НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 9:16 am Вижте мненията без отговор
Практичността на учението на Буда
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Май 07, 2012 6:39 pm
МнениеЗаглавие : Практичността на учението на Буда
Отговорете с цитат

Абстрактното разбиране на учението на Буда изглежда невъзможно, защото ценността му се състои в неговото конкретно прилагане в живота. Буда е преподавал вътрешните, езотерични доктрини само на малцина от учениците си. Той е твърдял: "Единственото, което преподавам, е кармата": причина и следствие; страдание, причина и край на страданието. Неговото учение е дълбоко практично, тъй като се отнася не само за индивидуалното освобождение, но е и способ за постигане на правилни човешки отношения и следователно за приобщаване.


Колко актуално остава и досега посланието на Буда:

Не се отъждествявай с материалното и със желанията си.
Придобий правилно чувство за ценностите.
Не разглеждай собствеността и земното съществуване като най-важни.
Следвай благородния осморен път, който е път на правилните отношения със събратята и с Бога.

Развивай знанието чрез самостоятелно усилие и дисциплина.
Придържай се неотстъпно към истината, или към светлината, тъй като всичко останало е мимолетно и изчезва.

Тези шест напътствия трябва да бъдат следвани като учебник за възпитанието на децата в нашия свят, но как да преподаваме тези ценности на децата си, ако ние самите не ги съблюдаваме?

По време на Празника Уесак се извършва планетарно изравняване, което включва Силите на Светлината, Духа на Мира, планетарната Йерархия, Буда, Христос, Новата Група Световни Служители и Човечеството; това формира канал, чрез който върху планетата се изливат мощни, благотворни Сили. Тези Сили оказват определящо влияние върху умовете на разумните и правилно мислещи хора; тези енергии ще достигат и благославят всички хора по света, ако духовно търсещите, стремящите, учениците, религиозните водачи и хората с добра воля се обединят в единен устрем.

Ние можем да подпомогнем изграждането на този канал, ако в своята медитация съумеем да забравим за себе си, за грижите и проблемите си, и насочим цялата си мисъл към човечеството.



Зов за служене

Тибетеца е казал: "Призовавам всички ви към великото служене в името на човечеството - търсете притока на светлината в своите човешки решения. Моля ви да призовавате, очаквате и търсите нужното просветление за онези, които трябва да вземат решение от името на всички хора по света. Вашата лична просвета няма нищо общо с това търсене.

Изискват се безкористни мотиви за основа на вашето индивидуално и групово търсене. Вие търсите просвещение и просветлено възприятие не за себе си, а за онези, които направляват съдбата на расите, нациите и групите в света. Те носят отговорност и трябва да предприемат мъдри дела, основани на световно разбиране, в полза на международното сътрудничество и за установяване на правилни човешки взаимоотношения.

"...Призовавам всички ви да подпомагате Силите на Просвещението в наши дни. Като личности, вие трябва да работите за открит и възприемчив ум, свободен от предразсъдъци и национални предубеждения. Мислете в по-широките граници на единния свят и единното човечество.

Когато вие, стремящите се да служите на Христос, застанете с правилните си мисли и увереното си търсене зад мъжете и жените, които творят световните закони, и ги подкрепите, тогава с ваша помощ те биха могли да постигнат забележителни резултати, като освободят Силите на Просвещението по един нов и могъщ начин. Нека заемем своята позиция. Нека бъдем фокусирани като единен, ум постигнал изравняване с всички, които работят за благото на човечеството".


Адаптирано от лекция на Сара МакКечни "Уесак - пробуждане за посланието на Буда", Ню-Йорк (Април 1997).

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov