НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 6:28 am Вижте мненията без отговор
Музикалните тонове на Вселената
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Яну 07, 2011 6:20 pm
МнениеЗаглавие : Музикалните тонове на Вселената
Отговорете с цитат

„Който познава тайната на музикалните тонове, познава мистерията на цялата Вселена.”
Хазрат Инаят Хан


Учението за музикалната хармония на вселената се среща в почти всички древни култури. Индийците твърдят че „Вселената е звук” и че Космоса е възникнал от първичния тон Нада. В индийската и тибетската култура сричката Ом е най-свещената мантра и символизира трептящия звук на всичко съществуващо във Вселената. Честотата на този универсален звук е прекалено фина , за да бъде усетена и чута с просто ухо.

Във всички духовни традиции съществуват легенди и свещени текстове за Богове и духовни водачи, които по време на просветлението си са чули тази фина честота и са опознали божествената природа. Индийският Бог Шива чул първоосновния звук по време на самадхи транс в пещерите на Хималаите. Мойсей се докоснал до този звук в планината Синай по време на сливането си с Бог, а Исус – по време на отшелничеството си в самота. В традицията на Исляма също се споменава космическият тон, който Мохамед успял да долови в пещерата ГареХира.



От милиони години насам животът на Земята се развива на принципа на ритмичността. Постоянната ритмична смяна на деня и нощта както и смяната на сезоните определят биологичните фази на активност и спокойствие в природата. Космическият ритъм се манифестира навсякъде върху планетата и всяко живо същество е част от тази космическа мелодия, независимо дали осъзнава това или не.

Синхронизирайки се с космическата хармония, човека се превръща в резонантна частица от Вселената и живее в съответствие с космическото си предназначение. Наред с традиционните инструменти и мантри , които се използват за постигане на подобна синхронизация по време на медитация, в последните десетилетия се появява и музика, създадена изцяло по електронен път и изчислена в съответствие с хармонията на математиката, физиката и астрологията .

През 1978 година швейцарският математик и физик Ханс Кусто формулира така наречения Закон за Космическата Октава и извежда честотите на планетните тонове. Според Кусто да се слееш с Вселената означава да се синхронизираш с честотите на планетните тела, които те заобикалят и да им дадеш възможност да резонират в теб. Ако човек успее да чуе тази резонантност в себе си, ще достигне до космически измерения на осъзнаване.

Кусто изчислява честотата на телата от слънчевата система като използва астрономически данни за ротацията на дадена планета около слънцето и около собствената ос.

Например Земята се върти 24 часа около оста си = 86400 секунди. От тук извеждаме честота 1/86400 херца= 0,000011574 Hz
(Честотата на Земния ден)

За Земната година се изчислява
365,242198 дни = 31.556.925,9747 секунди
Честота = 1/31.556.925,9747= 0,000000031688 Hz

За пресмятането на планетните тонове Ханс Кусто използва Октавиране, което означава, че честотата на планетата многократно се удвоява, за да се транспонира в чуваемия спектър. От общата музикална теория е известно, че интервалът между тоновете от две съседни октави е удвоената честота на първия тон, тоест всяка следваща октава има двойно по-висока честота.

Ако основният тон е 0,000011574 Hz, при Октавиране 'на втора' се получава 0,000023 Hz, което е 1.ва октава на земната честота и представлява честотата на период от 12 часа.

Ако продължаваме да октавираме планетната част до 24.та октава ( умножаваме основния тон 24 пъти по две), ще получим 194,18 Hz , което вече е честота достъпна за човешкото ухо.

Чрез закона на Октавите е възможно да се транспонира цялата Слънчева система в рамките на музикалния спектър, който хората са в състояние да чуят. Броят на използваните октави представлява „мащаба” на микро макета на Слънчевата система , точно както географските области се представят с определен мащаб върху атласа. Тоновете в Закона на Октавите се изчисляват по математически формули , основават се върху природонаучни правила, а не върху духовна вяра. Те са математически потенции на естествената космическа среда, която ни заобикаля и ако ги прилагаме, бихме могли да навлезем в космическо единство с Вселената.

Съществуват музиканти от транс сцената , които вече са почерпили знание от теорията за планетните тонове и работят със синтезатори , които са синхронизирани с космическите октави: например Star Sounds Orchestra, SCIROM, Coil, Akasha Project, Brain Entertainment Laboratory, Orbital Dolphins, Morphon, B.Ashra, Motom и други.

Фритц Добрецбергер и Стийв Шръодер са двама ентусиасти , които основат първия специализиран лейбъл за космически синхронизирана музика (www.planetware-records.de) . Там се предлага индивидуална хороскопна музика, която се изчислява на основата на планетната констелация в момента на раждането на даден човек. По този начин е възможно всеки човек да открие и преоткрие собствената си честота и да се синхронизира по индивидуален начин с Вселената.

На същия принцип е възможно да се създаде музика в съответствие с планетната констелация в деня , когато се осъществава дадена церемония, фестивал, юбилей, сватба и т.н. За целта Фритц Добрецбергер първо подготвя макет с констелацията на планетите от геоцентрична и хелиоцентрична гледна точка. След това той анализира ъглите и зависимостите между планетните тела и от тях извежда индивидуална тонскала, като основният тон на изведената октава съответства на конкретната индивидуална планета.

Тази планета освен това определя темпото на хороскопната мелодия. По повод пълното слънчево затъмнение и сайкаделик транс фестивала SOULCLIPSE в Анталия през април тази година, Star Sounds Orchestra подготвят хороскопна музика в съответствие с планетната констелация в момента на затъмнението. Примери за хороскопна музика има тук:

http://www.planetware.de/musik/horoskopmusik.html

Теорията на Кусто намира приложение и в така наречената Фонофореза или Тонпунктура, музикална терапия със специфични честоти, които се прехвърлят върху мускули, органи и чакри чрез вибрирането на специални метални „вилици”. Тези 'вилици' се поставят до определени точки върху тялото, най-често до акупунктурните точки и меридиани. Резонантните вибрации в тялото хармонизират енергийната система , засилват имунитета против болести и в много от случаите дори действат като заместител на медикаменти.



Планетния тон на Земният ден

http://www.youtube.com/watch?v=7Og_HjkCvro

Честота 194,18 Херца=G
Темпо : 91 bpm
Чакра: Муладхара
Цвят: оранжево-червен
Действие: стимулиращо, тонизиращо

Този тон е подходящ за динамична медитация, особено за групова медитация, при която танцът играе централна роля. Освен това се препоръчва терапията с този тон преди сексуален акт.



http://www.youtube.com/watch?v=EAKXaUMZpOc

Тон на Луната

Честота: 210,42 Херца=G#
Темпо: 98,6 bpm
Чакра: Свадистана
Цвят: оранжев
Действие: стимулира сексуалната енергия и еротичната комуникация

Този звук е много подходящ за ритуали по Пълнолуние. От древността насам важните ритуали често са се извършвали точно на Пълнолуние, защото тогава хората са най-отворени за комуникация на субтилно ниво. Чрез този тон имаме възможност да стимулираме субтилната комуникация по изкуствен начин, дори и когато не е Пълнолуние .

Всяка жена знае колко силно значение има Луната за сексуалния ритъм. Сексуалният живот на всички живи същества на Земята се диригира от Луната. Звукът на Луната има силно афродизиращо действие.



Слънчевия тон

Честота: 126,22 Херца = Н/С
Темпо: 118,3 bpm
Чакра: Манипура
Цвят: жълто-зелен
Действие: усилва трансценденталното усещане

Според Кусто Слънцето е енргийният център на Слънчевата система. Това е единственият тон,при който астрономическият период не се изчислява с транспониране на астрономическия период в по-висока октава , а с честотата на въображаема планета, която обикаля със скоростта на светлината около центъра на слънцето (по-задълбочено представяне на формулата ще намерите в книгата на Кусто: „ Космическата Октава”). Честотата на Слънцето представлява 'Звука на 20ти век' и за разлика от всички други тонове не репрезентира класическата физика, а квантовата теория и теорията на релативността .

Звукът на Слънцето е границата между Ин и Ян, връзката между този свят и отвъдния.

Медитация с този тон би довела до трансцедиране отвъд "добро и зло", отвъд пространство и време, отвъд всички полярности.


Планетния тон на Земната година

http://www.youtube.com/watch?v=5AVHXMLDvWA&feature=related

Честота: 136,10 Херца= C#
Темпо: 63,8 /127,6 BPM
Чакра: Анахата
Цвят: син-зелен
Действие: отпуска, балансира

В Индия този тон е основен за ритуалите със ситар и тамбура и се нарича Садя, 'бащата на всички други тонове'. Свещената мантра ОМ също е настроена в синхрон с този тон както и повечето религиозна музика в Индия. Този тон се среща в почти всички индийски ритуални песни. Индийците са достигнали до този тон интуитивно по медитативен начин , но техните прозрения са смайващо сходни с резултатите от теорията на Кусто, придобити по пътя на математиката и физиката.

Тона на Слънцето действа релаксиращо, премахва вътрешно неспокойство, спира вътрешните диалози и противоречия и прави човека „лек”. В медицината този тон се използва за успокоение при стресови ситуации. В Европа и Америка нуждата от този тон е най-силна и чрез него бихме могли да намалим значително нуждата от наркотични успокоителни вещества.



Планетния тон на Меркурий

Честота: 141,27 Херца=C#
Темпо: 66,2 /132,4 bpm
Чакра: Вишудха
Цвят: син-зелен
Действие: поддържа и стимулира вербалната комуникация

Меркурий е силен стимулатор на вербалната комуникация и интелекта. Препоръчва се при умствено напрежение.



Планетния тон на Венера

http://www.youtube.com/watch?v=lIZPpLbYPzU

Честота: 221,23 Херца=A
Темпо: 103,7 bpm
Чакра: Аджна (трето око)
Цвят: жълто-оранжев
Действие: стимулира висшата любов и хармония

Този планетен тон влияе директно върху способността ни да изпитваме висша безусловна любов към всички живи същества. Ако се вслушваме по-често в този тон, положителната ни енергия започва да тече значително по-интензивно и се отваряме за висшата любов.



Планетния тон на Плутон

http://www.youtube.com/watch?v=4xpR4hyPSlE

Честота: 172,06 Херца = F
Темпо: 80,6 bpm
Чакра: Сахасрара
Цвят: червено-виолетов
Действие: стимулира духовното осъзнаване и космическото единство на вишо ниво

Това е фундаменталният звук на Духа. Този тон е в състояние да отвори последната седма чакра на човека и да го слее с божествената енергия. Ако се синхронизираме с този тон ще почерпим божествена инспирация директно от Духа на Вселената. Музиката, която се гради върху този тон може да бъде изключително ефективно средство за постигане на трансцендентални състояния отвъд физическата материална Вселена .


======================================
Източник: "Космическата октава"
Автор: Ханс Кусто

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov