НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 9:41 am Вижте мненията без отговор
116-годишна елха ще краси центъра на Пловдив
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
radea




Регистриран на: 01 Май 2008
Мнения: 586
Пуснато наПуснато на: Сря Дек 01, 2010 9:56 am
МнениеЗаглавие : 116-годишна елха ще краси центъра на Пловдив
Отговорете с цитат

116-годишна елха ще краси центъра на Пловдив

Новогодишната елха, която нощем ще огрява площад „Стефан Стамболов", е на 116 години. Тя вече е в Пловдив и е подарък от кмета на чепеларското село Забърдо Валентин Черпоков. Той прави коледен подарък на пловдивчани за втори път - през 2008 г. елхата също беше осигурена от него.

Дървото е отсечено край пътя в началото на селото. Много пречеше за нормалното преминаване на колите, защото клоните му са големи и се спускаха прекалено ниско, каза за Дарик Черпоков. Елхата ще грейне на площада на 1-ви декември вечерта.

На 27 ноември кметството на Забърдо за пета поредна година дава курбан за по-малко катастрофи и жертви по пътищата край паметника на родопското гостоприемство. 20 овце ще бъдат принесени в жертва и раздадени на пътуващите по пътя Пловдив - Смолян.

Следващата седмица в центъра на селото ще бъде открит фонтан, който ще бъде осветен в цветовете на българското знаме - бяло, зелено, червено.


----
източник: която и информационна агенция да хванеш, всички са отразили "новината"

----------

Ей на това му се вика баш-ОП. Как не ги беше грях да я отрежат тая елха? И на всичкото отгоре да се пукнат от гордост по тоя повод.. Пречела им на движението в началото на селото. После курбан ще дават за рахатлък.. Нямам думи..

_________________
Поймите, всё в жизни должно быть заработано. И ценная информация - в первую очередь, - иначе она не усвоится...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Niarra




Регистриран на: 16 Ное 2010
Мнения: 73
Местожителство: Бургас
Пуснато наПуснато на: Сря Дек 01, 2010 11:15 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ооо нееее... Crying or Very sad ,не ги е срам,нямам думи... но то от толкова голямо тщеславие,алчност,самолюбие и гордост няма какво друго да се очаква,той е не ОП,а МОП (Много Ограничен Портал)!!
Пречела им на движението,как не..наблюдавала съм,че тези които изсичат дървета ,това им е основното извинение - строи се път (магистрала/шосе) и пречели.Брей,то още малко и корените ще ви пречат бе Evil or Very Mad .
Ей,много ограничени хора,многооо...това е все едно в една древна джунгла да има само няколко лъва ,последни от вида си,да ги затвориш в клетка за да се радват хората на "атракцията" и най-накрая да им обръснеш гривата защото е прекалено голяма за клетката.. ужас и безумие...
В ей такива дни се чувствам виновна за това въобще че съм човек Confused .
Ние на Коледа сме с изкуствена елха,вече от няколко години,успях да придумам нашите и взехме.Можете да ми кажете че съм изкукала,но всеки път като минех покрай пазара за елхички ,ми приличаха на роби,чакащи да бъдат продадени.Което в известен смисъл е така - купуваш я,употребяваш я няколко дена и когато не ти е нужна я изхвърляш..чисто робство.И това се случва върху живо същество - дървото.
Абе въобще,дотам сме деградирали и оглупели в собственото си невежество,че тази паяжина която сами сме си изплели,никой не може я разплете Rolling Eyes Confused


_________________
Нищо в живота ни не се губи,просто се връща в друга форма и смъртта не е край, а ново начало.

Когато ти се струва че си стигнал предела си то ти ще си постигнал само половината от това,на което си способен.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Дек 01, 2010 12:26 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Е, сега на кмета Валентин Черпоков да видим какво ще му се случи и до колко време?!

И не само на него, ами и на цяло Забърдо...Гнусна работа! Mad

Убийци... Crying or Very sad

Знаете ли какво всъщност представлява Коледата?!

Ето какво казва Свами Ниранджанананда Сарасвати по този повод... Духът на Коледа...

Нямам повече думи, чувствам се наранена, защото някой си е наранил единната цялост на Природата като е убил едно вековно дърво, боли ме - а нека да не забравяме, че столетните дървета са под закрила на Закона?!

Има ли всъщност закони в тази и за тази допотопна страна Чалгария, в която пребиваваме?!

Би било истина, ако има осъзнати хора в нея, ама...няма. Има озверели зверове, неграмитни и невежи до пълно безумие, във всяко едно отношение - без значение кой на какъв пост е, или не е....

Как можеш да убиеш една 116 годишна дриада - душа на тази елха?!

Забележете редуциращото число като възраст на елхата, то е 8, а унищожението на подобна цифрова стойност означава бедност, загуба, нищета, болести и т.н. беди, които ще се струпат върху Забърдо, Пловдив и най-вече въпросния безумен кмет и цялото му семейство...



_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Дек 02, 2010 2:17 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Аз не се шегувам, когато говоря, че Пловдив ще си го отнесе заради отрязаната 116 годишна елха...

Ето, прочетете как вчера е ударил доста силен трус в Пловдив...Вчерашният земътръс в Пловдив...

Валя ме питаше как може хем да няма карма, хем да има...ето така - зловредничиш и веднага механизмите на защитата се включват...това е.

Всъщност земетресенията продължават...

Слаб трус разлюля Пловдив и Асеновград...в 14 часа...


Я да видим къде все пак се намира село Забърдо, региона в който е отсечена 116-годишната ела...

* * * * * * * * * * * * * * *
Село Забърдо (Чукуркьой - село в дол) се намира в планински район. Селото е разположено терасовидно по двата бряга на Забърдска река, на 1,250 м.н.в.
На 4км. от Забърдо се намира природният феномен Чудните мостове - два скални моста. В околностите на селото има множество пещери, всяка със своя история...
Забърдо е малко село в Южен централен регион на България и е част от община Чепеларе, област Смолян.

Селището е много старо, има доказателства, че то е съществувало още преди създаването на Османската империя. Разположено е в долината на река Забърдска. Основен поминък тук е земеделието и животновъдството, като все по-голям дял заема и туризмът. Районът около Забърдо е перфектен за най-разнообразен лов.

Опитни авджии казват, че там можеш да видиш почти всички животни, характерни за нашите географски ширини. Кой ли би могъл да предположи толкова чар в едно малко, но кокетно село! Родопското Забърдо се оказа по-опитно в омайването на богати и известни мъже и от най-засуканата хубавица. Едва ли жителите му някога са се надявали, че то ще доживее такива дни на звездна слава!

На 4 км. от Забърдо се намира прекрасният природен феномен Чудните мостове (Еркюприя) – два мраморни скални моста. Името идва от "ер" (тур. - земя) и "кюприя" - мост, т.е. естествен скален мост. Смята се, че са се образували при срутване на някогашна пещера, образувана в протерозойски мрамори от водите на малката река Дълбоко дере, навярно при земетресение.

Водите отнесли част от падналите материали и образували един до друг два мраморни моста. Между двата все още има огромни каменни блокове, които заемат речното корито. Първият поразява със своята внушителност и красота. Той е дълъг 96 м, ширината му варира от 7 до 45 м, а височината от 14 до 43 м. Започва с 3 отвора, различни по големина, а завършва с един. Смята се за най-високия пещерен отвор в нашата страна. По неговата снага, с дебелина 10-15м, минава пътеката от село Орехово за село Забърдо.

Вторият мост, който е на 200м под първия, е по-дълъг и по-тесен, трудно достъпен за обикновения турист без екипировка и опитен водач. Дълъг е около 60м. Започва с широк отвор, който постепенно се стеснява и се превръща накрая в обикновена цепнатина.

Малко преди втория мост се тъмнее входът на Ледената пещера, в която до късно лято се запазва лед. Зад моста водата пропада в карстов понор и изчезва в дълбините на земята, за да се появи на 1,5км. по-ниско. Надолу от втория мост е дива, непроходима клисура. Сред нея високо на левия бряг на реката е огромният вход на Голямата пещера, в която са намерени отломки от древна керамика (V-VI в. пр.н.е. ).



_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov