много скъпи парфюми откакто е бил направен първия спиртен парфюм. Унгарската вода бил направен през 1370 година за Елизабет Унгарска. В момента купувачите на българско розово масло включват парфюмерийни фирми като Шанел, Ив Сен Лоран, Кристиан Диор, Ести Лодер и американската International Flavours and Fragrance.

Имайте предвид, обаче, че днес около 80% от парфюмните съставки са синтетични. Розовото масло е част от един от най-популярните парфюми на всички времена Шанел No5 - единственото, което Мерилин Монро обличала преди лягане. Днес шишенце от парфюма се продава на всеки 30 секунди.

Розата си е роза, но тази, която расте в космоса може да е по-приятна за носа. По време на мисията на совалката през 1998 година изследователите открили, че цвете, растящо в космоса дава малко по-различно етерично масло.

Полученият аромат бил вложен в производството на 2 търговски продукта: парфюм на Шисейдо, "Дзен" и спрей за тяло на Юнилевър "Импулс". Резултатът бил тотален хит. През 2003 година експериментът бил повторен на борда на совалката "Колумбия". Производството на нов аромат се посреща възторжено от парфюмерийната индустрия, в която са вложени милиони.

Независимо дали расте на земята или в космоса розата винаги ще бъде Кралица на цветята и ще продължава да ни очарова.




==================================
текст: Силвина Белопойчева
Източник: faceboof.com


Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Нед Юли 04, 2010 10:52 am; мнението е било променяно общо 1 път

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Юли 04, 2010 10:51 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Екологично сладко от рози

Сладкото от рози на кооперация "Розова зора" се прави по време на цъфтежа от пресни розови листа на маслодайна роза. Продуктът е изцяло екологичен, тъй като розите растат в чист район и не се пръскат.

Няма вредни добавки – консерванти и т.н., не съдържа желатин. Продуктите от маслодайна роза имат висока биологична активност: слабителна, спазмолитична, противовъзпалителна, жлъчегонна, противомикробна.



Сладко от рози за гладка, красива кожа

Стара градска традиция отпреди век разказва, че всеки петък - денят на Венера, дамите хапвали сладко от рози. Скоро със задоволство забелязали, че кожата им ставала по-бяла, по-чиста, мека и блестяща. Днешните изследвания доказват, че розата влияе целебно на кожата. Още от времето на траките по тези земи хората са използвали розата за храна.

Сладко от рози помага на отделителната система, има леко слабително действие, чисти от глисти и тения.



Сладко от рози при белодробни заболявания и туберкулоза

Указания за приготвяне на народното лекарство намираме още при траките. По-ясна е рецептата в Богомилския зелейник от 11 в. В канона на медицинската наука на Ибн Халдун Сина, когото Западът нарича Авицена, технологията е описана подробно. Употребявал се основно против болки в гърдите.

През XVII век, възхитени от този продукт, французите го включват във фармакопеята си с името “Розова консерва”, която се превърнала в балсам за разкрасяване и освежаване на организма. Дори тогава дамите си организирали “Ден на розата”. Извършвали се ритуали, раздавало се сладко от рози, правели се увеселения.



Сладко от рози – балсам за всички вътрешни органи

Ароматът е невероятен, а лечебното въздействие върху белия и черния дроб надминава всички очаквания. Сладкото от рози действа целебно и подпомага плодовитостта при жени с репродуктивни проблеми.

Начин на употреба - по 1-2 чаени лъжички сутрин на гладно
=========================================
текст: Силвина Белопойчева
Източник: facebook.com

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Юли 04, 2010 10:59 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Винаги съм приветствала подобни смели идеи - без значение кой ги предлага, те са идеалното решение за здравето и пълноценния човешки живот...

Идея за Био мрежа

Мислейки как да подкрепя приятелите, които произвеждат био продукти без компромис с качеството и изцяло с природни продукти, при това правени ръчно и с много любов, се роди идеята за една потребителска кошница, в която всеки може да добави свой продукт и да го сподели с другите, стига да е екологичен и съобразен със здравословното хранене.

Това именно е икономиката на доброто - да пазаруваме не от супермаркета, зад който не знаем какви капитали и хора стоят, като по този начин ги подхранваме с енергия, защото парите са енергия, а да подпомагаме дейността на наши приятели, повечето от които са се посветили на един по-чист, по-близо до природата, екологичен живот, купувайки от тях продукти, с които те самите се хранят.

Био продуктите ще се разпространяват от човек на човек, но вече има идея в различни точки на страната да има нещо като склад, от където всеки да може да си взема или разменя еко продукти. Тук няма сертификати - твърде скъпи, за да си ги позволим, а има хора с достатъчно висока етика и любов към другите.



Засега стартираме с розово сладко - продукт на кооперация "Розова зора" от тазгодишния розобер, в който доста от нас участваха, както и в правенето на сладкото; домашно приготвени пълнозърнести крекери; живовлеков мед;

пълнозърнест сусамов тахан от най-старата каменна мелница в България; сусамов тахан с пчелен мед; сусамов тахан с живовлеков мед; розов сироп; рачел. Не съдържат консерванти, подобрители, ароматизатори и т.н. При приготвянето е използван глюкозо-фруктозен сироп.

Продуктите могат да се поръчат на тел. 0887 872462, 0894 340853, 02/ 8721607
Има ги също в клуб Изгрев, кв. Изгрев, ул. Жетварка 16.

Розово сладко има и в книжарницата на ул Хан Крум 7А в София.

Очаквам ваши смели идеи за развитие на био мрежата.

Светли дни и много споделена радост и любов!!!
===========================================
текст: Силвина Белопойчева
Източник: facebook.com



_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov