НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 8:37 pm Вижте мненията без отговор
Движението Ню ейдж е изцяло движение на ума
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Мар 28, 2012 4:00 pm
МнениеЗаглавие : Движението Ню ейдж е изцяло движение на ума
Отговорете с цитат

Движението Ню ейдж е изцяло движение на ума - интервю с Махариши Шибенду Лахири

Р.М. - Какво мислите за движението Ню ейдж?

Шибенду Лахири: Тук отново става въпрос за немислене. Защото мисленето води до двуделението на мислещ и мисъл. Мисълта е отговор или други реакции идещи от паметта, натрупвания, насъбрани отттук оттам, а мнозина смятат, че миналото е натрупано в паметта като знание. И отговорът, всъщност не става въпрос за отговор, а за реакция, наричаме мисъл. Мисленето е също материален процес, като в компютъра.

Няма такова нещо като свята мисъл. Светостта и мисленето не могат да се съвместят.

И мисленето, което е всъщност мрежата на знанието, съставлява този отговор или реакция – техническия, материален компютърен процес. И именно мрежата от мисли, поражда аз-а. И всичко това отново и отново. Всички мисли, всичкото мисловно бръщолевене. Това не е естественото ви състояние. Естественото ви състояние е немисленето. Мисленето трябва да настъпва единствено когато е необходимо в техническия свят във връзка с изпълнението на някаква задача. След това трябва отново да замълчи.

И това измерение на немисленето да се възцари за известно време. И след това отново да настъпи мисленето, за да изпълним някоя практическа задача и после отново да настъпи тишина. Тоест при естественото състояние има празнота между мислите. Мисленето никога не е постоянно. И Бог е в тази празнота, а не в мислите ви.

Когато тялото е в естествено състояние, то е предразположено към този процес на прекъсване и божественото е в прекъсванията, а не в разделителната дейност на мисленето. А разделителната дейност на мисленето започва с проекцията на мислещия. Възникне ли мисъл, вече има и мислещ. Как може да има мислене без това двуделение?! Опитайте да разберете. Това е възможно при немисленето, което не е мислене, а движение на осъзнатостта. Холистичната осъзнатост, а не разделителното съзнание.

И когато тази неразделителна осъзнатост е вербализирана, тоест, когато бъде облечена във слово, независимо дали на български, английски или какъвто и да е език, то се превръща в мислене. И такова мислене, от чисто практическа гледна точка трябва да се случва. Но не може да съществува такова мислене, в което да няма двуделение между мислещ и мисъл. Това е проблемът.

Когато задавате въпрос, тялото ви трябва да е готово да получи отговора директно, цялото заимствано знание трябва да е смълчано иначе се връщате отново в изходна позиция. Въпросът трябва да се зададе, а отговорът да настъпи в тялото ви. И отговорът идва, а когато дойде, не само въпросът изчезва, всички въпроси изчезват. Това е най-висшата красота. Когато се задават най-дълбоки и съкровени духовни въпроси.

А движението Ню ейдж е изцяло движение на ума.



То е в ужасното измерение, където умът се опитва да се видоизмени. Да избяга от своето съдържание, от своите конфликти, ограничение, обърквания и хаос. Но кой се опитва да го направи – умът е този, който опитва. Отново обектът и субектът е един и същ. Когато субектът и обектът са различни, е възможно да се постигне осъществяване.

Примерно, тялото ви е субект, а храната обект. Тогава можете да боравите с храната. Можете да я видите, можете да я достигнете, можете да я използвате. Но не можете да боравите с ума. Защото боравещият е същото аз. Умът се нуждае отчаяно от изход от своето объркване. Той се опитва да промени ситуацията. Но кой се опитва да внесе промени – същото аз. Затова и цялото начинание е саботирано.

Цялото ню ейдж движение е в хватката на този саботаж. И всичко, което правят е само илюзия. Всичко това е ужасяваща дейност на невротичния ум, както вече споменах. На извратения ум. Всичко, с което се занимават е да гълтат заимствани идеи. Но разцъфтяват и се множат, защото е много добър бизнес. Нуждите от „пречистване“ нарастват и се задоволяват от нарастващото производство в третия свят и главно на китайски „духовни“ стоки. А някои хитреци седят зад компютъра и управляват всичко това. Така забогателите стават милионери, милионерите милиардери, а милиардерите – мултимилиардери.

И цялото това бедствие се случва пред очите ни. Такава изключителна алчност, амбициия, тоест агресия навсякъде. А тези от банките... Те вече не са банкери, а банкстери – нещо като гангстери. А алчността им не знае граници... И всичко това е формулирано от вселенския разум още преди пет хиляди години – че ако сте в ума, ще се случи именно това.

Натрупване на ума чрез всякакви нечисти средства. Защото, ако натрупваш повече от нуждите си, лишаваш някого някъде. Именно това се случва. А амбицията и агресията са в разгара си.

Аша означава очакване и надежда. Паша означава клопка, капан. Сатаи варта – което означава умножава нуждата стотици и хиляди пъти. Кама прудха парая – и това е достижимо чрез ужасяващото следване на амбиции и агресия. И именно това се случва, ако човешките същества са недостъпни за качеството на живота, а единствено за количеството на ума.

Това се случва. Чисто удовлетворяване на амбицията, която се увеличава чрез натрупването на благосъстоянието. И това става с нечисти средства – търсенето на печалба, печалба и пак печалба. При това положение много от младите хора нямат работа. И си запълват времето с всички тези ню ейдж книги и т.н. И се забавляват с това, а също и правят пари.


Интервю: Рум Марк,
Авторски превод: Лъчезар Живин

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov