НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 12:15 pm Вижте мненията без отговор
Икономичните крушки
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
ranja




Регистриран на: 23 Фев 2008
Мнения: 23
Пуснато наПуснато на: Пет Окт 15, 2010 10:26 am
МнениеЗаглавие : Икономичните крушки
Отговорете с цитат

Икономичните крушки като "убийци"

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2523751
Не стойте на по-малко от 30 см от тях, тъй като според специалисти те могат да доведат до проблеми с очите, диабет, остеопороза, мигрена и дори рак

"Внимание! Вредно на вашето здраве!" Това предупреждение би трябвало да е изписано върху опаковката на всяка енергоспестяваща крушка, ако се окажат прави многобройни медици и пациентски и професионални организации в Западна Европа и Канада, пише в октомврийския си брой научното списанието за наука и техника "Обекти".

Икономичните крушки, които заменят традиционната на Томас Едисон, просъществувала над 100 години, могат да предизвикат увреждания на очите, дерматологични заболявания, нервни и епилептични разстройства, мигрена, безсъние, стрес, рак на кожата и на гърдата, хормонален дисбаланс.

Такива са заключенията, с които експерти стряскат милиони потребители по цял свят, но най-вече на Стария континент, където директива на Европейския съюз забрани старите крушки и неумолимо наложи новите.

Последното Eдисоново творение, най-нисковатовото, ще напусне магазините в клуба на развитите европейски държави през септември 2012 г. 100-ватовите крушки вече пътуват към историята от 1 септември.

Избор няма

Наистина ли спираловидните, тръбни лампи, които са с 80% по-ефективни и пестящи енергия от старите, увреждат здравето?

Компактните флуоресцентни лампи - най-разпространените и евтини от енергоспестяващите, работят в опростен вид по следния начин: токът от мрежата влиза в стъклена тръбичка със смес от газове, включително живачна пара, и ги "кара" да произведат ултравиолетова светлина.

Невидима за човешкото око, тя възбужда флуоресценция в тънкото фосфорно покритие от вътрешната страна на тръбичката, произвеждайки бяла видима светлина. Лампата работи с висока честота - от 30 до 60 килохерца.

Според Британската агенция за защита на здравето девет от 53 тествани от нея енергоспестяващи лампи излъчват UVC светлина (нискочестотна, под 280 нм).
Изпращана от слънцето, по принцип тя не достига земята, защото се поглъща от озоновия слой, но е много по-разрушителна за ДНК от популярните UVA и UVB лъчи.
Най-малкото, до което може да доведе, е състояние на кожата, подобно на слънчево изгаряне. Възможно е обаче да се стигне и до мутации и рак на кожата.
Агенцията препоръча още миналия октомври човек да не прекарва повече от час на ден на по-малко от 30 см от икономична крушка с единично покритие (това са тези, които не са вкарани във втори "кожух", т.е. тръбичките им са видими - на практика вероятно всички, които може да се купят в българските магазини).
Джон О'Хейгън от Центъра по радиационни и химически опасности към агенцията започнал проучвания, след като групи от пациенти се оплакали от лампите. Сред тях имало хора с автоимунното кожно заболяване лупус (вълчанка), което се провокира от ултравиолетовите лъчи и причинява болки и увреждане на вътрешни органи.

Флуоресцентните лампи освен това излъчват студена светлина

Цветовата им температура е следната: "топло бяло" е по-малко от 3000 келвина (обикновено при крушките 2700), "бяло" е 3500, "студено бяло" - 4000, и "дневна светлина" - над 5000 (при масовите крушки най-често 6400).

Колкото по-голяма е цифрата, толкова по-студена, т.е. синя, е светлината. Тя е по-интензивна от тази на едисоновите крушки и дразни кожата на свръхчувствителни към светлината хора.

"Много е важно те да могат да използват източници на светлина, които не влошават състоянието им. Техните заболявания се простират от екземи до рак на кожата", заявява председателят на Британската асоциация на дерматолозите д-р Колин Холдън.

Над 340 хил. души само във Великобритания ще бъдат засегнати от този проблем, твърди Съюзът за благотворителност "Спектрум".

Синята светлина в икономичните крушки може да предизвика стрес и безсъние, защото възпира производството на хормона на съня мелатонин, предупреждават от германското сдружение "Строителна биология".

Според д-р Александер Вунш, един от най-известните специалисти по светлината и въздействието й върху здравето в Германия, това може да причини и рак на гърдата, защото ниските нива мелатонин предполагат по-силно действие на сексуалните хормони като естроген - а той е виновен за някои видове рак на млечната жлеза.

"При неправилно ползване на новите крушки може да се улесни появата на почти всички болести на цивилизацията - като сърдечносъдови, диабет, остеопороза и нарушения на имунната система", предупреждава той.

Спектърът на крушката с нажежаема жичка е най-близък до този на слънчевата светлина и затова най-естествен и най-подходящ за човека. Усилията да се замени тя с "изразено хормонално по-активната" енергоспестяваща лампа може след 20 години да се окаже "ужасяващо грешно решение", чиито последствия тогава вече няма да са поправими за много от заболелите, цитира Вунш американския си колега проф. Ейбрахам Хайм, хронобиолог.

ЕС опровергава тези опасения, като заявява, че "не са известни научно доказани изследвания за рискове за хормоналния баланс или за рак".

До рак може да доведе и електросмогът, създаден от икономичните крушки, смята д-р Магда Хавас, преподавател по околна среда и ресурси в университета Трент, Канада.

Германската федерална служба за защита от лъчения тества 37 различни лампи и установява, че при всички разбира се има електросмог, но той "не превишава никакви граници" и "според днешните научни познания са изключени здравни увреждания".

Електромагнитното излъчване не е за подценяване, контрира сдружението "Строителна биология" от Бон. "Енергоспестяващите лампи превишават световните норми за излъчване за компютри в някои случаи от 12 до 40 пъти", уточнява Йоханес Шмид от Института за строителна биология "Нойбайерн".

Поне 50 см разстояние между тялото и лампата

препоръчва и Германският институт по екология. "Колкото по-далеч, толкова по-добре, защото например при двойно по-голямо разстояние електромагнитното лъчение намалява с една четвърт", обяснява Дитлинде Квак.

Трептенето на икономичните лампи причинява главоболие и мигрена, алармира пък Асоциацията за действия срещу мигрената на Острова. Много пациенти се оплакали от пристъпи.

Шест милиона са британците, страдащи от мигрена, а в целия ЕС са десетки милиони. Има съобщения и за пристъпи при епилептици, за световъртеж и намаляване на способността за концентриране.

Производителите на енергоспестяващи лампи обаче твърдят, че благодарение на най-новите технологии (използването на електронен баласт) вече няма трептене, което да е уловимо от човека. Проблеми може да има само с евтини и некачествени крушки, обясняват те.

При по-старите модели (с конвенционален баласт) се предизвиква трептене в 100-херцов диапазон (на двойно по-висока честота от тази в електрическата мрежа - 50 херца).

Големи са и страховете от увреждания на очите

"Хора със стари изкуствени лещи без UV защита може да бъдат застрашени. Не е изключено и заради светлината от икономичните лампи да се увеличат случаите на макуларна дегенерация (свързана с прогресивно влошаване на централното зрение - бел. ред.)", казва проф. Бернхард Лахенмайр, очен лекар и физик.

Александър Вунш е провел опити с плъхове. След четири дни на флуоресцентна светлина се наблюдават първи увреждания на ретината им, а след 30 дни - невъзвратими увреждания. Той твърди, че и при мишки и примати може да се докажат фототоксични щети, причинени от енергоспестяващите лампи.

Друго, което притеснява експертите, а и обикновените потребители, е съдържанието на живак в новите крушки. От опаковката човек не може да разбере колко точно е то. ЕС позволява до 5 мг на крушка.

От фирмата "Осрам" твърдят, че слагат по 2,5 мг (за сравнение - в забранените вече термометри има 1 г живак). Той не "излиза" от тръбичката, опасен е само ако лампата се счупи.

Съветът в такъв случай е: ако можете, съберете живака (той е течен при стайна температура), избършете пода с влажен парцал, поставете живака и парцала в найлонов плик и го затворете плътно, отворете прозореца и излезте от стаята (къде да хвърлите плика, както и крушките, след като им свърши животът, е друга тема). Най-добре е обаче лампата да не се чупи.

Алтернативите и начините за "спасение"

Производителят "Мегаман" е въвел защита от счупване и пръскане на крушката - тънък силиконов слой. Пак на тази фирма е и единствената енергоспестяваща крушка с много по-малко електромагнитно излъчване, подходяща за свръхчувствителни към светлината хора - моделът Sensible (11-ватова струва от 12 евро нагоре, 15-ватова - 15 евро).

Друг вариант са халогенните крушки, чиято светлина е близка до тази на нажежаемата жичка, но са с 30% по-ефективни, и светодиодите, които не излъчват високочестотни вълни и също са по-икономични. И двете обаче са по-скъпи.

Светодиодите са сочени като лампите на бъдещето. За да не ви дразни прекалено студената бяла светлина, наденете върху лампата презерватив, съветват германски потребители. Може да я поставите в затворен абажур, който не е прозрачен, или да я обърнете нагоре към тавана, за да достига до вас отразена светлина.

Да се заземяват абажурите, за да се намали електромагнитното лъчение, най-вече при настолни лампи, предлагат експерти от германската Федерална служба за защита от лъчения.

Как да изберем лампа

На опаковките на енергоспестяващите лампи е изписано каква е светлината им (топло бяло, дневна и т.н.), келвините (2700, 4000, 6400) или трицифрен код, или пък няколко от тези елементи.

Първите два са ясни. В кода първата цифра представлява десетиците на индекса на възпроизвеждане на цветовете. Т.е., ако виждате цветовете с 80% автентичност, цифрата ще е 8. Всъщност 8 отговаря на 80 до 90%, това е най-масовият случай.

Диапазонът при компактните флуоресцентни лампи е от 60 до 98. Втората и третата цифра са първите две от стойността на келвините. Т.е., ако става дума за топло бяло - 2700 келвина, тези цифри ще са 27 и целият код - 827. 840 е за студено бяло, 860 - за дневна светлина.

Лампите от 2700 келвина са най-близки до крушката с нажежаема жичка и най-подходящи за дома.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Окт 20, 2010 7:50 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Така си и мислех! Evil or Very Mad

Аз лично съм изцяло против тези "убийци" - стига ми облъчването от компа, стига ми по принцип домашния електросмог, както и външния софийски, стига ми изцяло некачествената храна, която поглъщам, особено тази, която е закупена от "Кауфланд" - всъщност аз оттам не пазарувам никаква храна след като се опарих няколко пъти. Evil or Very Mad

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov