НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 8:07 am Вижте мненията без отговор
Зрително здраве и хранене
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Юли 08, 2010 8:14 pm
МнениеЗаглавие : Зрително здраве и хранене
Отговорете с цитат

Кои храни ще подобрят зрителното ни здраве?...Или какво трябва да съдържа менюто ни, за да виждаме както преди



Зрението e способността на живите същества да възприемат информация за околния свят, като улавят и анализират светлинните лъчи, които достигат до специално предназначени за целта органи (очите).

Зрение притежават само макроскопичните животински видове, тъй като възприемането на светлината (особено направлението на лъчите) изисква относително големи очи, съдържащи оптични елементи (фокусираща леща, бленди и пр.).



Фактори, водещи до влошаване на зрението

През последните години все повече хора се оплакват от влошено зрение и се налага да слагат очила или контактни лещи. Причините за това са различни, като за съжаление се проявяват във все по-ранна възраст.

На първо място се нареждат прекалено интензивният начин на живот, постоянният стрес и претоварването. Специалистите са установили, че жителите на големите градове се обръщат по-често за помощ към офталмолозите.

Особен принос във влошаването на зрението на съвременните хора имат телевизорът и компютърът. Мнозина прекарват работното или свободното си време пред телевизионния екран и монитора, без да се замислят колко вредни могат да бъдат те за очите.

Четенето в легнало положение или в транспортно средство също оказва негативно влияние. Очите постоянно опитват да се фокусират върху изображението на буквите, но лошото осветление, вибрациите, силните светлинни и зрителни раздразнители възпрепятстват това. В резултат възниква прогресираща миопия, която води до разслояване на ретината и поражение на зрителния нерв, а след това и до пълна загуба на зрението.

Не трябва да се забравя и отрицателното влияние на пушенето. Открито е, че с напредването на възрастта пушачите по-често и в по-голяма степен страдат от различни дегенеративни заболявания, водещи до загуба на зрението вследствие на поражение на очното дъно.

Очните болести и загубата на зрението могат да бъдат предотвратени. Затова трябва редовно да се посещава офталмолог. Това е особено необходимо за шофьорите и хората, работещи с компютър.



Как да подобрим зрението си?

Доброто зрение зависи от две неща - начина на живот и храненето. Ако преуморявате често очите си, взирате се с часове в монитора на компютъра или в телевизора и в същото време не се храните здравословно, главоболието и проблемите със зрението ще станат неразделна част от живота ви.

Здравословното хранене помага за правилното функциониране на кръвоносната система. От своя страна тя е пряко свързана със зрението по простата причина, че очите са снабдени с множество микроскопични кръвоносни съдове. Точно затова всяка храна, която не е полезна за сърцето и кръвоносните съдове, вреди и на очите.



Кои са основните хранителни и органични вещества за по-добро зрително здраве?

Витамин А

Наричан още ретинол, този витамин е изключително важен за доброто зрение. Съдържа се в оранжевите и червените плодове и зеленчуци - моркови, кайсии, домати. Ретинолът помага на очите да се приспособяват да виждат при липса на достатъчно светлина. Това обаче не означава, че трябва да приемате ретинол под формата на таблетки, само и само да имате добро зрение.

Хипервитаминозата с витамин А може да доведе до сериозни проблеми с черния дроб. Салата с домати или няколко моркова на ден са достатъчни, за да набавите необходимото количество витамин А за организма си. Все пак не прекалявайте с ретинола, защото в големи количества той е вреден за черния дроб.


Антиоксиданти

С тяхна помощ организмът се справя със свободните радикали, за които е доказано, че са причина за редица заболявания, включително и рак. Много от заболяванията на зрението, които се проявяват в напреднала възраст, като катаракта и глаукома, са причинени именно от високите нива на свободни радикали в организма.

Ако хранителният ви режим е богат на антиоксиданти - витамини Е и С, цинк, мед, селен, вероятността след години да имате подобни очни заболявания намалява с близо 30%. Направени са изследвания и на възрастни хора, заболели от перде на очите, които показват, че богатата на антиоксиданти храна подобрява състоянието им.


Бета-каротин

Заради богатото си съдържание на бета-каротин морковите влияят благоприятно върху здравето на очите. Това обаче не е единствената храна, съдържаща този провитамин. Спанакът, доматите, броколито и мангото също съдържат бета-каротин, който тялото преобразува във витамин А. Той предпазва очните ретина и леща от свободните радикали – нестабилни молекули, които увреждат клетките. Бета-каротинът е каротиноид – растителен и животински пигмент.


Лутеин и зеаксантин

Други каротиноиди с подобни функции са лутеинът и зеаксантинът. Срещани в много листни зеленчуци, както и в царевицата, тези вещества намаляват риска от образуването на очно перде и дегенерация на макулата. Лутеинът и зексантинът могат да спасят зрението ни, като действат защитно и помагат за абсорбирането на вредната ултравиолетова светлина.

Богати на лутеин храни са морковите, царевицата, марулята, доматите, спанакът, карфиолът, салатата, лападът, червените чушки, копърът, магданозът, картофите, сините и лилавите плодове. Въпреки че зрението на всеки може да се подобри вследствие на диета, богата на лутеин, този начин на хранене може наистина да спаси зрението на хора, които имат генетична история на макулна дегенерация и други проблеми, свързани със загуба на зрението.

Ако някой от семейството ви страда от загуба на зрението, вашата богата на лутеин диета трябва да започне преди да достигнете средна възраст. В проучване на Харвард при жени, ядящи храни богати на лутеин и зеаксантин, рискът от пердета е с 22% по-малък, докато мъжете намаляват риска с 19%. Дневният прием на само 6 мг. лутеин на ден намалява шанса ви да получите проблеми със зрението в по-напреднала възраст със 43%.


Омега-3 мастни киселини

Съдържащите се в рибата и орехите мастни киселини омега-3 намаляват с 50% вероятността от проблеми със зрението с напредването на възрастта. Мастните киселини намаляват и предотвратяват запушване на артериите, помагат за отпускане на стеснени артерии и намаляват мазнините в кръвта, за които се смята, че са свързани със сърдечно-съдовите болести.



В едно изследване в Австралия са били тествани 2 454 души. Доброволците са били помолени редовно да консумират поне една-две порции орехови ядки на седмица. След 10 години изследователите установили, че при участниците, които редовно са консумирали ядки, рискът от развитие на макулна дегенерация е бил намален с близо 35%.

Оповестените от специалистите от Университета на Сидни резултати показват, че изяждането на поне една порция риба седмично намалява риска от ранно развитие на патологичното състояние с 31%.
=================================
Източник: bb-team.org

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Юли 08, 2010 8:20 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Замъгленото зрение е симптом на инсулта

Повечето хора не предприемат нищо срещу симптомите на инсулта - внезапно замайване или загуба на баланс, зрение на едното или другото око.

А експертите твърдят, че ранното лечение може да предотврати тежките последствия от инсулта - смърт или нетрудоспособност.

Американски учени провеждат в момента изследване, включващо голяма група хора (черни и бели) в САЩ над 45-годишна възраст.

В края на експеримента около 30 000 от тях ще бъдат интервюирани и ще им бъде взета кръвна проба, ще бъде направена електрокардиограма и други медицински изследвания.

Целта е да се установи защо при тъмнокожите и при хората, живеещи в югоизточната част на САЩ, инсултът е много по-често срещан от средната стойност при белите хора и тези от останалите части на САЩ.

80% от инсултите се предизвикват от тромб, запушващ кръвоносен съд към мозъка - исхемичен инсулт. Другият вид инсулт е, когато се разкъса кръвоносен съд в главния мозък.

За да разберат връзката между инсултите и поведението на хората, учените попитали участниците в изследването, дали са имали някакви симптоми за инсулт и дали съответно са потърсили медицинска помощ.

Тези, които са имали симптоми, но не са установили със сигурност, че са имали инсулт или миниинсулт - повече от 51,4% - не са потърсили медицинска помощ.

Не е известно дали наистина тези хора са преживели инсулт, но нежеланието им да се консултират е тревожно, тъй като приемането на тромборазграждащо лекарство е най-ефективният метод за лечение, ако се приеме до 3 часа след изпитване на симптомите.
========================
Източник: lekari.bg

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Юли 08, 2010 8:23 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Зрението

Прегледът при офталмолога позволява не само да се констатира доброто или влошеното зрение, но и да се научи много за здравето като цяло. Нито един друг орган не е способен да даде толкова ясна картина за състоянието например на вените и артериите.

Нарушението в обмяната на веществата влияе на кръвоносните съдове и затова прегледът при офталмолога е важен етап от ранната диагностика на евентуални заболявания в тях.

Най-разпространените симптоми на проблеми с очите и зрението са:

• Общо главоболие
Много е важно да се направи своевременна диагностика и лечение на причините, които го предизвикват. Главоболието особено в областта на челото и очите може да бъде симптом за сериозни заболявания: възпалителни процеси в носа, неоткрито злокачествено образувание или глаукома преди функционални нарушения в очните мускули, водещи до кривогледство.
Според статистиката, 10% от населението страда от мигрена, при която се наблюдава силна повтаряща се болка в главата, съпроводена от гадене и замъглено зрение.

• Болка в синусите
Тя е тъпа, локализира се в областта на очите, а на други места предизвиква повишена чувствителност.

• Силното главоболие, продължаващо няколко секунди
може да бъде предизвикано от нервно раздразнение в областта на шията, лигавицата на носа или твърдата мозъчна обвивка, а също така може да бъде обусловено от заболяване на тройния нерв.

• Временна загуба на зрението
за не повече от половин час с възможни проблясъци от светлина.
При младите хора това може да бъде предизвикано от спазъм на съдовете, предизвикан от мигрена.

• “Летящи мушици” или петна
Практически всеки човек от време на време може да вижда движещи се петна, предизвикани от претеглените частици в стъкловидното тяло. Това явление е физиологично, въпреки че понякога причините за него могат да бъдат микроскопично изливане на кръв, проблеми в ретината или други нарушения.

• Нощна (кокоша) слепота
Причината за нея може да е наследствено заболяване – пигментна дегенерация на ретината, а по-рядко – недостиг на витамин А. Никталопията понякога показва, че трябва да се сменят очилата, като често тя се асоциира с възрастта и заболявания на катаракта.

• Двойно зрение (диплопия)
Кривогледството е състояние, при което двете очи не гледат в една и съща посока и тази бинокулярната диплопия изчезва, ако е затворено едното от очите.
При хората без късогледство диплопията може да бъде предизвикана от истерии (истерична невроза) или наличие в едното от очите на непрозрачна област, разсейваща лъчите (при затваряне на другото око тя не изчезва – това е т.нар. монокулярна диплопия).

• Ранното откриване на повишено съдържание на холестерол
в кръвта помага за предотвратяването на хипертонията и заболяванията на сърцето. Мазнините прилепват към стените на съдовете на ретината и променят тяхната структура. При прегледа на очното дъно се откриват склероза и запушване на кръвоносните съдове. По този начин очният лекар може да определи дали съществува риск от инфаркт.

• Повишено кръвно налягане
Един от ранните симптоми на хипертонията са неравните и свити кръвоносни съдове. Затова прегледът при офталмолог ще помогне за ранното диагностициране на хипертонията.

• При захарен диабет
могат да се наблюдават висока температура, жажда, колебания в теглото, промяна в остротата на зрението, които са следствие на промените в нивото на захар в кръвта. Офталмологичният преглед позволява откриването на диабета още в неговите ранни стадии.

Ако сте открили някои от изброените симптоми, най-добре не отлагайте своя преглед при офталмолога.
======================
Информация: zdrave.bg

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov