НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 5:18 pm Вижте мненията без отговор
Легенда за възникването на Китайския Зодиак
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Яну 03, 2011 7:32 pm
МнениеЗаглавие : Легенда за възникването на Китайския Зодиак
Отговорете с цитат

В древните времена Буда свикал животните на едно тайно място...

Започвала новата лунна година по китайския календар. Буда бил поръчал да дойде по един представител от всички животински видове, известни в неговите владения. Решил да повери на всекиго специална мисия. Най-страхливите и недоверчиви отказали да дойдат, докато по-интелигентните веднага се отзовали на поканата.



Пръв дошъл хитрият и любопитен плъх; почти веднага след него се явил биволът; после дошъл тигърът, а едва пристигнал, ето че след него се задал и заекът; не минало, разбира се, без дракона; тихо-тихо пропълзяла змията, а след нея се появил конят; овцата също удостоила с присъствието си срещата; пристигнала и чаровната маймуна.

След като дълго време се оглеждал и се убедил, че събранието е напълно законно, дошъл и петелът, а след него довтасало и кучето. След като усмихнат се появил и глиганът, Буда преценил, че срещата може да започне. Животните били общо 12 на брой и тях той дарил с цялата си благодат...

Такава е приказката, разказваща за появата на китайския хороскоп. Докато западната астрология се основава на движението на Слънцето, източните народи отчитат главно влиянието на Луната. От древни времена се знае, че тя заема 28 положения по отношение на определени звезди и съзвездия. Тези положения по един или друг начин се взаимопокриват с 12-те знака на зодиака. В китайския хороскоп те носят имената на животните, събрани от Буда в една тъмна нощ на скрито място...



Половината от знаците на китайския календар (мишка, тигър, дракон, кон, маймуна, куче) са свързани със светлото или мъжкото начало (ян), другата половина – с тъмното или женското начало (ин). Китайският календар има и астрологична основа.

Петте основни елемента (стихии) са свързани и с други предмети, качествa и явления от различен характер, но от едно и също равнище – планети, цветове, вкусови усещания, животински органи за жертвоприношения, годишни времена, посоки, добродетели и др.

Това е давало възможност петте поредни циклови години от даден цикличен знак или названието на животното, да получават допълнително обозначение, чрез цвят. Например години на коня са точно пет определени години от 60-годишния цикъл. За да бъдат различавани, те се означават с цветове.


Дърво
Юпитер
зелено
кисело
далак
пролет
изток
любов


Огън
Марс
червено
горчиво
бял дроб
лято
юг
морал


Земя
Сатурн
жълто
сладко
сърце
среда
среда
истина


Метал
Венера
бяло
люто
черен дроб
есен
запад
справедливост


Вода
Mеркурий
черно
солено
бъбрек
зима
север
мъдрост



_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov