НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 10:51 am Вижте мненията без отговор
Квантовото оплитане може да влияе на миналото
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Май 10, 2012 5:44 pm
МнениеЗаглавие : Квантовото оплитане може да влияе на миналото
Отговорете с цитат

Плашещото квантово оплитане (всъщност, това е взаимовръзката между две частици, но определянето на явлението се приема като "квантово оплитане") е станало още по-страшно.

Оплитанвето е странно състояние, където двете частици са тясно свързани, дори когато са разделени от големи разстояния. За първи път учените са получили заплетени частици след като те са били измерени и дори са могли да престанат да съществуват.

Ако това ви звучи неразбираемо, дори и изследователи в доклада, публикуван на 22 април онлайн в списание Nature Physics са съгласни, че това е много "радикален" феномен.

"Явяват ли се тези две частици свързани или разделени, се определя, след като те се оценят", пишат изследователите от Института за квантова оптика и информация в Университета на Виена.

Всъщност, учените са доказали, че действията в бъдеще, могат да повлияе на минали събития, поне когато става дума за сложен, мозъчен свят на квантовата физика.

В квантовия свят, всичко се случва по различен начин, отколкото в реалния свят, където можем да видим и да докоснем всичко, което ни заобикаля. В действителност, когато квантовото оплитане, за първи път е предсказано теоретично, Алберт Айнщайн изразил отвращението си от идеята, наричайки го "страховито действие на разстояние."

Изследователите придвижили оплитането с една стъпка по-далеч от всякога, започвайки с експерименти върху два чифта светлинни частици, наречени фотони.



И двете двойки фотони се оплитат по такъв начин, че двете частици в първата двойка са били оплетени една с друга, а двете частици във втората двойка също били оплетени една с друга. След това, един фотон от всяка двойка е изпратен на един човек на име Виктор. От останалите две частици, едната частица отива при Боб, а втората - към Алис.

Но сега Виктор придобива контрола над частиците на Боб и Алис. Ако той избере да взаимосвърже между него двете частици при него от различни те двойки, то частиците на Боб и Алис също ще бъдат свързани. И Виктор ше може да го прави по всяко време, дори и след това, ако Боб и Алис могат да измерят, променят или дори да унищожат техните фотони.

"Фантастичното във всичко това е, че решението за това как да оплетеш между себе си, два фотона може да се направи в много по-късно време", заявява съавторът на проучването Антон Зайлингер. "Те вече не могат да съществуват."

Такъвексперимент, за първи път, беше предсказан от физика Ашер Перес, през 2000 г., но все още не е реализиран.

"Entanglement (оплитането) произлиза, ако ги изпратите до полу-прозрачно [/img]огледало",, казва Zeilinger. "Едната половинка отразява, а другата предава. Ако изпратите два фотона, един вляво и един вдясно, то всеки един от двата фотона "забравя" откъде е дошъл. Те губят своите характеристики и стават объркани."

Цайлингер казва, че един ден тази технология може да се използва за обмен на данни между супер-бързи квантови компютри, които разчитат за съхранение на информацията на квантовото оплитане. Такава машина все още не е създадена, но експерименти като този, са стъпка към тази цел, казват изследователите.

"Идеята е да се създадат две двойки от частици, и да се изпрати едната към един компютър, а другата - към друг", казва Zeilinger. "Тогава, ако тези частици се свържат, компютрите могат да обменят информация."


Източник: zahariada.blog.bg/

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov